”Oluella käymisen voi unohtaa”

Fitness on muotia, mutta toisille se on myös elämäntapa. Siivikkalalainen Toni Lopes kuuluu eittämättä jälkimmäiseen ryhmään. Brasiliassa syntynyt bodaaja hurahti kovaan salitreeniin jo teini-iässä. Jokin aika sitten hän palasi pitkästä aikaa kilpalavoille – upealla menestyksellä.
Kehonrakennus ei tuo Toni Lopesille leipää pöytään – päinvastoin. – Tämä on erittäin kallis harrastus. Jos haluaisin olla täysammattilainen, tarvitsisin varmaan neljästä viiteen sponsorisopimusta, personal trainerina työskentelevä mies kertoo.
Kehonrakennus ei tuo Toni Lopesille leipää pöytään – päinvastoin. – Tämä on erittäin kallis harrastus. Jos haluaisin olla täysammattilainen, tarvitsisin varmaan neljästä viiteen sponsorisopimusta, personal trainerina työskentelevä mies kertoo.

Team Classic Gymiä edustava Lopes on sekä Pohjoismaiden että Suomen timmeimpiä miehiä. Ainakin mikäli uskomme lokakuisen Nordic Fitness Expo -tapahtuman tuloksia.
Urheilullisuutta ja esteettisyyttä korostavassa men’s physique -sarjassa alle 178-senttisten luokassa kilpaileva Lopes nappasi kuutossijat sekä lajin SM- että PM-kisoista. Yhden ja saman päivän aikana käydyt kilpailut ottivat voimille, mutta tuottivat miehelle suurta mielihyvää.
– Kun olen lavalla, saan fiiliksen, jota ei voi kokea missään muualla. Siinä yhdistyvät äärimmäinen itseluottamus, itsevarmuus ja itsetunto, Lopes kuvailee.
– Olen arvokisojen tuloksiin tosi tyytyväinen. Tein kaikkeni, mutta muutama muu oli minua parempi, hän kuittaa tyynesti.
Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Lopes jätti taakseen sarjansa ylivoimaisesti nimekkäimmän suomalaisen, rap-artisti James Nikanderin. Taiteilijanimellä Musta Barbaari tunnettu Nikander otti SM-kisassa pronssia, mutta ei selvinnyt PM-lavalla edes finaaliin.
Tapaus kuvaa Lopesin mielestä hyvin lajin luonnetta.
– Kauneus on katsojan silmässä. Tämä on arvostelulaji, jossa tuomarit voivat joskus tehdä erikoisiltakin tuntuvia ratkaisuja.
– Mutta se, että olin itse kärkisijoilla molemmissa kisoissa, kertoo mielestäni jostain. Olen tosiaan tainnut onnistua kehoni rakennuksessa hyvin, Lopes sanoo itsevarmana.

”Treenaaminen on helpoin osuus”

SM- ja PM-tasolla menestynyt Lopes pitää suurimpana heikkoutenaan selkäänsä. (Kuva: Nordic Fitness Expo)
SM- ja PM-tasolla menestynyt Lopes pitää suurimpana heikkoutenaan selkäänsä. (Kuva: Nordic Fitness Expo)

Kaksi vuotta sitten Ylöjärvelle muuttanut Lopes harrastaa bodaamista rakkaudesta lajiin. Punttisalilla mies on käynyt jo 14-vuotiaasta – eikä loppua näy.
– Tämä on elämäntapa. En osaa sanoa, mikä salitreenissä minua viehättää, mutta se on aina ollut minun juttuni, hän hymyilee.
Nyt 38-vuotias Lopes on osallistunut urallaan noin kymmeneen kehonrakennuskilpailuun. Kisojen vähäinen määrä johtuu pitkästä tauosta, jota hän piti vuosikymmenen vaihteen molemmin puolin.
Siivikkalalaisen mukaan fitnessin harrastelu ja siinä kilpaileminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Bodauslavoille mielivät suunnittelevat koko elämänsä lajin ehdoilla.
– Moni saattaa luulla, että kehonrakentajaksi tullaan käymällä pari kertaa viikossa salilla. Näin ei todellakaan ole, hän naurahtaa.
– Laji vaatii äärimmäistä sitoutumista ja kurinalaisuutta. Painoilla treenaaminen on tärkeää, mutta kokonaisuudessa se on itse asiassa kaikkein helpoin osuus, Lopes analysoi.
Kehonrakennuspiireissä elää sanonta, jonka mukaan bodarit tehdään keittiössä. Myös Lopesin mukaan oikea ruokavalio on kaiken a ja o.
– Ammattimaisen kehonrakentajan täytyy elää terveellisesti ja kroppaansa kuunnellen. Oluella käymisen ja makkaran syömisen voi unohtaa, jos tähtää korkealle, hän listaa.
– Kilpailua edeltävä dieetti on tietysti kokonaan oma lukunsa. Silloin kehosta tiristetään lyhyessä ajassa kaikki ylimääräinen rasva pois. Se on henkisesti tuskallista eikä todellakaan sovi kaikille, Lopes korostaa.

Bodaus vaatii tavoitteita

Atleettisuutta korostavat men’s physique -kisat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. (Kuva: Nordic Fitness Expo)
Atleettisuutta korostavat men’s physique -kisat ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. (Kuva: Nordic Fitness Expo)

Toissa vuonna Toni Lopes voitti ison brittiläisen fitness-kilpailun. Ykkössijan myötä miehelle tarjottiin sponsorisopimusta, jonka turvin hän olisi voinut tavoitella uraa ammattilaisena.
Lopes kieltäytyi.
– Muutin mieluummin rakkauden perässä Suomeen, hän virnistää.
– Bodaus ei ole minulle kaikki kaikessa. Olen yksivuotiaan pojan ylpeä isä, ja haluan välillä viettää aikaa hänenkin kanssaan, Lopes juttelee.
Kehonrakennuksellisia tavoitteita siivikkalalaisella joka tapauksessa piisaa. Tällä hetkellä Lopesin tähtäimessä on lajin kattojärjestö IFBB:n niin sanottu pro card. Se on eräänlainen lisenssi, jonka haltijalla on oikeus osallistua maailman kovimpiin kehonrakennuskilpailuihin.
Tavoitteen saavuttaminen vaatii voittoja oikeissa kilpailuissa.
– Jos joskus saan pro cardin, koen sen osoitukseksi siitä, että olen päässyt lajissani pitkälle, Lopes miettii.
– Olen aina rakastanut tavoitteiden asettamista. Ilman niitä bodaaminen olisi tylsää, hän myöntää.
Lopesin mielestä kehonrakennus opettaa harrastajalleen hyviä ja terveitä elämänarvoja. Tärkein niistä on ymmärrys yksinkertaisista syy- ja seuraussuhteista.
– Jos haluat ostaa talon, joudut venyttämään penniä pitkään ja hartaasti. Mutta jos pystyt sitoutumaan tavoitteeseen bodaamisessa, pystyt siihen missä tahansa, hän heittää.

Kommentointi on suljettu.