Suomen Lähikaupan myynti Keskolle sekoittanee myös Ylöjärven päivittäistavarakauppaa

”Ainakin kilpailu kiristyy varmasti”

Viime viikolla uutisoitu Siwojen ja Valintatalojen siirtyminen Keskon omistukseen herätti yllätystä myös Ylöjärvellä. Päivittäistavarakaupan isokenkäiset odottavat tulevaa suurella mielenkiinnolla.
Keskosta asiaa ei haluta kommentoida ennen kuin yrityskauppa on virallisesti hyväksytty.

Tältä näyttää Ylöjärven päivittäistavarakaupan tilanne nyt. Kuvan saat suuremmaksi sitä klikkaamalla.

Tältä näyttää Ylöjärven päivittäistavarakaupan tilanne nyt. Kuvan saat suuremmaksi sitä klikkaamalla.

Keski-Suomen, Pohjanmaan ja Pirkanmaan K-kaupoista vastaava Keskon aluejohtaja Jari Alanen myöntää, että jättimäinen yrityskauppa ei tullut hänelle yllätyksenä. Kaupan seurauksista kysyttäessä miehen suu menee kuitenkin suppuun.
– Kilpailuviraston on vielä hyväksyttävä Suomen Lähikaupan liikkeiden siirtyminen meille. Sitä odotellessa kilpailemme yhä entiseen malliin, Alanen pyörittelee.
Ylöjärvellä on yhteensä neljä Suomen Lähikaupan ruokakauppaa. Niiden asiakkaat miettivät nyt, muuttuvatko puodit kenties K-marketeiksi tai K-extroiksi. Vai menevätkö ovet kokonaan säppiin?
Tähänkään Alanen ei halua sanoa juuta taikka jaata.
– Ylöjärven Siwat ja Valintatalo ovat oikein hyviä lähikauppoja, sen verran voin kommentoida. Niitä on perustettu tällä vuosituhannella tasaiseen tahtiin, ja niiden menestys on ollut oikein hyvää, aluejohtaja sanoo.

S-ryhmää ei hirvitä

Näin iloisissa tunnelmissa vietettiin Asuntilan Valintatalon avajaisia vuonna 2012. (Arkistokuva: Päivi Taskinen-Kekki)

Näin iloisissa tunnelmissa vietettiin Asuntilan Valintatalon avajaisia vuonna 2012. (Arkistokuva: Päivi Taskinen-Kekki)

Keskon suurimmasta kilpailijasta S-ryhmästä yrityskauppaa kommentoidaan mielellään. Pirkanmaan Osuukaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko ymmärtää, miksi K-leiristä ei haluta nyt hiiskua paljoakaan.
– Kilpailuviraston käsittely ei ole mikään läpihuutojuttu. Jos virasto näkee, että yrityskauppa rajoittaa kilpailua joillakin alueilla, saatetaan kaupalle asettaa ehtoja, Mäki-Ullakko puntaroi.
Kun S-ryhmä osti Suomen Spar Oy:n vuonna 2007, kilpailuvirasto määräsi osan Spar-kaupoista myytäviksi Osuuskaupan kilpailijoille. Mäki-Ullakko odottaa, että Keskollekin asetetaan vastaavia rajoitteita – ainakin jossakin määrin.
Ylöjärvellä Suomen Lähikaupan marketit ovat suhteellisen kaukana niitä lähimmistä K-kaupoista. Poikkeuksen tähän tekee Vuorentaustan Siwa, josta on matkaa K-supermarket Linkkiin vain kaksi kilometriä.
Äkkiseltään voisi siis kuvitella, että yrityskauppaa ei ainakaan Ylöjärvellä tarvitse sen kummemmin rajoittaa.
– Niin, saa nähdä. Ainakin kilpailu kiristyy ja kovenee nykyisestä – se on aivan selvää, Mäki-Ullakko sanoo.
– On mielenkiintoista seurata, miten Kesko aikoo Siwoja ja Valintataloja kehittää. Tähän mennessä ne eivät ole voineet kilpailla ainakaan hinnoilla – etenkin Siwoissa ne ovat olleet melkein kioskitasolla, hän jatkaa spekulointiaan.
Mäki-Ullakko korostaa, että S-ryhmää ei Keskon uusi liike hirvitä. Kaupan toteutumisen jälkeenkin S-ryhmä olisi Suomen suurin päivittäistavarakaupan jätti liki 46 prosentin markkinaosuudella.
S-kaupat hallitsevat markkinoita vahvasti myös Ylöjärvellä. Viimeisin ryhmän avaama päivittäistavarakauppa on Teivon Sale.
– Toistaiseksi suunnitelmissamme ei ole avata Ylöjärvelle uusia kauppoja. Kirkonseudun S-marketin 500 neliön laajennus on tulevien vuosien isoin investointimme sillä suunnalla, Mäki-Ullakko kertoo.

”Turvaa palveluita maaseudulla”

Siivikkalan Siwa on yksi neljästä Suomen Lähikauppa Oy:n myymälästä Ylöjärvellä. (Arkistokuva)

Siivikkalan Siwa on yksi neljästä Suomen Lähikauppa Oy:n myymälästä Ylöjärvellä. (Arkistokuva)

Ylöjärven citymarketin kauppias Jaakko Pirtinaho on Keskon uuteen yritysostoon tyytyväinen. Pitkän linjan K-ketjulainen iloitsee etenkin siitä, että Suomen Lähikauppa siirtyy nyt takaisin suomalaisomistukseen.
– Näen koko kuviossa paljon mahdollisuuksia. Kesko on vastuullinen toimija, jolla on korkea moraali, Pirtinaho sanoo.
Lähikauppojen tarve on ollut viime vuosina vahvassa kasvussa. Pirtinahon mukaan asia on ollut tiedossa myös Keskon leirissä, jossa lähikaupan kehittäminen ehdittiin nostaa yhdeksi yhtiön tärkeimmistä strategisista painopisteistä.
– Jos tätä yritysostoa ei olisi tapahtunut, Kesko olisi todennäköisesti perustanut uusia K-lähikauppoja itse, Pirtinaho paljastaa.
Jaakko Pirtinaho ei usko, että Suomen Lähikaupan asiakkaiden tarvitsee olla huolissaan kauppapalveluidensa puolesta. Hänen mukaansa Keskossa kyllä ymmärretään, miten tärkeitä pienet lähikaupat ovat kylä- ja kaupunginosayhteisöille.
– Väitän, että tällä yrityskaupalla pystytään entistä paremmin turvaamaan palveluiden hyvä saatavuus myös maaseudulla. Lisäksi Siwojen ja Valintatalojen valikoima kasvaa Pirkka- ja K-menu-tuotteilla, mikä ei ole sekään huono asia, Pirtinaho juttelee.

Sadat kaupat vaihtavat omistajaa

• Kesko ostaa Suomen Lähikaupan ulkomaiselta pääomasijoittaja Tritonilta. Kauppahinta on 60 miljoonaa euroa.
• Suomen Lähikaupalla on 643 kauppaa, joista 502 on Siwoja ja 141 Valintataloja. Työntekijöitä yhtiöllä on noin 4 100.
• Suomen Lähikauppa tunnettiin aikaisemmin nimellä Tradeka. Yhtiön nimi vaihtui yrityskaupan yhteydessä vuonna 2013.
• Kaupan vaikutukset Keskon ja Suomen Lähikaupan kauppaverkostoon ovat vielä hämärän peitossa. Epäselvää on myös, mitä tapahtuu Plussa- ja Pins-kanta-asiakasohjelmille.
• Yrityskauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisen hyväksynnän. Kaupan odotetaan toteutuvan ensi vuoden alkupuolella.

Lähteet: Kesko ja Suomen Lähikauppa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?