Maaseutua arvostava ravintoloitsija satsaa lähituotteisiin kotiruoassaan

Yrittäjä Anja Honkanen antaa arjen työssään sisällön lähituotteelle ja kotiruoalle. Hän tietää, että moni elintarvikkeiden parissa työskentelevä viljelee kyseisiä termejä, koska ne puhuttelevat syvällisesti suurta yleisöä.
Kurun Vuoden yrittäjäksi valittu Honkanen pyörittää kahta ravintolaa ja juhlapalvelua. Hän todistaa toiminnallaan, että laadukkaat ruokapaikat menestyvät syrjäisissäkin paikoissa.
Itse leivotut saaristolaisleivät ja sämpylät ovat Anja Honkasen sydämenasia. Kurun Vuoden yrittäjä -palkinnon saanut ravintoloitsija pyörittää kahta ravintolaa ja juhlapalvelua.
Itse leivotut saaristolaisleivät ja sämpylät ovat Anja Honkasen sydämenasia. Kurun Vuoden yrittäjä -palkinnon saanut ravintoloitsija pyörittää kahta ravintolaa ja juhlapalvelua.

Vastaleivottujen saaristolaisleipien ja sämpylöiden tuoksu valtaa Vänrikin Torpan ravintolasalin Mutalassa.
Salaatti- ja lounaspöytä odottavat aterioijia.
Henkilökunta ahkeroi ruoan valmistuksessa ja esillepanossa.
Yrittäjä Anja Honkanen tekee viime silmäyksen tarjottaviin ja hymyilee tyytyväisenä.
Ravintoloitsijan mieltä lämmittää tuore huomionosoitus, jonka hän sai Kurun Yrittäjät ry:ltä. Kollegojen antama tunnustus merkitsee iso kiitosta tehdystä työstä ja se kannustaa tekemään kaikki asiat nykyistä paremmin tulevaisuudessa.
Anja Honkanen työllistää kolmessa toimipaikassaan yksitoista henkilöä. Hän kehuu tiimiänsä ammattitaitoiseksi, tunnolliseksi ja ahkeraksi.
Yrittäjä vastaa juhlapalvelusta, Kurun Vänrikistä, Vänrikin Torpasta ja Voionmaan opiston.

Lounas kokonaan itse valmistettuna

Suomessa on niin monenlaisia lounaita kuin on niiden tarjoajiakin.
Anja Honkanen satsaa sataprosenttisesti itse valmistettuihin lounaisiin.
– Kun tarjottavat ovat korkeatasoisia ja maistuvaisia, ruokailija on myös valmis maksamaan vähän enemmän kuin keskivertolounaan hinnan, hän vakuuttaa.
Honkanen on varma siitä, että tämän ajan lounastaja ymmärtää laadun päälle.
Kurulaisravintoloitsijan lounasravintoloissa pidetään tiukasti kiinni päivittäisten ruokien monipuolisuudesta.
– Kaikki lähtee runsaasta ja tuoreesta salaattipöydästä. Kattauksen on hersytettävä vesi ruokailijan kielelle.
– Pääruokien on vietävä nälkä pois. Ravitsevat lounaat syntyvät peruselintarvikkeista. Tasapainoinen lounas on konstailematon, Honkanen luonnehtii.
Yrittäjä takaa tarjottaviensa omaleimaisuuden sillä, että kaikki esille tuotava on aina itse valmistettua.
– Emme turvaudu eineksiin, hän linjaa.

Lähituotteet etusijalla

Anja Honkanen on lähituotteiden vankkumaton ystävä ja kannattaja.
Hänen mukaansa Ylöjärven seudulla on tarjolla varsin mukavasti tilatuotteita, mutta hän soisi niitä löytyvän jatkossa vielä nykyistä ruhtinaallisemminkin.
Honkanen käyttää esimerkiksi paikkakuntalaisen rotukarjatilan lihaa ja seudun järvistä pyydettyjä kaloja.
Kurulaisyrittäjä korostaa, että lähiraaka-aineita löytyy monipuolisesti ja riittävästi, kun niiden hyödyntäjä verkostoituu. Honkanen turvautuu muun muassa lähiruoka-auton palveluun.
– Eri elintarvikkeiden tuottajia on, kun vain löytää heidät ja saa jakeluväylät kuntoon, hän toteaa.
– Luonnollisestikaan en voi lähteä hakemaan jokaista tuote-erää eri osoitteista. Logistiikan on pelattava.
Alkuperä kiinnostaa ruokailijoita
– Asiakkaat ovat hyvin kiinnostuneita raaka-aineiden alkuperästä, Anja Honkanen iloitsee.
Kun Kurun Vänrikissä tai Vänrikin Torpassa tarjotaan erilaisia kalaruokia, suuri osa ruokailijoista käy kysäisemässä Ahdin antinten kotijärveä.
– Suuri yleisö tuntee hyvin kotipaikkakunnan ja maakunnan kalaisat vedet sekä niistä pyydettävät herkut, ravintoloitsija päättelee.
Anja Honkasen suuri toive kohdistuu maan hallituksen normien ja pykälien purkutalkoissa siihen, että muiden muassa harrastajakalastajat saisivat saaliinsa lähiravintoloihinsa ja -kauppoihin.
– Moni vapaa-ajankalastaja saakin silloin tällöin Pietarin saariin. Pyydysten kokija iloitsee kaloistaan, mutta loppujen lopuksi hän ei tiedä, mihin järven kullan laittaa. Näistä saaliista saisi tervetullutta piristysruisketta paikallisten yrittäjien käyttöön.

Metsän antimia läpi vuoden

Juhlapalvelun pitäjä ja lounasravintoloitsija muistuttaa metsiemme herkkujen tärkeydestä.
– Marjat ja sienet antavat hyvän säväyksen eri menuihin, Anja Honkanen sanoo.
Hänen elintarvikevaraistoissaan on esimerkiksi lähimetsistä poimittuja korvasieniä sekä kantarelleja.
– Onneksi ahkerat marjastajat ja sienestäjät tarjoavat poimimiaan satoja, ravintoloitsija kiittää.

Yleisnimitys perusasioille

Kaikki vannovat kotiruoan nimeen.
– Ymmärrän oikein hyvin miksi, Anha Honkanen hymyilee.
Aikuisten oikeasti kotiruokaa valmistava ravintoloitsija sanoo, että kotiruoka merkitsee ihmisille myönteistä yleisnimitystä perusruuille.
– Isoissa mittasuhteissa on harvinaista, että kaikki laadut tehdään alusta lähtien itse omana työnä, hän huomauttaa.
– Kotiruoka kuvaa pöydän antimia lämpöisillä arvoilla. Siksi kotiruoan tenho on voimakas ja kiehtova, Honkanen arvelee.

Ruokakeskustelu on paikallaan

Suomalaiset puhuvat tällä hetkellä ruoasta paljon enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
– On erittäin hyvä, että ruoka kiinnostaa. Vuoropuhelu on erittäin tervetullut, Anja Honkanen kokee.
Ruoasta elävä yrittäjä kiittää eri tiedotusvälineitä siitä, että ruokakulttuuri kukoistaa ja kehittyy.
– Televisio ja radio suoltavat runsaasti erilaisia ohjelmia, joissa tehdään tuttavuutta syötävän kanssa.
– Kuluttajat löytävät hyvin vuolaasta sortimentista lehtiä ja kirjoja, jotka ovat erikoistuneet ruokiin.
– Ruokateeman esillä olo saa ihmiset arvostamaan elintarvikkeita, ja he tulevat laatu- ja hintatietoisiksi. Merkityksellistä on sekin, että kodeissa kokataan ahkerasti.

Laaja kokemus suureksi avuksi

Vuoden yrittä -palkinnon pokannut Anja Honkanen ei ole eilisen teeren tyttö ruoan parissa.
Ennen yrittäjäksi heittäytymistään hän työskenteli Ruoveden kunnan ruokapalvelupäällikkönä.
Kaiken kaikkiaan Honkasella on takanaan parinkymmenen vuoden rupeama alalta.
– Sain hyvät eväät työelämääni Kauhajoen koti- ja laitostalousopistosta, josta valmistuin ravitsemusteknikoksi vuonna 1994. Tuolloin ajatuksissani pyöri oman salaattiravintolan perustaminen Seinäjoelle, mutta nyt jälkikäteen olen kiitollinen siitä, että kohtalo järjesti tieni toisella tavalla.
– Kaikki se, minkä olen kohdannut eri työpaikoissani, on avannut perspektiiviäni ja syventänyt ammattitaitoani, hän tilittää.

Juhla rikastuttaa elämää

Juhlapalvelua pyörittävä Anja Honkanen soisi, että ylöjärveläisetkin säilyttäisivät juhlaperinteet.
Kurulaisyrittäjä on havainnut, että taantuma on hivenen laskenut ihmisten juhlimishaluja.
– Juhlalla on suuri merkitys ihmisen elämässä. Se tuo vaihtelua arkeen, joten elämä rytmittyy mukavasti, hän muistuttaa.
Honkanen on kehittänyt palvelukonseptinsa laaja-alaiseksi. Asiakas saa häneltä patsi tarjottavat myös koristelut ja ohjelmiston.
– Tosiasia on, että perinteinen pitopöytä pitää tiukasti kiinni juhlien suuhunpantavissa, hän sanoo.
– Nykyään ihmiset ovat valmiita satsaamaan erilaisiin ohjelmanumeroihin. Meidänkin paikkakunnalla on paljon taitavia esiintyjiä, jotka mielellään tulevat rikastuttamaan tilaisuuksien sisältöä.
Anha Honkanen muistuttaa, että jokainen kaipaa elämyksiä.
– Onnistuneet juhlat mahdollistavat ne.

Comments are closed.