Tilastot: rikosten määrä on noussut lähes viidenneksellä puutarhakaupungissa

Huumeet näkyvät Ylöjärven liikenteessä

Huumausaineiden käytön lisääntyminen näkyy selvästi Ylöjärven rikostilastoissa. Tämän lisäksi leväperäisyys liikenteessä on kasvanut. Näiden kahden asian yhdistyminen aiheuttaa entistä enemmän ongelmia tien päällä.
Automaattinen liikennevalvonta valvoo Ylöjärvellä tehokkaasti autoilijoita.

Automaattinen liikennevalvonta valvoo Ylöjärvellä tehokkaasti autoilijoita.

Ylöjärvellä kirjattiin tämän vuoden tammi-syyskuussa kaikkiaan 50 huumausainerikosta. Kasvua viime vuoden vastaavaan aikaan on yli 127 prosenttia.
Viime vuonna vastaavana ajanjaksona poliisi kirjasi vain 22 huumausainerikosta.
Törkeitä huumausainerikoksia on ollut tänä vuonna onneksi vain kolme kappaletta.
– Huumausaineiden käyttörikokset ovat lisääntyneet. Kannabisviljelmiä löytyy yhä enemmän. Lisäksi liikenteestä napataan huumeiden käyttäjiä. Liikenteessä huumepikatesti kertoo yleensä amfetamiinin käytöstä, ylikonstaapeli Arto Niemelä Ylöjärven poliisista kertoo.

Automaattivalvonta näyttää tehoavan

Hätkähdyttävintä tuoreissa rikostilastoissa on automaattivalvonnasta annettujen suoritteiden eli huomautuksien ja sakkojen hurja määrä.
Kun viime vuoden tammi-syyskuussa Ylöjärvellä kirjattiin tilastojen mukaan vain seitsemän automaattivalvonnan suoritetta, niin nyt vastaavana aikana suoritteita kertyi huimat
2 281 kappaletta.
Ylikonstaapeli Niemelä myöntää hämmästelevänsä itsekin kyseistä lukemaa. Jonkinlainen selitys suoritteiden hurjalle määrälle kuitenkin saadaan.
– Niin sanottujen peltipönttöjen paperisota siirrettiin keskitetysti Helsinkiin, joten meillä poliisin liikenneryhmällä ei ole enää niin paljon paperityötä sisätiloissa. Niinpä käytössä oleva kamera-auto on ollut ajossa selvästi enemmän kuin aiemmin, Niemelä kertoo.
– Aiemmat tilastolukemat vaikuttavat silti vähän turhan pieniltä, vaikka kamera-auto onkin ollut aiemmin vajaakäytöllä. Tietenkin pitää muistaa, että suoritteiden määrässä on mukana myös huomautukset, vaikka sanktioita toki nekin ovat, Niemelä jatkaa.
Liikennerikkomusten määrä on noussut Ylöjärvellä tänä vuonna lähes 86 prosenttia verrattuna viime vuoden tammi-syyskuuhun. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä kirjattiin 909 liikennerikkomusta, kun viime vuonna vastaava luku oli 490.
Liikennerikokset ovat puolestaan kasvaneet 8,5 prosentilla. Liikennerikoksia kirjattiin nyt 573 kappaletta.
Rattijuopumusten määrä on pysynyt puutarhakaupungissa lähes ennallaan. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä liikenteestä napattiin 73 rattijuoppoa. Määrä on on kuusi enemmän kuin vuosi sitten. Tänä vuonna ratista kärähtäneistä 35 on ylittänyt törkeän rattijuopumuksen rajan.

Rikosten määrä kasvussa

Kannabiksen kasvattaminen ja käyttö yleistyy Ylöjärvelläkin jatkuvasti.

Kannabiksen kasvattaminen ja käyttö yleistyy Ylöjärvelläkin jatkuvasti.

Tänä vuonna poliisilla oli syyskuun loppuun mennessä Ylöjärvellä 3 358 hälytystehtävää. Hälytyksiä oli 3,8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
Poliisi kirjasi tammi-syyskuussa puutarhakaupungissa 2 500 rikosta. Rikosten määrä kasvoi 22,7 prosentilla edellisvuoden vastaavasta ajasta. Rikoslakirikosten määrä, 1 525, on kasvanut kuitenkin vain 1,7 prosenttia viime vuodesta.
– Kaikkien rikosten määrän kasvu selittynee pitkälti liikennerikkomusten määrän kasvulla, Niemelä kertoo.
Väkivaltarikosten määrä on pysynyt Ylöjärvellä lähes ennallaan. Tänä vuonna niitä tuli poliisin tietoon syyskuun loppuun mennessä 109 kappaletta. Ylöjärvellä ei ole tänä vuonna tehty yhtään henkirikosta, mutta kuitenkin kolme henkirikoksen yritystä täällä on ollut.
Ylöjärvellä poliisi selvittää 92,7 prosenttia kaikista väkivaltarikoksista.
– Väkivaltarikosten määrä on pysynyt sadan kappaleen kieppeillä jo pitkään. Yksityisellä paikalla tapahtuneet väkivaltarikokset ovat kuitenkin lisääntyneet. Niille poliisi ei voi ennakolta oikein mitään. Ja pitää muistaa, että kotihälytystehtävässä tietoon tulevasta lievästäkin pahoinpitelystä tehdään aina rikosilmoitus, koska  kyseessä on perheväkivalta, Arto Niemelä selvittää.

Tutkinta-aikaa yritetään lyhentää

Ryöstöjä tehtiin Ylöjärvellä syyskuun loppuun mennessä kuusi kappaletta. Määrä on neljä enemmän kuin vuosi sitten.
Varkauksien määrä on puolestaan vähentynyt lähes 38 prosentilla.
Tänä vuonna poliisin tietoon tuli syyskuun loppuun mennessä 181 varkautta, kun vuosi sitten vastaava luku oli 289.
Rikostilastot kertovat, että murrot asuntoihin, vapaa-ajanasuntoihin, liikkeisiin ja moottoriajoneuvoihin ovat vähentyneet Ylöjärvellä lähes puolella.
Kun vielä viime vuoden tammi-syyskuussa poliisi kirjasi 181 murtoa, tarvitsi tänä vuonna merkitä enää 95 murtoa vastaavassa ajassa.
– Tilastojen perusteella on selvää, että luvatta tunkeutuen -rikokset ovat vähentyneet, Niemelä vahvistaa.
Omaisuusrikosten määrä on kasvanut lievästi. Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä poliisin tietoon tuli 665 omaisuusrikosta – 44 vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.
Omaisuusrikosten selvitysprosentti Ylöjärvellä on 36,5.
Omaisuusrikosten tutkinta-aika on kuitenkin kasvanut 45 vuorokaudesta 121 vuorokauteen. Arto Niemelän mukaan tutkinta-aika venyy pitkäksi, jos jokin vanha rikostutkinta ponnahtaa uudelleen esiin jonkin toisen jutun tutkinnan yhteydessä.
– Uusilta tutkintapaikoilta otettuja DNA-näytteitä verrataan aina vanhoihin näytteisiin. Jos vertauksessa tulee osuma, jokin vanha juttu avataan uudelleen. Tässä välissä tutkinta-aika ei ole kuitenkaan katkennut, Niemelä kertoo.
Hänen mukaansa Ylöjärvellä pyritään siihen, että tutkinta-ajat pysyisivät reilusti alle sadassa vuorokaudessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?