Ylöjärven pubikartta sai pitkästä aikaa uuden tulokkaan

Farmi muuttui Backyardiksi – katso baarikartta!

Baarin pyörittämisellä ei Ylöjärvellä pääse rikastumaan. Tämän tietävät myös Outi Aalto ja Ville Högman.
Pitkän linjan pubityöläiset perustivat Soppeenmäkeen uuden juottolan nimeltä Bar Backyard. Syyskuussa avatun baarin tavoitteet ovat erittäin maltilliset.
– Tärkeintä olisi saada jatkuvuutta. Moni pieni pubi on mennyt Ylöjärvellä nurin, Högman sanoo.
Outi Aalto ja Ville Högman ovat Ylöjärven uusimmat baariyrittäjät. Yhteensä yli 20 vuotta alalla toimineet ystävykset päättivät keväällä, että aika oli kypsä oman pubin perustamiselle. – Haluamme työllistää itsemme ja viihtyä, he perustelevat.

Outi Aalto ja Ville Högman ovat Ylöjärven uusimmat baariyrittäjät. Yhteensä yli 20 vuotta alalla toimineet ystävykset päättivät keväällä, että aika oli kypsä oman pubin perustamiselle. – Haluamme työllistää itsemme ja viihtyä, he perustelevat.

Mikkolantien varrella on nautittu huurteisia jo vuosikymmenten ajan. Kansaneläkelaitoksen takana sijaitseva kulmapubi on yksi Ylöjärven vanhimmista edelleen toiminnassa olevista baareista.
Syyskuusta lähtien paikka on tunnettu nimellä Bar Backyard. Uudet yrittäjät tuntevat liiketilojensa värikkään menneisyyden hyvin.
– Tietääkseni tässä on pidetty pubia 1980-luvulta lähtien. Aikaisempia nimiä ovat olleet ainakin Karhunkulma, Mirjan Pub ja Pub Farmi, Ville Högman luettelee.
– Muutama kanta-asiakas on kertonut käyneensä täällä oluella jo yli 20 vuotta sitten. Perinteitä siis riittää, hän jatkaa hymyillen.
Kaikki Backyardin paikalla aiemmin toimineet baarit ovat syystä tai toisesta vaipuneet historian hämäriin. Vuosikymmenet ovat vieneet Ylöjärveltä pubeja myös Siivikkalasta, Metsäkylästä, Haavistolta ja Vuorentaustasta.
Mikä ihme siis houkuttaa nuoria yrittäjiä perustamaan pubin?
– Olemme koukussa tähän alaan. Tiedän, ettei ylöjärveläinen pubi voi olla kultakaivos, mutta kyllä siitä voi menestyvän saada, Högman vakuuttaa.

Tampere vie juhlakansaa

Ylöjärvellä on parisenkymmentä pubia ja baaria.

Ylöjärvellä on nykyään kymmenkunta pubia ja baaria.

Tällä hetkellä Ylöjärven kantakaupungilla toimii viisi anniskeluravintolaa. Kurun kirkonkylässä, Viljakkalassa ja syrjäkylillä niitä on vielä neljä lisää.
Ylöjärven väkiluku ylitti elokuun lopulla 36 000:n rajan. Äkkiseltään voisi luulla, että kaupunki pystyisi elättämään nykyistä enemmänkin juottoloita.
Ville Högmanin mukaan asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.
– Väestöpohja riittäisi siihen kyllä. Joka viikko tuhannet ylöjärveläiset haluavat lähteä viihteelle, mies myöntää.
– Mutta kun tuossa naapurissa on kaupunki nimeltä Tampere… Suuri osa suuntaa sinne.
Ylöjärveläisten baarien ei Högmanin mielestä kannata kilpailla toisiaan vastaan. Vihollisten hankkiminen kotikaupungissa olisi tyhmää, koska kaikkien uhka on yhteinen.
– Eihän tästä Soppeenmäestä kestä kuin 40 minuuttia bussilla, kun on jo Tampereen Keskustorilla. Ja hintaakin matkalla on vain muutama euro, Högman sanoo suoraan.
– Ylöjärveläiset olisi hyvä saada pysymään oman kylän baareissa. Jos tällaisen ilmiön saisi käynnistettyä, se varmaankin ruokkisi itse itseään, hän järkeilee.
Bar Backyard sijaitsee rakennuksessa, jonka toisella seinustalla on pitkän linjan urheiluravintola. Alle sadan metrin päässä siitä taas on nuorisoon vetoava tanssi- ja bilepaikka.
Högman ei näe tiivistä tilannetta uhkana, vaan mahdollisuutena.
– Mitä enemmän Ylöjärven baarit voivat tehdä yhteistyötä, sen parempi. Me ainakin haluamme puhaltaa muiden kanssa yhteen hiileen.

Peruspalvelulla pääsee pitkälle

Bar Backyard on Högmanin ja Outi Aallon mukaan tuiki tavallinen kapakka. Erikoistuminen jonkin tietyn kohderyhmän baariksi ei käynyt yrittäjäkaksikolla edes mielessä.
Ei, vaikka moni peruspubi on vuosien saatossa hävinnyt Ylöjärveltä.
– Kyllä tavallisellakin baarilla voi pärjätä. Asiakkaille pitää vain luoda turvallinen tunnelma ja tarjota ystävällistä palvelua, Högman näkee.
Vaikka edellä mainittu saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, ei se Högmanin mukaan sitä ole. Kymmenkunta vuotta Ylöjärven yöelämässä työskennellyt mies kertoo nähneensä tapauksia, joissa baarin pitäjät ovat purkaneet henkilökohtaisia ongelmiaan asiakkaisiin.
Backyardissa tällaista ei kuulemma ole luvassa.
– Ei missään nimessä. Mitä palvelua se sellainen olisi?

Uudistuminen on pakollista

Ylöjärven uusimman baarin avajaisia vietettiin kaikessa hiljaisuudessa syyskuun puolivälissä. Yrittäjien mukaan tupa tuli täyteen.
– Sisätiloissamme on 60 asiakaspaikkaa ja terassilla 20 lisää. Kyllä molemmat olivat aika tukossa, Outi Aalto kertoo.
– Avajaiset olivat siihen nähden onnistuneet, että emme ehtineet markkinoida tapausta oikein mitenkään. Tilojen remontointi ja valmistelu vei kaiken ajan, Högman komppaa.
Tällä hetkellä Bar Backyard näyttää siltä kuin mikä tahansa äskettäin avattu baari: pinnat kiiltävät, nurkat ovat puhtaat ja kaikki toimii. Högmanin mukaan pubi ei ole kuitenkaan valmis.
– Tampereen kapakat uudistuvat tasaisin väliajoin, ja niin meidänkin pitää tehdä. Olemme valmistautuneet kehittämään baaria koko ajan, mies korostaa.
– Ajatuksissa on ollut esimerkiksi järjestää täällä livemusiikki-iltoja aloitteleville artisteille – se vaatisi vähän käytännön järjestelyjä. Mutta asiakkaiden ehdoilla mennään, hän päättää.

Poolväki jatkaa kahdella joukkueella

Syyskuussa avattu Bar Backyard on ylöjärveläisten poolharrastajien uusi koti. Samoissa ravintolatiloissa jo vuosien ajan pelanneet ja harjoitelleet biljardin ystävät saivat jatkaa toimintaansa tuttuun tapaan, vaikka yrittäjä vaihtui.
Aikaisemmin Pub Farmi -nimellä pelannut poppoo tunnetaan nyt Backyard Poolina. Tällä kaudella ryhmällä on kaksi joukkuetta Pirkanmaan pool ry:n alaisissa sarjoissa.
– Ykkösjoukkue pelaa liigaa ja kakkosjoukkue on 1. divisioonassa, itsekin lajia harrastava yrittäjä Ville Högman kertoo.
– Kotipelejä Ylöjärvellä on melkein joka viikko, parhaimpina viikkoina kaksikin. Kakkosjoukkueeseen mahtuu vielä pelaajia, hän jatkaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?