Järjestöpomot tuomitsevat jyrkästi yleislakolla uhittelemisen

Yrittäjät patistavat hallitusta pikaisiin ratkaisuihin

– Ovatko suomalaiset yhdessä rintamassa isänmaan asialla? kysyvät ylöjärveläiset yrittäjäjärjestön nokkamiehet.
Heitä hirvittävät puheet yleislakosta ja Suomen rattaiden pysäyttämisestä.
– Maamme on jo täysin seisoksissa. Kenenkään ei tarvitse enää heittää kapuloita rattaisiin, Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Veikko Kiili, Ylöjärven Yrittäjien veturi Valto Koivula ja Viljakkalan Yrittäjien keulamies Teuvo Hakanen tietävät.
– Yhteiskunnallamme on yrittäjäkentässämme kultakaivokseen rinnastettava  voimavara, jos vain mahdollisuudet otettaisiin käyttöön, he sanovat.
Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtajalla Veikko Kiilillä (vas.), Viljakkalan Yrittäjien kapteenilla Teuvo Hakasella ja Ylöjärven Yrittäjien keulamiehellä Valto Koivulalla on roppakaupalla ehdotuksia maan nykyiselle hallitukselle.

Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtajalla Veikko Kiilillä (vas.), Viljakkalan Yrittäjien kapteenilla Teuvo Hakasella ja Ylöjärven Yrittäjien keulamiehellä Valto Koivulalla on roppakaupalla ehdotuksia maan nykyiselle hallitukselle.

– Tulevaisuus tehdään juuri nyt, ylöjärveläiset yrittäjäpomot Veikko Kiili, Valto Koivula ja Teuvo Hakanen korostavat.
Yrittäjinä toimivat miehet odottavat runsaat sata päivää valtakuntaa hallinneelta kolmen suuren puolueen hallitukselta todellisia päätöksiä, jotta yrittäjät pääsisivät tositoimiin jäissä olevien hankkeidensa kanssa ja jotta kansalaiset saisivat töitä.
Maan toiseksi suurinta yrittäjien aluejärjestöä johtava ja puusepänliikettä pyörittävä Veikko Kiili vakuuttaa, että yrittäjäkentällä on todellinen kultakaivos.
– Tiedän, että Suomeen levittäytynyt ja juurtunut apatia jarruttaa monen intoa investoida ja halua palkata lisätyövoimaa, hän paljastaa.
– Yhteiskunnassamme on liian paljon avoinna olevia asioita. Toimijat odottavat, että asiat selkiintyisivät ja että tulevaisuudessa olisi nykyistä enemmän ennustettavuutta, Kiili lisää.
Pitkän uran yrittäjänä ja järjestöaktiivina tehnyt Kiili on vakuuttunut siitä, että nimenomaan pienet ja keskisuuret yritykset synnyttävät uudet työpaikat tulevaisuudessakin.
– Lainsäätäjiemme olisikin laadittava lakeja ja säädöksiä nimenomaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä silmällä pitäen, Kiili vaatii.

Pähkähulluja esimerkkejä vilisee

Kolmen suuren puolueen hallitus on tivannut niin kunnilta kuin järjestöiltäkin ehdotuksia poistettavista laista sekä säädöksistä, jotta Suomi saataisiin nykyistä kilpailukykyisemmäksi.
Veikko Kiili iloitsee siitä, että maan johto on kuunnellut myös pitkään paitsiossa ollutta yrittäjäkenttää.
Teuvo Hakanen ja Valto Koivula paljastavat  nykyisestä lainsäädännöstä erään hölmöyden, joka kiusaa poikkeuksellisen suurta joukkoa.
– Esimerkiksi jos kuljettaja autoineen on vain varttitunnin ajomatkan päässä lopullisesta määränpäästä, on hänen keskeytettävä matkantekonsa ja odotettava lopputaipaletta varten uutta kuskia. Rumbasta koituu niin turhaa vaivaa kuin taloudellisia kuluja, he selittävät.
Kiili, Hakanen ja Koivula sanovat, että suomalaisesta lainsäädännöstä löytyy iso tukku tarpeettomia ja elämää vaikeuttavia pykäliä.

Kansalaiset tietävät, ay-pomot eivät

Yrittäjäpomot äimistelevät ääripäästä toiseen sadelleita näkemyksiä, joita pääministeri Juha Sipilän ajama yhteiskuntasopimus kirvoitti kansakunnan eri tahoilta.
– Mekin aistimme, että suuri osa kansasta ymmärsi, mistä yhteiskuntasopimuksessa olisi ollut kyse. Ihmiset sankoin joukoin asettuivat tukemaan mallia, järjestöveturit iloitsevat.
– Eri liittojen nokkamiehet, jotka kaatoivat yhteiskuntasopimuksen, kävelivät tylysti demokratian ylitse, he tuomitsevat.
– Surullisinta oli uhittelu ja pelottelu. Ihmisten arjen turvallisuuden tunne rikkoontui, miehet lisäävät.
– Erittäin moni työssä käyvä on huolissaan paikkansa tulevaisuudesta. Nyt olisi tehtävä kaikki mahdollinen, jotta nykyiset työpaikat säilyisivät.

Sopiminen ei ole peikko

Ylöjärveläiset yrittäjäkonkarit eivät ymmärrä, miksi paikallinen sopiminen on hyvin monelle punainen vaate.
– Tietäväthän työntekijätkin, miten tilaukset jaksottuvat. Kun rauta on kuumaa, sitä on taottava. Kun on hiljaista, silloin voi  pitää vapaita. Kaava on hyvin yksiselitteinen, Kiili, Koivula ja Hakanen luonnehtivat.
– Toivotamme esimerkiksi työaikapankin tervetulleeksi. Ajatus on erittäin hyödyllinen, he lisäävät.
Kiili, Koivula ja Hakanen muistuttavat, että joustot ovat lukuisissa firmoissa nykyaikaa.
– Muun muassa pienten lasten vanhemmat osaavat arvostaa joustoja, kun ne helpottavat lapsiperheen arjen pyörittämistä, he poimivat esimerkin.
– Moni yritystoimintaa vaikeuttava laki on ollut susi jo syntyessään. Monelta katastrofilta olisi vältytty, jos lakien valmistajat ja säätäjät olisivat arvioineet pykälien seurauksia.

Aukioloajat vapaiksi

– Minäkin lähden antamaan sunnuntaiaamuna kello seitsemältä jarrupaloja, kun asiakas soittaa ja pyytää, autokorjaamoa pyörittävä Valto Koivula kertoo.
Veikko Kiili, Teuvo Hakanen ja Valto Koivula ovat vakuuttuneita siitä, että kaupan eri toimijat osaavat itse päätellä, milloin ovien on oltava auki ja milloin niiden on syytä olla kiinni.
– Olemme vakuuttuneita siitä, että kysyntä on uskottava konsultti, he perustelevat.
Ylöjärveläisyrittäjät antavat kiitosta verottajalle.
– Verottajasta on tullut viime vuosien aikana palveleva yhteistyökumppani monelle yrittäjälle, he tarkentavat.
– Myös ELY-keskukset saisivat omaksua palvelevan ja neuvottelevan yhteistyöroolin, miehet suosittelevat.
– Ylöjärven kaupungin yrittäjäystävällisyys konkretisoituu paikallisissa ratkaisuissa. Yrittäminen ei kaadu kaupungin ratkaisuihin.

Mitkä tehtävät jäävät kunnille?

Veikko Kiili, Valto Koivula ja Teuvo Hakanen vaativat hallitusta rivakasti linjaamaan peruskunnalle jäävät tehtävät.
– Jos soteuudistus vie kunnilta yli puolet niiden budjeteista, on kentällä tiedettävä, mitkä tehtävät säilyvät ja jäävät kunnille. Soteratkaisulla on valtavat vaikutukset koko elämänpiiriin, he perustelevat.
Ylöjärveläiset yrittäjäpomot ovat yksituumaisia siitä, että kunnille on sälytetty hyvin paljon sellaisia tehtäviä, joilla ei ole mitään tekemistä perusarjen sujumisen kanssa.
– Eihän kunnan tehtävä ole käydä kenenkään takapuolta pyyhkäisemässä, Valto Koivula huomauttaa.

”Suomi ajelehtii tyhjän panttina”

Paikallisyhdistyksiä johtavat Valto Koivula ja Teuvo Hakanen ovat harmissaan siitä, että vastuunkantajat antavat nyt maan ajelehtia tyhjän panttina.
– Jokainen hukkaan heitetty päivä vaikeuttaa Suomen tilanteen korjaamista, he muistuttavat.
– Nykymuotoisessa elämänpiirissä Suomella ei ole omia rajoja. Kaikki on globaalia. Jo tästä lähtökohdasta katsottuna suomalaisten olisi palautettava kilpailukykynsä, Hakanen ja Koivula korostavat.
Paikallisyhdistysten kapteenit kuulevat päivittäin yrittäjien murheita, kun odotuksesta huolimatta valoa ei ilmesty synkkään kuiluun.
– Suomi tarvitsee nyt vahvaa johtajuutta, miehet peräänkuuluttavat.
Koivulan ja Hakasen mielestä hallituksen on lunastettava vaalilupauksensa sekä toteutettava ohjelmansa.
– Jälleen kerran näyttää toivottomalta, koska päättäjät pehmoilevat. He antavat liian helposti periksi. Maassamme on hätä. Tarvitsemme poikkeuksellisia ratkaisuja, he evästävät.
Järjestöjyrät ihmettelevät vaatimuksia, joiden mukaan maassa olisi mentävä yleislakkoon.
– Suurlakon kannattajat uhkaavat pysäyttää koko Suomen. Eivätkö ihmiset vieläkään tiedä, että maamme on ollut jo pitkän aikaa seisoksissa?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?