Biitsi sopii papoillekin

Kun Googlen kuvahakuun naputtelee sanat ”beach volley”, esiin lävähtää valokuvia vähäpukeisista parikymppisistä auringonpaisteessa. Imagoltaan leppoisa ja nuorekas laji voi kuitenkin olla myös oiva kuntoilumuoto – kaikenikäisille.
Mettistöläinen Markku Forsberg on yksi Suomen vanhimmista rantalentopalloilijoista. Tänä kesänä hän juhli 65-vuotiaiden SM-kultaa.
Markku Forsberg on pitkän linjan lentopallojermu. Viime aikoina hän on innostunut erityisen paljon lajin kesäisestä versiosta, beach volleysta. – Kisoja kiertäviä veteraaneja on vähän, mutta SM-tasolla ei silti ole yhtään helppoa peliä, tuore Suomen mestari sanoo.
Markku Forsberg on pitkän linjan lentopallojermu. Viime aikoina hän on innostunut erityisen paljon lajin kesäisestä versiosta, beach volleysta. – Kisoja kiertäviä veteraaneja on vähän, mutta SM-tasolla ei silti ole yhtään helppoa peliä, tuore Suomen mestari sanoo.

Päättynyt suvi oli Forsbergin rantalentisuran menestyksekkäin. Heinäkuussa hän voitti kolmehenkisten joukkueiden SM-hopeaa, ja elokuussa oli kahden hengen joukkueiden Suomen mestaruuden vuoro.
Mitalit irtosivat 65-vuotiaiden veteraanien sarjassa. Forsberg edustaa tamperelaista Kalevan Lentopalloa, jonka kesätreeneissä hän on käynyt jo kymmenkunta vuotta.
– Kaikki alkoi, kun lähdin aikoinaan mukaan KaLen leirimatkalle Kanarialle. Kyseessä oli lentisharrastajien rento virkistys- ja harjoittelureissu, hän muistelee.
– Etelän lämmössä pelasimme luonnollisesti beach volleyta. Tunsin lajin, mutta en ollut kokeillut sitä kunnolla ennen tuota matkaa.
Forsberg jäi saman tien koukkuun. Vuosien vieriessä vannoutunut lentismies huomasi viettävänsä entistä enemmän aikaa biitsikentillä.
– Nykyään pelaan kesäisin enemmän rannoilla kuin liikuntasaleissa. Kisoissa olen käynyt muutaman kerran kesässä, mies kertoo hymyillen.

”Vastustajia alkaa olla vähän”

Forsberg korostaa, että hän on edelleen ennen kaikkea lentopalloilija. Aina kun hän harjoittelee beach volleyta, talven lentispelit välkkyvät tiukasti mielessä.
Kesäisiin turnauksiin osallistuminen on vireälle papalle kaikesta huolimatta tärkeää. Kun on harrastanut kilpaurheilua koko ikänsä, ei siitä osaa kuulemma päästää irti.
– Beach volley -kisoja järjestetään ihan mukavasti, mutta minun ikäluokassani osallistujat alkavat olla vähissä. Pelaajakato alkaa näkyä suunnilleen 60 ikävuoden jälkeen, mettistöläinen harmittelee.
Forsbergin mukaan veteraanikisoja kiertää kirjava joukko erilaisia beach volley -harrastajia. Lähes kaikkia heistä yhdistää pitkä tausta lentopalloilun parissa.
– Ihan pystymetsästä ei seniorikisoihin kannata lähteä, Forsberg korostaa.
– Pitkän linjan aktiiviharrastajille ei pärjää, jos alkaa pelata tosissaan vasta kypsällä iällä. Toki ikääntyminen tasoittaa fyysisiä eroja, mutta ei pelinäkemystä tai tekniikkaa, hän tarkentaa.
Jotkut lentisihmiset eivät ota beach volleyta vielä nykyäänkään vakavasti. Joillekuille vanhan liiton puritaaneille kesäinen laji edustaa kevyttä höntsäilyä, jolla ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa.
Markku Forsbergia tällaiset näkemykset lähinnä huvittavat. Hänen mukaansa molemmat lajit vaativat harrastajaltaan paljon.
– Beach volleyssa kentällä on vähemmän väkeä kuin lentopallossa, minkä vuoksi yksittäisen pelaajan vastuu on suhteellisesti suurempi. Pelinlukutaidon pitää olla rantalentiksessä kohdallaan, Forsberg kuvailee.
– Ja veteraani-ikäisille pelaajille beach volley sopii tietyiltä osin paremmin kuin lentopallo. Hiekalla nivelet eivät nimittäin rasitu yhtään, hän kehaisee.

Ura jatkuu, jos kunto kestää

Beach volleyn SM-hopean ja -kullan jälkeenkin Forsbergilla riittää tavoitteita. – Lentopalloilun Suomen mestaruus olisi vielä mukava voittaa, 65-vuotias urheilumies miettii.
Beach volleyn SM-hopean ja -kullan jälkeenkin Forsbergilla riittää tavoitteita. – Lentopalloilun Suomen mestaruus olisi vielä mukava voittaa, 65-vuotias urheilumies miettii.

Ylöjärvellä jo 40 vuotta asunut Forsberg on harrastanut lentopalloilua yhtäjaksoisesti 1970-luvulta saakka. Uran päättyminen ei miehen mukaan ole vielä näköpiirissä.
– Enköhän minä jatka pelailua niin kauan kuin terveyteni kestää. Vaikka kroppa ikääntyy, mieli ei vanhene koskaan, hän virnistää.
Ammatiltaan Markku Forsberg on posteljooni. Mettistöläinen epäilee, että fyysinen työ on auttanut häntä jatkamaan urheiluharrastustaan näihin päiviin saakka.
– Postinjakokierrokseni läntisellä Tampereella on 17 kilometriä pitkä. Nykyään ajan sen mopolla, mutta takavuosina käytin Postin polkupyörää.
– Totta kai tällaisella päivittäisellä liikuntamäärällä on valtava merkitys pohjakunnon rakentumisessa, hän järkeilee.
Suomen vanhimmat aktiiviset beach volleyn ja lentopallon pelaajat ovat yli 70-vuotiaita. Forsberg toivoo pystyvänsä pelaamaan kilpatasolla vähintään yhtä kauan kuin hekin.
– Lentopalloilun SM-kulta minulta on jäänyt vuosien varrella puuttumaan. Jospa saavuttaisin sen vielä näissä seniorisarjoissa, elämäntapaurheilija naurahtaa.