Virkeä Sekottaja on valmiina seppelejahtiin

Kokenut kurulainen ravivalmentaja Mika Kallio marssittaa 13-vuotiaaksi varttuneen tamma Sekottajan jälleen kuningatarkilpailun seppelejahtiin. Viime vuonna Porin karkeloissa Kallion suojatti ylsi hienosti hopealle, eikä voittokaan jäänyt kovin kauaksi.
Jarmo Saarela ohjasti Sekottajaa Porin Kuninkuusraveissa viime vuonna. Sama mies on jälleen kurulaistamman rattailla, kun se lähtee tavoittelemaan seppelettä Joensuun Kuninkuusraveista. (Kuva: Kuninkuusravit/Jutta Ikonen)
Jarmo Saarela ohjasti Sekottajaa Porin Kuninkuusraveissa viime vuonna. Sama mies on jälleen kurulaistamman rattailla, kun se lähtee tavoittelemaan seppelettä Joensuun Kuninkuusraveista. (Kuva: Kuninkuusravit/Jutta Ikonen)

Sekottajan suoritus Porin päätösmatkalla oli kertakaikkisen mykistävä. Hevonen pamautti tulostaululle 3 100 metrin matkalla tammojen uudet Suomen ennätyslukemat 23,8a ja otti samalla kuningatarkilpailun päätösmatkan voiton.
Se oli juoksu, jossa ei jäänyt mitään seliteltävää. Päätösmatkan väkevä esitys vei Sekottajan kokonaiskilpailussa kakkoseksi.
Eroa ravikuningattareksi juosseeseen Mokomaniin tuli lopulta vain yksi sekunti.
Joensuun Kuninkuusraveissa Sekottaja pääsee jälleen yrittämään seppeleen valloitusta.
Poikeluslainen treenari uskoo hyvään sijoitukseen kokonaiskilpailussa ja lähtee Pohjois-Karjalan reissulle varovaisen toiveikkaalla mielellä.
– Mielestäni meillä on mahdollisuudet neljän sakkiin.
Kurulainen pitää kilpailun ennakkosuosikkeina rankingien kärkitammoja.
– Omat voittajasuosikkini ovat viime vuoden kuningatar Mokomani ja Saaga S. Myös Mian Mari on kova kanto kaskessa, Kallio vertailee kuningatarkilpailun kandidaatteja.
– Toisaalta tammojen kilpailu vaikuttaa tasaiselta, joten yllättäjilläkin on mahdollisuutensa, kurulainen lisää.

Nopeasti hyvään iskuun

Sekottaja tunnetaan hevosena, joka ei ole kaihtanut kilpailemista ravilähdöissä. Tämän jutun ilmestyessä tamman kilpailukirjassa komeilee peräti 296 starttia.
Harvalta ravihevoselta, olipa sitten kysymys lämmin- tai kylmäverisestä ravurista, löytyy vastaavaa saldoa.
Maaginen 300 startin rajapyykki rikkoutunee aivan lähiaikoina. Kuudella aikaisemmalla kilpailukaudella (2009–2014) Sekottaja on kilpaillut noin 40 startin vuosivauhtia.
Tänä vuonna kilpailuttaminen on ollut selvästi aikaisempia kausia vähäisempää.
– Tähän ovat olleet syynä valmentajan terveysongelmat, Kallio taustoittaa.
Vaikka veteraanitamma onkin starttaillut harvemmin, huippukunto tuntuu silti löytyneen juuri sopivasti Joensuun Kuninkuusravien kynnyksellä.
Sekottaja voitti varmoin ottein heinäkuun alussa tammoille rajatun Toto65-lähdön 3 100 metrin matkalla Vermossa.
– Tamma on noussut yllättävän nopeasti hyvään kuntoon, Kallio pohtii.

Takarivistä hyvät asemat

Porin viime vuoden kuningatarmittelö oli jälleen kerran oiva osoitus siitä, että Kuninkuusraveissa valjakoiden veri punnitaan nimenomaan kokonaiskilpailussa.
Yksi voitto ei takaa vielä mitään. Toisaalta yksi voitto saattaa nostaa hevosen takarivistä parrasvaloihin, kuten Sekottajan kohdalla tapahtui viime vuonna.
Sekottaja on eturivin taistelija, mitä tulee seppeleen metsästykseen. Kun puhutaan lähtöpaikoista, takarivi on sille mieluisin paikka.
– Tamma on jonkin verran epävarma ja hidas starttihetkellä. Takarivistä lähteminen minimoi näitä riskitekijöitä. Eturivistä starttaa aikojen perusteella kahdeksan nopeinta tammaa. Taktikoimme sen verran, että emme osallistuneet Mikkelin vauhtiviikonloppuun. Näin varmistimme itsellemme takarivin lähtöpaikan, Kallio kertoo.

Perjantai-iltana reissuun

Matka Pohjois-Karjalaan on pitkä. Kurusta Joensuuhun kertyy kilometrejä noin 450. Kilpahevosten kohdalla akilleen kantapääksi voi muodostua yöpyminen vieraassa ympäristössä. Sekottajan kohdalla tämä asia selvinnee Joensuun reissun aikana.
– Yöpyminen on pieni arvoitus, mutta en silti jaksa uskoa, että tamma ottaisi siitä mitenkään itseensä, Kallio mietiskelee.
– Aiemmissa kuningatarkilpailuissa olemme voineet operoida kotitallista käsin, kun kilpailupaikkakunnat (Teivo 2011 ja Pori 2014) ovat olleet sen verran lähellä.
Mika Kallion ohella Sekottajan hyvinvoinnista vastaa hänen Tiina-vaimonsa, joka toimii hevosen hoitajana.
Kaikki on valmista Pohjois-Karjalan tiukalle turneelle, jonne Sekottaja lähtee taustajoukkoineen perjantai-iltana.