Alkoiko kevyen liikenteen vallankumous Ylöjärveltä?

Uudenlainen kulkupeli esiteltiin Teivossa – katso video!

Tamperelainen Petri Pitkänen uskoo iskeneensä kultasuoneen. Muutama vuosi sitten mies sai idean ajoneuvosta, joka voisi mullistaa kevyen liikenteen kaikkialla maailmassa.
Syntyi Scouter – sähköavusteinen polkuauto. Veikeän näköistä menopeliä esiteltiin medialle ensi kertaa viime viikolla.
– Olemme tästä tosi innoissamme. Tavoitteena on saada laite markkinoille ensi vuoden alussa, Pitkänen hymyilee.
Näkyykö liikenteessä jatkossa tällaisia menopelejä? Petri Pitkänen toivoo niin. – Scouter on turvallinen, näppärä ja hauska kevytajoneuvo. Se sopii kaikille vauvasta vaariin, persoonallisen näköisen laitteen kehittäjä mainostaa.

Näkyykö liikenteessä jatkossa tällaisia menopelejä? Petri Pitkänen toivoo niin. – Scouter on turvallinen, näppärä ja hauska kevytajoneuvo. Se sopii kaikille vauvasta vaariin, persoonallisen näköisen laitteen kehittäjä mainostaa.

Ensi vilkaisulla Scouter vaikuttaa lasten lelulta. Noin golfkärryn kokoinen pöristin on kuin polkuveneen ja mopoauton ristisiitos.
Petri Pitkästä vertaus naurattaa. Laitteen kehittäjä myöntää, että monen maallikon ensi reaktio on nimenomaan ihmettelevä.
– Mutta kun Scouteriin tutustuu, huomaa, että kyseessä on ihan vakavasti otettava ajoneuvo, hän sanoo.
Tamperelaisvoimin luotu Scouter on aivan uudenlainen kulkuneuvo. Se on metrin leveä ja kaksi metriä pitkä, ja sitä voi ajaa joko sähkömoottorilla tai polkemalla.
Piskuinen moottori antaa Scouterille parhaimmillaan 25 kilometrin tuntinopeuden. Polkemalla vauhti voi teoriassa olla kovempikin – jos pohkeissa riittää jerkkua.
– Tähän mahtuu kuljettajan lisäksi myös matkustaja ja vähän tavaraa. Polkimia on kaksi paria, joten myös apukuski voi osallistua ajamiseen, Pitkänen kertoo innoissaan.
Scouterin ajamiseen ei tarvita ajokorttia. Ajoneuvo kun on lakiteknisesti ottaen eräänlainen polkupyörä.
– Tarkka määritelmä on kevyt sähköajoneuvo eli e-bike. Määritelmän sinetöivä EU-laki on tulossa voimaan Suomessa näillä näkymin vuodenvaihteessa, Pitkänen selvittää.

Ympäristön ja terveyden asialla

Scouterissa on sekä sähkömoottori että polkimet. Tavoitteena on, että tuotantomallin laite lataa itseään samalla, kun kuljettaja polkee sitä eteenpäin.

Scouterissa on sekä sähkömoottori että polkimet. Tavoitteena on, että tuotantomallin laite lataa itseään samalla, kun kuljettaja polkee sitä eteenpäin.

Ideanikkarit Scouterin takana ovat tamperelaiset Pitkänen ja Pekka Ketola. Entiset Nokia-insinöörit kertovat kehittäneensä sähköpolkuauton ensimmäisen prototyypin jo kolme vuotta sitten.
Pitkäsen mukaan motivaatiota Scouterin kehittämiseen ei ole tarvinnut hakemalla hakea.
– Meitä ovat innostaneet eteenpäin laitteemme ekologisuus ja terveysvaikutukset. Mielestämme Scouter voi korvata auton minkä tahansa kaupungin liikenteessä, hän täräyttää.
Tilastojen mukaan 75 prosenttia Suomen päivittäisistä automatkoista on alle kymmenen kilometrin mittaisia. Ulkomailla luku on paikoin vielä tätäkin suurempi.
Juuri tässä on markkina- ja tarverako, johon Scouter yrittää tunkea.
– Ei kymmentä kilsaa varten tarvita kahden tonnin painoista kulkuneuvoa. Kun vielä muistetaan, että kaupungeissa ajonopeudet alkavat olla 25 kilometrin tuntivauhdin luokkaa, voitaneen sanoa, että on ihan sama, ajaako matkan autolla vai Scouterilla, Pitkänen järkeilee.
Pekka Ketolan mukaan juuri Scouterin kaltaista kulkuneuvoa ei maailmalta tällä hetkellä löydy. Kolmipyöriä ja sähköavusteisia polkupyöriä on paljon, mutta niistä puuttuu joitakin tamperelaiskeksinnön ominaisuuksista.
– Periaatteessa Scouter on yhdistelmä olemassa olevien laitteiden parhaista puolista. Scouteriin mahtuu sekä tavaraa että matkustajia, mutta silti sillä on helppoa ja hauskaa taittaa lyhyttä matkaa, Ketola kuvailee.

Tähtäin vahvasti maailmalla

Scouterin viimeisintä prototyyppiä esiteltiin medialle ja kutsuvieraille Akun Tehtaalla viime viikolla. Nelituntinen tilaisuus houkutteli paikalle muun muassa maamme eturivin muusikoita.

Scouterin viimeisintä prototyyppiä esiteltiin medialle ja kutsuvieraille Akun Tehtaalla viime viikolla. Nelituntinen tilaisuus houkutteli paikalle muun muassa maamme eturivin muusikoita.

Toistaiseksi Scouterin taustajoukot kaipaavat keksinnölleen vielä jonkin verran rahoitusta. Usko siihen, että vekotin saadaan markkinoille vuoden 2016 alussa, on kuitenkin kova.
– Olemme tehneet kansainvälisiä markkinatutkimuksia ja käyneet paljon lupaavia neuvotteluja. Juuri nyt kaikki näyttää todella hyvältä, Petri Pitkänen myhäilee.
Ensi vaiheessa Scoutereita voitaisiin Pitkäsen vision mukaan nähdä esimerkiksi Euroopan pienillä lomasaarilla. Sen jälkeen vuorossa voisivat olla vaikkapa Barcelona ja New York.
Suomen ohueen pyöräilykulttuuriin Scouterit eivät ehkä aivan heti asetu.
– Ulkomailla polkupyöräilyä ja kevyttä liikennettä arvostetaan enemmän kuin täällä. Ja siellä ovat myös meidän suurimmat tavoitteemme, Pitkänen myöntää.
– Esimerkiksi Kiinassa on valtavat polkupyörämarkkinat. Jos onnistuisimme saamaan niistä haltuumme edes promillen, Scouter voisi kasvaa erittäin suureksi, hän jatkaa itsevarmana.
Se, kuinka monta Scouteria lopulta myydään, ei kuitenkaan ole välttämättä kaikista olennaisin asia. Pitkänen sanoo laitteen olevan paitsi kulkuneuvo, myös eräänlainen innovaatioalusta.
– Jos Scouterin perusmuotoilusta ei pidä, sen voi muokata sellaiseksi kuin itse haluaa. Laitteeseen saa tarvittaessa vaikkapa katon tai tuulilasin – vain taivas on rajana! hän maalailee.
Ainoa kysymys, johon innokkaasti keksinnöstään kertova Pitkänen ei mielellään vastaa, koskee rahaa. Mitä Scouter maksaa?
– Enemmän kuin sähköpolkupyörä mutta vähemmän kuin mopoauto. Tarkka hinta selviää myöhemmin, hän sanoo.
+++++
Katso video Scouterin koeajosta alta!

Scouter

Mikä: uusi kevytajoneuvo Suomesta
Kehittäjä: Rideascout Oy (Tampere)
Mitat: pituus 1 000 mm, leveys 2 200 mm
Paino: n. 100 kg (prototyyppi)
Voimanlähteet: kuljettaja ja matkustaja (kahdet polkimet) sekä 1 kW:n latautuva sähkömoottori
Huippunopeus: sähkömoottorilla 25 km/h
Ajoneuvoluokka: kevyt sähköajoneuvo (vireillä olevan EU-lakiesityksen mukaan)

Lähde: scouter.fi

Kommentit (3)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?