Vain osakeyhtiöitä

Erityisesti ennen kaikkia vaaleja yrittäjyys on arvossaan. Yritysten luoma arvonlisä mahdollistaa verottamisen.
Edelleen verotuloilla sitten pyöritetään niin sanottua hyvinvointivaltiota. Yrittäjät työllistävät vähintään itsensä ja parhaimmillaan satoja muita.
Suomessa ei ole näköpiirissä uusia todella suuria yrityksiä, joten käytännössä kaikki työllistäminen tulee kuulumaan pienille ja keskisuurille yrityksille.
Yritystoimintaa ei todellisuudessa pyöritetä miten sattuu. Ensin yrittäjän pitää valita itselleen oma juridinen tapansa operoida eli yhtiömuoto.
Erilaisissa laskuissa kuluttajat ovat varmasti törmänneet y-tunnuksiin, toiminimiin ja niin edelleen.
Tarvitaan tarkempaa tietoa, joten haetaanpa alustavaa opastusta internetistä. Yksi linkki johtaa Akavan erityisalojen sivuille.
Tekstiä yritysmuodon valinnasta ja verotuksesta sanoisin oikein laadukkaaksi ja selkeäksi. Kuitenkin heti alussa huomautetaan sivuston sisältävän vastuunvapautuslausekkeen.
Seuraavassa lainauksessa on tuon sanahirviön selitys. ”Tekijä tai julkaisija ei vastaa näillä sivuilla olevista lainsäädännön muuttumisesta johtuvista tai mahdollisista muista virheistä tai niiden aiheuttamista vahingoista.”
Tästä tulee väistämättä mieleen eräs osuustoiminnallinen koulutustilaisuus vuoden 2014 tammikuulta.
Uudistunut osuuskuntalaki oli sen verran tuore, ettei opetusmateriaalia vielä ollut jaossa eikä edes luentokalvoja saanut valokuvata.
Pelkästään nämä kaksi esimerkkiä kertovat kovin varovaisesta lähestymistavasta.
Sitkeä yrittäjäksi haluava ei pelästy pelokkaita kouluttajia vaan tekee oman valintansa. Toiminimi tarkoittaa yksityistä elinkeinon harjoittajaa.
Ensimmäinen monimutkaisuus tulee heti seuraavaksi. Pitää tietää, onko ammatinharjoittaja vai liikkeenharjoittaja.
Ensin mainitulla on halutessaan yhdenkertainen ja jälkimmäisellä kahdenkertainen kirjanpitovelvoite. Molemmat vastaavat mahdollisen konkurssin tilanteessa tappioista henkilökohtaisella omaisuudellaan.
Ennen osakeyhtiöitä ovat välimuotona henkilöyhtiöt, joita on kahta lajia.
Tunnetumpi on kommandiittiyhtiö. Siinä äänettömällä yhtiömiehellä ei ole kuin ”nimi paperissa”. Hän tekee vain sijoituksen yhtiöön mutta ei vastaa sen velvoitteista.
Avoimessa yhtiössä on vähintään kaksi yhtiömiestä. Samoin kuin kommandiittiyhtiön yhtiömies, niin he vastaaavat henkilökohtaisesti yrityksen vastuista.
Nämä riskit koskivat siis myös toiminimeä, ja niitä ei voi pitää kovin houkuttelevina. Lisäksi julkisessa verokeskustelussa pääomatulot ovat suorastaan vapaata riistaa.
Osakeyhtiö voidaan perustaa 2 500 euron osakepääomalla. Talousteoreettisesti kyse on nerokkaasta keksinnöstä eli rajoitetusta vastuusta.
Yrittäjä ei ole henkilökohtaisessa vastuussa yhtiön asioista, vaan taustalla vaikuttaa ainoastaan osakepääoma.
Ei kannata kuitenkaan vielä nuolaista, koska mitään ei tule tipahtamaan! Rahoituslaitokset eivät anna lainaa peruspääomaa vastaan. Käytännössä yrittäjä ei siis riskiä pääse karkuun.
Usea yrittäjä voi yhdessä perustaa osuuskunnan. Työosuuskuntaa olen aiemmin nimittänyt peräti fantastiseksi.
Tosiaan parhaassa tapauksessa vähintään seitsemän jäsenen osuuskunnassa toimiminen ei tee yrittäjää ja osakas on siten oikeutettu työttömyysturvaan.
Valitettavasti käytännöt vaihtelevat Suomen eri alueilla. Ennalta asioita ei voi kirkossa kuuluttaa, ja yksikin väärä sana työvoimatoimiston haastatteluissa muuttaa henkilön statuksen yrittäjäksi.
Jo pienessä osuuskunnassa päätöksenteko voi olla hidasta. Ääripäässä yli kahden miljoonan jäsenen osuuskunnissa voi kyseenalaistaa osuuskuntien alkuperäisen toiminnan ABC:n. Käyttäisin sanaa irvikuva. Isännätön raha on aina pahaksi.
Osakeyhtiöiden pitää toimittaa tilinpäätöstiedot kaupparekisteriin. Tämä ei koske pieniä kommandiittiyhtiöitä.
Paljon yksinkertaisempaa olisi, jos kaikki olisivat samalla viivalla.
Peruskoulusta alkaen voidaan opettaa, että osakeyhtiö on ainoa yhtiömuoto. Paperilla vaikuttaa erikoiselta, jos esimerkiksi vakuutuksia myy yhdistysmuotoinen toimija.
Samoin säätiöiden liiketoiminnat tuntuvat turhilta. Osakeanneilla voidaan kerätä pääomaa niin pieniin kuin suuriin osakeyhtiöihin. Koko kansa yrittämään ja sijoittamaan.
marko@markotaipale.fi