Ulkoistaminen vaatii osaamista

Ylöjärvelle ilmestyy jatkuvalla syötöllä kunnalle laissa säädettyjä velvoitteita hoitavia yksityisiä palvelun tuottajia. Tiuranniemeen Keijärven rannan läheisyyteen on noussut uusi yksityinen vanhusten hoivakoti. Soppeenmäkeen entisen työväentalon tontille rakennetaan uusi yksityinen päiväkoti. Vastaavanlainen päiväkoti aloitti toimintansa Metsäkylässä viime vuonna.
Suunta on selvä: Ylöjärvi ulkoistaa runsaasti kunnalle laissa määrättyjen perhe- ja sosiaalipalvelujen tuotantoa. Ylöjärvi siis ostaa yksittäisiä palveluja yksityisiltä yrittäjiltä, mutta vastuu järjestää palvelut säilyy edelleen kaupungilla.
Toki Ylöjärvi hoitaa yhä edelleen itse suurimman osan perhe- ja sosiaalipalveluistaan. Yksityisten palvelun tuottajien halu päästä osalliseksi vauhdilla kasvavan puutarhakaupungin tarjoamista ansaintamahdollisuuksista on kuitenkin kasvanut.
Ulkoistamisessa ei ole sinällään mitään väärää, sillä elinvoimainen kunta tunnistaa toimintaympäristön muutokset sekä sopeuttaa ja kehittää oman toimintansa uusien vaatimusten mukaiseksi.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että laki antaa melko tiukat raamit palvelujen ostamiselle yksityiseltä palvelujen tuottajalta. Lain mukaan kunnan on varmistuttava siitä, että hankittavat palvelut vastaavat sitä tasoa, jota edellytetään vastaavalta kunnalliselta toiminnalta.
Asiantuntijayritys Aula Researchin vajaa kolme vuotta sitten Julkisten ja hyvinvointialojen liitolle tekemän tutkimuksen mukaan lähes puolet (47 prosenttia) Suomen kuntavaikuttajista uskoi ulkoistusten heikentävän palvelujen laatua. Vain 18 prosenttia kuntavaikuttajista uskoi ulkoistusten parantavan palvelujen laatua.
On siis selvää, että Ylöjärven kaupungin virkamiesten ja päättäjien on tehtävä äärimmäisen tarkkaa työtä kilpailutuksen
valmistelu- ja valintavaiheessa.
Kannattaa myös muistaa, että uusi laki julkisista hankinnoista tulee voimaan ensi keväänä. Se antaa kunnille entistä enemmän työkaluja onnistua oikeiden palvelun tuottajien valinnassa. Kilpailutusvaihe vaatii äärimmäistä ammattitaitoa ja vaihtoehtojen tarkkaa siivilöintiä. Pelkkä hinta ei voi ratkaista tarjouskilpailuja.