Räikän kartano saa arvoisensa rekonstruktion

matti_paakirjoitus_320x194pxlYlöjärveläiset saivat viime viikolla uutta vettä myllyyn, kun kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Minna Sorsa ehdotti paikallislehden jutussa Räikän kartanon kunnostamista Suomen 100. itsenäisyyspäivän juhlatekona.
Jokaisella paikkakuntalaisella on jonkinlainen mielipide modernin kaupungintalon vieressä kököttävästä talovanhuksesta. Kaupungissa on laaja joukko ihmisiä, joiden mielestä historiallisen kohteen alennustila on häpeäksi koko Ylöjärvelle. Näiden henkilöiden mielestä kasvukaupunki elää nousukasmaisesti eikä nuori kaupunki arvosta historiansa vähiä rippeitä.
Ylöjärvellä on myös leiri henkilöitä, joiden puolesta horjuvan hirsitalon saisi purkaa välittömästi. Näiden kaupunkilaisten mielestä rumiluksessa ei ole mitään arvokasta.
Ylöjärvi-Seuran johto on luovuttanut Räikän kartanoa koskevan adressinsa valtuuston puheenjohtajalle Leena Joensivulle (sd.). Hänen mielestään talovanhuksen turvaksi on synnytettävä Pro Räikkä -liike. Se kokoaisi yhteen kaupungin, yhdistyksien, yrityksien sekä eri tahojen toimijat, jotka keräisivät varoja Räikän kartanon pelastamiseksi ja kunnostamiseksi.
Joensivu pitää erittäin mahdollisena, että Räikän kartano saa uuden elämän. Hänen mielestään kallista hanketta on lähestyttävä rekonstruktion vinkkelistä. Puutalo säilyttäisi fasadinsa, mutta sen sisätilat rakennettaisiin tyystin uudelleen.
Suomi viettää vuonna 2017 sadatta itsenäisyyspäiväänsä. Nähtäväksi jää, juhlitaanko Ylöjärvellä itsenäisyyttä uuden ilmeen saaneessa Räikän kartanossa.

Yrittäjäjärjestön keulamies juhlii

Suomessa ei ole varmaan milloinkaan puhuttu yhtä paljon yrittäjistä ja yrittäjyydestä kuin tämän vuoden aikana on puhuttu.
Yrittäjäjärjestöstä on varttunut valtakunnallisesti salonkikelpoinen vaikuttajataho, jonka mielipiteitä kuunnellaan tarkalla korvalla muun muassa eduskunnassa sekä maan hallituksessa.
Yrittäjäyhdistyksellä on nykyään vahva asema Ylöjärvelläkin. Paikallisyhdistyksen näkemykset kiinnostavat kovasti kaupungin vastuunkantajia.
Jokaisen tahon vaikutusvalta kumpuaa sen aktiivisista toimijoista.  Kellokkaat joko nauttivat yleistä arvostusta, tai sitten heidät vaietaan kuoliaiksi. Ylöjärven Yrittäjien johdossa on ollut jo poikkeuksellisen pitkän rupeaman Valto Koivula, joka nauttii kunnioitusta niin omiensa kuin eri sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden keskuudessa.

Comments are closed.