Pallojen pussittaminen on pääkopasta kiinni

Kolmisen vuotta sitten Ville Mesiranta, Roni Nyman, Ville Högman ja Juha Kellokoski turisivat oluttuoppien ääressä biljardista ja huomasivat heistä kaikilla olevan pelitaustaa kyseisestä lajista. Lopulta vitsin heitosta alkanut idea biljardijoukkueen perustamisesta toteutui. Kun mukaan liittyi vielä edellä mainitut herrat biljardipöydän äärellä tavannut Mikko Nenonen, käynnistyi eräänlainen tuhkimotarina.
Ylöjärveläisen biljardiosaamisen kärkinimet Roni Nyman (vas.), Ville Högman, Juha Kellokoski, Mikko Nenonen ja Ville Mesiranta taistelevat ensi kaudella menestyksestä huipputasolla.
Ylöjärveläisen biljardiosaamisen kärkinimet Roni Nyman (vas.), Ville Högman, Juha Kellokoski, Mikko Nenonen ja Ville Mesiranta taistelevat ensi kaudella menestyksestä huipputasolla.

Nyt jo aikuisikään ehtineet Ville Mesiranta ja Roni Nyman aloittivat biljardin aikoinaan noin 12-vuotiaina Nokian biljardisalilla. Nuorukaisia biljardin saloihin tutustutti tunnettu peliopettaja Olavi Virta. Matka ensimmäisistä lyönneistä tähän päivään saakka on ollut pitkä ja vaiheikas.
– Biljardi alkoi tuntua nopeasti hauskalta, kun pallot alkoivat mennä koteloon. Myöhemmin tuli menestystäkin Nokian ja Pirkanmaan mestaruuskisoissa. Silloin tuntui, ettei minulle pärjää kukaan. Kun pidin seitsemän vuotta taukoa pelaamisesta, ei pelaaminen enää ollutkaan niin helppoa, Ville Mesiranta kertoo.
Muita myöhemmin joukkueeseen liittynyt Mikko Nenonen kertoo puolestaan aloittaneensa biljardin noin kahdeksanvuotiaana enojensa opastuksella. Juniorivuosien jälkeen myös Nenonen jätti biljardipöydät, kunnes innostui uudelleen hyvän kaverin ostettua biljardipöydän maatilalleen.
– Lopulta tapasin nykyiset joukkuekaverini Pub Farmissa, jossa oli yksi Ylöjärven harvoista biljardipöydistä. Pubissa kaverit näkivät minun pelaavan ja pyysivät mukaan joukkueeseen, Nenonen kertoo.
Kaverukset pelasivatkin useimmiten nimenomaan nykyään jo suljetussa Pub Farmissa, joten joukkuekin sai nimen Pub Farmi. Pubissa tietysti virtasi useimmiten olut, mutta kun kyse oli kovimmista biljardimatseista, pelaajilla oli mukeissaan vain kahvia. Jo ensi kaudeksi joukkueen Pub Farmi -nimi jää historiaan. Uusi nimi on vielä hämärän peitossa.

Joukkueella oma mentori

Ylöjärveläisjoukkueen tähtipelaaja on Juha Kellokoski. Hänellä on erittäin pitkä pelaajatausta ja kasa menestystä jopa kansallisen tason kärkiryhmissä.
– Me muut olemme keskenämme samalla viivalla, mutta Juha on selvästi meitä parempi. Hän on mentorimme, jonka pelaamista seuraamalla oppii paljon. Juha tunnetaan jokaisessa biljardipaikassa, johon astuu sisään, Ville Mesiranta kertoo.
Kellokosken tasosta kertoo jotain se, että hän sijoittui Pirkanmaan Pool-liigan 1. divisioonan rankinglistalla viime kaudella neljänneksi. Kaikkiaan 1. divisioonassa pelasi 126 pelaajaa. Kellokoski voitti viime kaudella 28 ottelustaan 21. Kaikkiaan 198 pelaamastaan erästä hän käänsi nimiinsä 128.

Voitokas viime kausi

Ylöjärveläisjoukkue sijoittui menneellä kaudella 15 joukkueen 1. divisioonassa toiseksi. Kun sarjan voittanut Pool Fiction -joukkue ei halunnut nousta mestaruussarjaan, tarjoutui Pub Farmille tilaisuus ottaa jälleen sarjaportaissa askel ylöspäin.
Pub Farmi voitti viime kaudella 28 ottelustaan 13 ja pelasi 10 tasapeliä. Tappioita kertyi siis vain viisi.
– 1. divisioonassa oli jo todella kovia pelejä, sillä biljardin taso on Suomessa ja Pirkanmaalla erittäin korkealla. 2. divisioonassa pystyi ottamaan vielä helppoja voittoja, mutta 1. divisioonassa piti näyttää koko ajan parastaan, Mikko Nenonen selvittää.
Ensi kaudella ylöjärveläisjoukkueen pelaajat joutuvat kovaan testiin. Mestaruussarjassa vastaan tulee todellisia huippupelaajia. Pöydän toisella puolella voi seistä esimerkiksi Aki Heiskanen, jonka edustama
Playboys on hallinnut mestaruussarjaa viime vuosina. Lukuisia SM- ja EM-mitaleita urallaan saavuttanut Heiskanen voitti tänä keväänä 8-pallon Suomen mestaruuden.

Peli muuttuu taktiseksi

Uusia haasteita asettavat myös muuttuvat säännöt. 1. divisioonassa pelattiin 9-palloa, kun taas mestaruussarjassa pelinä on 10-pallo.
10-pallo kehitettiin aikoinaan sen vuoksi, että huippupelaajat kehittyivät niin taitaviksi, että he saivat 9-pallon näyttämään liian helpolta.
9-pallossa taitava pelaaja pussittaa lähes säännönmukaisesti aloituslyönnin jälkeen myös kaikki loput pallot ja voittaa erän.
10-pallossa ylimääräinen pallo tekee pöydän tyhjentämisen yhdellä lyöntivuorolla jo erittäin haastavaksi.
Mestaruussarjassa lyönnit pitää maalata eli pelaajan pitää kertoa, mihin pussiin hän pallonsa aikoo lyödä.
– Mestaruussarjassa peli muuttuu yhä enemmän shakkimaiseksi. Pelissä pitää osata tehdä oikeita lyöntivalintoja ja noudattaa erilaisia taktiikoita. Voiton eteen ei välttämättä tarvitse pussittaa kaikkia palloja, vaan voi odottaa vastustajan virheitä, Mikko Nenonen miettii.

Biljardi on herrasmiesten peli

Vaikka ylöjärveläisjoukkueen herroille on satanut viime vuosina menestystä, se on tullut toistaiseksi melko helposti. Kaikki viisi pelaajaa ovat niin lahjakkaita, ettei heidän ole tarvinnut erikseen treenata voittaakseen otteluja.
– Nyt meidän on tarkoitus aloittaa säännöllinen harjoittelu. Tavoitteena on treenata kesäkuussa kerran viikossa ja heinäkuussa kaksi kertaa viikossa. Mestaruussarjaa varten pitää harjoitella erilaisia lyöntejä, jättöjä sekä kiven käyttäymistä erilaisissa tilanteissa, Ville Mesiranta kertoo.
Pub Farmin ykköstavoite on säilyttää paikka mestaruussarjassa. Sekä Mesiranta että Nenonen toistavat kerta toisensa jälkeen sitä, miten biljardissa menestyäkseen pelaajan henkisen kantin pitää olla kova. Pelaajan henkiset ja psyykkiset ominaisuudet ovat siis ratkaisevassa asemassa.
– Jokainen hyvä pelaaja osaa lyödä palloa, mutta jos keskittyminen karkaa edes hieman vääriin asioihin, peli menee huonosti. Kun homma on hanskassa, en näe muuta kuin pöydän, pallot ja kepin. Kovassakin paineessa pitää pystyä lyömään rennosti, Mikko Nenonen kuvailee.
Vaikka pelaajat ottavatkin ottelut tosissaan, on lopulta kyse vain pelistä. Nenosen mukaan biljardi on herrasmieslaji.
– Olemme kavereita myös vastustajien kanssa. Juttelemme pelien aikana kaikenlaista asioista ja annamme kehuja, jos vastustaja onnistuu vaikeassa lyönnissä, Ville Mesiranta toteaa.
Vastustajalle pitää antaa aina lyöntirauha. Häiritseminen on ehdottomasti kielletty.
– Pitää kunnioittaa lyöjää, eikä saa esimerkiksi liikkua kohdepallon takana, Nenonen sanoo.

Nuorille ohjaajia pöytien ääreen

Vaikka Pub Farmin pelaajilla on nyt ensisijaisena tavoitteena menestyä Pirkanmaan Pool-liigan mestaruussarjassa, he haluaisivat myös jakaa lajitietoutta nuorille.
Mikko Nenosen mukaan nuorisotiloille pitäisi saada ohjaajia, jotka opettavat biljardin saloja nuorille.
– Kerran kävin opettamassa nuoria poikia. Heidän silmänsä alkoivat kiilua, kun he oppivat lyömään ja pallot alkoivat mennä pusseihin.
Nenosen mukaan biljardi on äärimmäisen hyvä harrastus, joka voi pitää nuoret pois kadulta.
– Biljardi kehittää mielen hallintaa ja keskittymiskykyä. Lajin parista saa kavereita, joiden kanssa voi kuluttaa järkevästi aikaa.