Eppujen perässä vaikka maailman ääriin

Ystävänsä Tuija Känsälän kanssa Räikän rannassa viime perjantaina fiilistellyt Sannaliina Nikula on kiertänyt Eppu Normaalin perässä keikoilla jo kolmella vuosikymmenellä. Nyt hän oli ensimmäistä kertaa Pöheikön Pölläyksessä.

– Kävin aikoinaan Ylöjärvellä Räikkärockissa monta kertaa. Nyt tulimme Pöheikön Pölläykseen, koska Eput soittaa täällä, Tukholmassa ja Helsingissä asuva Nikula kertoi.
Hän ja Tuija Känsälä ovat nähneet vuosien varrella kymmeniä Eppu Normaalin keikkoja ympäri Suomea.
– Siitä voit päätellä, olemmeko Eppujen faneja, Nikula naurahti hyväntuulisena.
Hän kertoi hurahtaneensa Eppujen musiikkiin 14-vuotiaana, jolloin hän näki unta ylöjärveläisyhtyeen kitaristista Juha Torvisesta.
– Muistan tuon unen edelleen kuin eilisen päivän, Nikula sanoi leveästi hymyillen.

Ämpäri ja pipo lämmittivNikula ja Helsingissä asuva Känsälä saapuivat Ylöjärvelle hyvissä– Ajoimme tänne tuhatta ja sataa, koska pelkäsimme myöhästyvämme. Luulimme, että Eput aloittaisivat jo joskus kahdeksan aikaan. Tulimme siis ilmeisesti aivan liian aikaisin, Tuija Känsälä kertoi.

Naisten mukaan tunnelma Räikän rannassa oli odottava mutta varsin rento. Ainoa asia, joka kaukaa tulleita vieraita hieman harmitti, oli Keijärveltä puhaltanut navakka ja kylmä tuuli.
– Sää teki meille tepposet. Onneksi kuitenkin saimme nämä Eppu Normaali -ämpärit, joissa oli lämmin pipo. Ämpärit lämmittävät myös sydäntä, toimittajana Ruotsissa työskentelevä Nikula tunnelmoi.
Kehitysvammaisten parissa työskentelevä Tuija Känsälä odotti Eppu Normaalin keikalta paljon.
– Odotan Epuilta upeaa kesän avausta, Känsälä sanoi ja kertoi olevansa hieman harmistunut Pertti Kurikan Nimipäivien kehnosta menestyksestä Euroviisuissa.
– Olin ihan varma, että PKN voittaa koko kilpailun. Näytti kuitenkin vähän siltä, että kaikki Euroopan maat eivät olleet vielä valmiita tällaiseen kehitysvammaisten bändiin. Kerrankin sai kuitenkin olla ylpeä suomalaisista.
Epun hurjan laajasta tuotannosta Nikulan suosikkikappale on Vihreän joen rannalla. Känsälän mielestä Tien päällä taas nousee ylitse muiden.

”Eput kannattaa aina nähdä”

Maarit Jaakkonen (vas.) ja Suvi Kostamovaara nauttivat kylmistä juomista Räikän rannassa ennen Eppujen keikkaa.
Maarit Jaakkonen (vas.) ja Suvi Kostamovaara nauttivat kylmistä juomista Räikän rannassa ennen Eppujen keikkaa.

Maarit Jaakkonen ja Suvi Kostamovaara saapuivat Pöheikön Pölläykseen Itä-Tampereelta.

– Olemme aikaisemmin käyneet Räikkärockissa, ja nyt ajattelimme tulla katsomaan, minkälainen tämä nykyinen tapahtuma on. Täällä näyttää olevan ihan hyvä meininki, Maarit Jaakkonen sanoi.
– Maarit sai minut houkuteltua mukaan. Eppujen takia me tänne tulimme, Suvi Kostamovaara säesti.
Naisten mukaan Eppu Normaali on legenda, joka pitää nähdä aina, kun siihen avautuu mahdollisuus.
– Minulla on Epuista hyviä muistoja vuosien varrelta. Vuonna ’85 -kappale herättää hyviä fiiliksiä, Jaakkonen totesi.

Korvia huumaavaa yhteislaulua

Hieman ennen iltayhtätoista Pöhärin lavalle lopulta kivunnut Eppu Normaali ei jättänyt yhtäkään festarivierasta kylmäksi. Jo ennen Eppuja ihmisiä lämmitti Nymans-yhtye energisellä keikallaan.
Eppujen keikan alkaessa vain noin puolet juhlaväestä mahtui telttaan katsomaan kotikaupungin ylpeyttä.
Onneksi muu festariyleisö sai seurata Eppujen soitantaa teltan ulkopuolelle pystytetystä isosta näyttötaulusta.
Eput aloitti keikan Tien päällä taas -kappaleella, joka tempaisi yleisön heti komeasti mukaansa.
Avausbiisiä seurasivat 30 vuotta täyttävän Kahdeksas ihme -albumin muut kappaleet.
Sen jälkeen Eput tarjoili muun muassa maistiaisia yhtyeen uran alkuaikojen punk-kappaleista sekä tukun kaikkien rakastamia hittejä.
Esimerkiksi Tahroja paperilla -biisi sytytti festarikansan lähes infernaaliseen yhteislauluun, jolloin Eppu-solisti Martti Syrjällä oli jopa vaikeuksia saada ääntään kuuluviin.
Eppu Normaali täytti taatusti jokaisen lipun ostaneen festarivieraan odotukset. Edes hieman iltaa kohden viilennyt sää ei latistanut perjantaitunnelmaa tippaakaan.

Hyvin onnistunut tapahtuma

Juha Torvinen (vas.), Martti Syrjä ja Mikko ”Pantse” Syrjä antoivat huiman näytteen osaamisestaan muun yhtyeen kanssa.
Juha Torvinen (vas.), Martti Syrjä ja Mikko ”Pantse” Syrjä antoivat huiman näytteen osaamisestaan muun yhtyeen kanssa.

Lauantaina Pöhärin yleisöä lämmittivät Kormus, Aimo Pamaus & Luodinkestävät Liivit sekä kesän avausfestarin vauhdikkaasti päättänyt Popeda.

Popeda tarjoili yleisölle tuttujen hittiensä lisäksi ison määrän vielä hieman tuntemattomiksi jääneitä uudehkoja biisejä.

Lauantai ei vetänyt Räikän rantaa täyteen yleisöä, mutta tunnelma pysyi kaikesta huolimatta varsin korkealla. Popeda saikin soittaa lähes täydelle teltalle.

Viikonloppu osoitti taas kerran, että Pöheikön Pölläyksellä on vankka jalansija Pirkanmaan festarikesän avaajana. Rantajätkät voivat jälleen kerran olla ylpeitä hienosta ja erityisen tunnelmallisesta tapahtumasta.

 

Nymans-yhtyeen soundi piti yleisön lämpimänä alkuillasta.
Nymans-yhtyeen soundi piti yleisön lämpimänä alkuillasta.
Eppu Normaalin miksaajan työskentely oli kellontarkkaa.
Eppu Normaalin miksaajan työskentely oli kellontarkkaa.