Kun yhdeksän miestä ei sovi yhteen

matti_paakirjoitus_320x194pxlYhdeksän miehen muodostanutta perussuomalaisten valtuustoryhmää voi rinnastaa susilaumaan, jossa vahvin uros taistelee paikkansa ja ottaa johtajuuden haltuunsa.
Perussuomalaisten miehisen valtuustoryhmän liitokset ovat olleet koko kahden vuoden ajan koetuksella, joten viimetorstai-iltainen porukan hajoaminen ei tullut yllätyksenä.
Ryhmän jättäneet Pertti Johansson ja Matti Ylitalo kertovat ristiriitojen kasaantuneen ja kärjistyneen henkilökemioiden toimimattomuuden takia.
Johansson ja Ylitalo erosivat siitä syystä, ettei kansanedustajaksi päässeeltä Sami Saviolta vapautunut kaupunginhallituksen paikka langennut kurulaiselle Ylitalolle. Johansson lähti ensiksi, ja Ylitalo poistui toisena. Johanssonin mielestä ääniharavana kunnallisvaaleissa ollut Ylitalo olisi ansainnut merkittävän luottamushenkilöpaikan.
Perussuomalaisten seitsemän miehen ryhmä on nyt kuin Jukolan veljessarja. Valtuutetut uskovat, että heidän porukkansa yhteishenki paranee entisestään. Miehet odottavat myös aikaisempaa tiiviimpää yhteistyötä omien joukkojensa ja naapurivaltuustoryhmien kanssa.
Johansson ja Ylitalo ovat herättäneet henkiin Ylöjärvi 2001+ -liikkeen. Kahden miehen valtuustoryhmä tietää jo nyt, ettei sen ääni paina paljon ylöjärveläisessä päätöksenteossa.
Kaikkien on hyvä muistaa, että riidan keskiössä olevan hallituspaikan miehittäminen ei ole puhtaasti perussuomalaisten asia, vaikka mandaatti onkin heidän. Kuudesta valtuustoryhmästä kantautui viikkojen ajan kaikuja, ettei Matti Ylitalo nauti niiden yleistä luottamusta.
Jos perussuomalaiset olisivat ehdottaneet Ylitaloa hallitukseen, naapuripuoluelaiset olisivat laittaneet Ylitalon valinnalle stopin. Näinhän kävi hiljan myös demarien Jussi-Pekka Ahoselle, jolla muiden valtuustoryhmien mielestä ei ollut uskottavuutta kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi.