Montako valtuutettua on seuraavassa valtuustossa?

matti_paakirjoitus_320x194pxlYlöjärven nykyisessä kaupunginvaltuustossa on 51 jäsentä. Valtuustoryhmiä on seitsemän. Kokoomuksella on 13, sosiaalidemokraateilla 11, perussuomalaisilla 9, keskustalla 8, vasemmistoliitolla 4, vihreillä 4 sekä kristillisdemokraateilla 2 paikkaa.
Uusi kuntalaki määrää valtuutettujen vähimmäismäärän. 32 000 asukkaan Ylöjärvi sijoittuu 20 001–50 000 asukkaan kuntakategoriaan, jolloin valtuutettuja on oltava vähintään 43.
Kuntalain mukaan kunnallisvaltuusto päättää valtuuston koon. Jos kunta tai kaupunki haluaa muuttaa paikkalukua vähimmäismäärästä, valtuuston on päätettävä asia ensi vuoden aikana.
Nykyisen kaupunginvaltuuston on siis ratkaistava, montako valtuutettua valitaan vuoden 2017 kevään kunnallisvaaleissa uuteen valtuustoon.
Kunnallispäättäjät ovat poikkeuksellisen kiintoisan tehtävän edessä, kun he linjaavat valtuuston pääluvun.
Jos Ylöjärvi ratkaisee asian lain määrittelemän valtuutettujen vähimmäismäärän mukaiseksi, puolueet ovat vaalissa repivän kisan edessä. Paikkojen pieni määrä johtaa  rajuun taisteluun, kun jokainen ryhmä haluaa säilyttää asemansa ja valtansa.
Nykyistä 51 valtuutetun kokoonpanoa suurempaakaan valtuustoa ei kannata ajatella, sillä paikkojen runsas määrä johtaa kaupunginvaltuutettujen yleisen arvostuksen laskemiseen.
Mitä mieltä ylöjärveläiset mahtanevat olla valtuuston paikkaluvusta?
Kaupunkilaisten on syytä ottaa valtuutettujen lukumäärä mietintämyssyynsä, ja heidän on hyvä kertoa mielipiteensä  asiasta nykypäättäjille.
Eduskuntavaalit olivat lähtölaukaus kuntavaaleille. Voittajapuolueiden on koottava lisämannaa paikallistasolla. Häviäjäpuolueiden on löydettävä avaimet nousuun.