Sote, talous, työttömyys ja Nato

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, Suomen heikko taloustilanne, työllisyyden hoito ja työttömyys sekä Suomen turvallisuuspolitiikka nousivat esiin, kun ylöjärveläisiltä kysyttiin eduskuntavaalien keskeisimpiä asiakysymyksiä.
Ylöjärveläiset haluavat äänestää eduskunnan tuoleille ihmisiä, jotka päättävät puutarhakaupunkilaisille tärkeistä asioista. Ratkaisuja pitäisi saada aikaiseksi monesta ajankohtaisesta teemasta. (Kuva: Hanne Salonen/ Eduskunta)
Ylöjärveläiset haluavat äänestää eduskunnan tuoleille ihmisiä, jotka päättävät puutarhakaupunkilaisille tärkeistä asioista. Ratkaisuja pitäisi saada aikaiseksi monesta ajankohtaisesta teemasta. (Kuva: Hanne Salonen/ Eduskunta)

Ylöjärven Uutisten Innolink Research Oy:ltä tilaamaan eduskuntavaalikyselyyn vastasi yhteensä 505 ylöjärveläistä. Heistä peräti 461 kertoi mielestään vaalien tärkeimmät asiakysymykset.
Luku on huomattava ja kertoo ihmisten olevan nyt erityisen kiinnostuneita lähellä olevista eduskuntavaaleista.
Tärkeiksi koetut aiheet olivat lähestulkoon samoja kaikissa ikäluokissa. Sekä nuoria että varttuneita kiinnostavat siis samat, yhteiskunnallisesti merkittävät asiat.
Vastaajista lähes 170 nosti vaalien tärkeimmäksi asiakysymykseksi soteuudistuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ylipäänsä. Sote nousi siis muiden teemojen yläpuolelle tärkeimpänä aiheena.
– Varmasti soteasia on kaikista tärkein, koska se on ainoa asia, josta olen itse kuullut ja koska siitä tunnutaan eniten puhuttavan, iältään 18–25-vuotias ylöjärveläisnainen sanoi kyselyssä.

Miten talous saadaan nousuun?

Noin 130 vastaajaa haluaa vaaleissa selkoa Suomen taloustilanteeseen ja siihen, miten Suomi nostetaan taantumasta.
Erityisesti leikkauksista ja säästöistä oli kiinnostunut vajaat 40 vastaajaa. Valtion velka huolestutti noin pariakymmentä kiinnostunutta.
– Talousasiat! Että tosiaan tehtäisiin jotain eikä vain pohdittaisi tekemättä jotain konkreettista, 56–65-vuotias mies totesi lyhyesti vastauksessaan.
Kolmanneksi tärkeimmäksi asiakysymykseksi ylöjärveläisten mielestä nousi työllisyys. Työpaikkojen katoaminen ja työttömyyden kasvu huolestuttavat selvästi puutarhakaupunkilaisia. Kyselyn vastaajista yli 90 nosti esiin työllisyystilanteen.
– Nuorten työttömyys on katastrofi Suomelle. Minullakin on kaksi poikaa työttöminä, vaikka ovat kouluja käyneet, 66–75-vuotiaiden ikäryhmään kuuluva mies vastasi.
– Työllisyys ei ole tarpeeksi esillä. Esimerkiksi työaikaa lyhentämällä vapautuisi työpaikkoja ja saataisiin työllistettyä lisää ihmisiä, 56–65-vuotias mies puolestaan ohjeisti.

Natoon vai ei?

Kyselyn vastaajista noin 70 nosti esiin Suomen turvallisuustilanteen nykymaailmassa. Erityisesti Suomen mahdollinen liittyminen sotilasliitto Natoon kiinnostaa kymmeniä ylöjärveläisiä.
Aihepiirin ympärillä toivottiin keskustelua myös puolustusvoimien toimintakyvystä, yleisestä turvallisuudesta sekä Venäjän tilanteesta.
– Turvallisuuspolitiikka ja Nato-asia ovat tapetilla. On mielenkiintoista seurata ympärillä pyöriviä kriisejä ja sitä, ketkä niihin puuttuvat, 18–25-vuotiaiden vastaajien ryhmään kuuluva mies kommentoi.
Vanhukset ja eläkeläiset keräsivät kyselyssä yhtä paljon huomiota kuin lapset, nuoret ja lapsiperheet. Noin 25 vastaajaa piti vanhusten ja eläkeläisten tilannetta ja tarpeita huomionarvoisena asiana vaaleissa. Saman verran vastaajia nosti esiin lasten, nuorten ja lapsiperheiden aseman yhteiskunnassa.
– Vanhusten, vammaisten ja lasten hoito, lapsiperheet ja työttömyys. Näitä asioita varten tulee saada resursseja jättämällä tekemättä turhia asioita, kuten Tampereen tunnelin ja raitiotiekiskot, 66–75-vuotias naisvastaaja kiteytti mielestään tärkeimmät aiheet.

Yrittäjyys yllättävän alhaalla

Ylöjärvi on tunnettu yrittäjistään ja yrittäjähenkisyydestään. Sen vuoksi on hieman yllättävää, että ylöjärveläisiä vaaleissa kiinnostavissa asiakysymyksissä yrittäjyys, yrittäjät ja yritykset nousivat vasta seitsemänneksi tai kahdeksanneksi suosituimmaksi aiheeksi.
Noin 15:tä vastaajaa kiinnostivat yrittämiseen liittyvät asiat. Yhtä paljon kuin yrittäjyys huomiota keräsivät maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka sekä ulkopolitiikka.
Kymmenen kiinnostavimman aiheen joukkoon nousivat lisäksi Kreikka sekä koulutus ja opiskelu. Noin kymmentä vastaajaa pohdituttivat Suomen Kreikalle antamat lainat ja Kreikan taloustilanne ylipäänsä. Niin ikään noin kymmenen vastaajaa puolestaan toivoi, että vaaleissa keskusteltaisiin koulutus- ja opiskeluasioista.
Jonkin verran huomiota kyselyssä keräsivät myös tasa-arvo (erityisesti tasa-arvoinen avioliittolaki), ympäristöasiat, energiapolitiikka (erityisesti ydinvoima), byrokratian karsiminen, syrjäseutujen asema ja palvelut, palkansaajien asema sekä kuntauudistus.
Yksittäisiä mainintoja ylöjärveläisiltä tuli myös teollisuudesta, Talvivaarasta, omaishoitajista, puoluepolitiikasta, kehitysavusta, maataloudesta, pakkoruotsista sekä elämän perusarvojen puolustamisesta.

Monella ei vielä mielipidettä

Huomionarvoista on myös se, että vastaajista reilut 50 kertoi, ettei osaa vielä sanoa tärkeimpiä vaalikysymyksiä tai ettei ole vielä ehtinyt perehtyä vaaliasioihin.
Noin 15 vastaajaa kertoi, että vaalien alla keskusteluissa pyörivät samat aiheet kuin ennenkin tai etteivät vaaliasiat kiinnosta lainkaan.
– Nyt ihan yhdentekevät, sellaiset pienet populistiset asiat ovat vieneet paljon palstatilaa. En oikein tiedä, mitkä niitä kaikista keskeisimpiä ja tärkeimpiä asioita ovat. Saan ne varmasti selville, kun alan ehdokastani etsimään, 26–35-vuotias nainen kertoi vastauksessaan.
– Nyt on samat lupaukset, jotka ovat olleet vuodesta toiseen ja jotka unohdetaan vaalien jälkeen, yli 75-vuotias mies puolestaan kiteytti.
Innolinkin haastattelemista yli 18-vuotiaista ylöjärveläisistä 50,5 prosenttia oli naisia ja 49,5 prosenttia miehiä. 37 prosenttia vastaajista on työntekijöitä ja 27 prosenttia eläkeläisiä.