Porkka Finlandin yt-neuvottelut päättyivät kaksijakoisissa tunnelmissa

Tehdas säilyy – kahdeksalle kenkää

Liipasimella ollut Julkujärven kylmälaitetehdas saa kuin saakin jatkaa toimintaansa. Tehtaan omistavan Porkka Finlandin yt-neuvottelut päättyivät ylöjärveläisittäin torjuntavoittoon.
– Täältä vähennetään kahdeksan henkilöä. Nyt jännitämme, ketkä irtisanotaan, pääluottamusmies Antti Sipilä kertoo.
Päijät-Hämeen Hollolassa Porkan tehdas suljetaan kokonaan.
Ylöjärvellä perustettu Huurre Group ei vedä tuotantoaan pois kaupungista. Yt-neuvottelujen tuloksena yhtiön tehtaalta irtisanotaan kahdeksan henkilöä.

Ylöjärvellä perustettu Huurre Group ei vedä tuotantoaan pois kaupungista. Yt-neuvottelujen tuloksena yhtiön tehtaalta irtisanotaan kahdeksan henkilöä.

Alun perin Porkka Finlandin tavoitteena oli sulkea sekä Hollolan että Ylöjärven tehtaat ja keskittää työpaikkoja Itä-Lapin Kemijärvelle. Kuusi viikkoa kestäneiden yt-neuvottelujen kuluessa nämä vaatimukset lientyivät huomattavasti.
Nyt työnsä menettää yhteensä 42 hollolalaista ja kahdeksan ylöjärveläistä. Kemijärvelle työpaikkoja siirretään samassa rytäkässä 30.
Antti Sipilän mukaan Lappiin siirtyvät käytännössä nyt Hollolassa tehtävät työt. Muutosten on määrä astua voimaan tulevana syksynä.
– Ylöjärveltä irtisanottaville ei siis tarjota talosta uusia töitä. Tämän enempää en voi kommentoida, koska irtisanomisia ei ole vielä ehditty jakaa, pääluottamusmies sanoo.
Ylöjärven tehtaalle jää muutosten jälkeen 62 työntekijää. Tehtaan toiminta pysyy täysin ennallaan.
– Meillä tehdään jatkossakin kylmätilojen ovia ja seinä- sekä lattiaelementtejä. Tiloissa käytettävät kylmäkoneet valmistetaan muualla, Sipilä kertoo.
Tällä hetkellä tunnelmat Huurretiellä ovat pääluottamusmiehen mukaan varsin kaksijakoiset. Ylöjärveläisen kylmälaiteteollisuuden tulevaisuus on yhtäältä turvattu, mutta se ei potkujen jakamisen keskellä vielä lohduta.
– Hyviä ihmisiä joutuu työttömiksi, ikävä kyllä, Sipilä huokaa.

Ainoa voittaja Kemijärvi

Porkka Finlandin työntekijöiden autot olivat maanantaina vielä entiseen malliin rivissä tehtaan pihalla. Lähiaikoina talosta vähennetään kahdeksan työntekijää.

Porkka Finlandin työntekijöiden autot olivat maanantaina vielä entiseen malliin rivissä tehtaan pihalla. Lähiaikoina talosta vähennetään kahdeksan työntekijää.

Porkka Finland siirtää tuotantoaan Lappiin säästösyistä. Jo usean vuoden ajan tappiota tehneellä yrityksellä on Kemijärvellä samaan konserniin kuuluva Pallaskylmä Oy:n tehdas.
Nykyisellään Pallaskylmä työllistää 43 henkilöä. Yhtiön paikallisjohtaja Tapani Kiemunki kommentoi Yle Uutisille, että syynä työpaikkojen siirrolle ovat muun muassa Kemijärven edulliset vuokrat.
Antti Sipilä on yt-neuvottelujen tuloksesta varsin vähäsanainen. Se, ettei Ylöjärven tehtaan tarina päätykään, ei miestä kuitenkaan yllätä.
– Neuvottelujen alussa pelkäsin, että Ylöjärven Porkan tuotanto voidaan lopettaa, mutta kun kävin Lapissa katsomassa yhtiön uutta tehdasta, en ollut enää huolissani, hän muotoilee.
– Työpaikat säilyvät, koska tehtaallemme tehdään laite- ja kalustoinvestointeja.

”Työt on tehty koko ajan”

Tammikuussa pääluottamusmiehenä aloittaneelle Sipilälle Porkan yt-talvi oli raskas. Hän haluaa kiittää työtovereitaan hyvästä hengestä, joka tehtaalla on vallinnut läpi epävarmojen neuvottelujen.
– Motivaatio on pysynyt korkealla. Henkilöstö on tehnyt työnsä kunnialla koko ajan. Minusta se on ollut todella kova näyte työnantajalle, hän sanoo.

Yhtiöltä ei kommentteja

Kylmälaitevalmistaja Huurre Groupin johto ei halua kommentoida tytäryhtiönsä Porkka Finland Oy:n taannoisia yt-neuvotteluja millään tavalla. Ylöjärven Uutisten yritys haastatella työnantajapuolta jäi anniltaan harvinaisen laihaksi.
Yhtiön tiedotusosastolta tehtiin heti selväksi, että ainoa henkilö, jolta kommentteja voisi saada, on konsernijohtaja J. T. Bergqvist. Itse Porkka Finlandista virallisia lausuntoja ei saanut antaa kukaan – edes toimitusjohtaja Panu Miettinen.
Viidestä kysymyksestä vastaus saatiin lopulta vain yhteen. Bergqvistin mukaan yt-neuvottelut sujuivat rakentavassa hengessä ja niistä oli aitoa lisäarvoa päätöksenteolle.
Vastaamatta jäivät sen sijaan esimerkiksi kysymykset ”Onko yhtiö tyytyväinen neuvottelujen lopputulokseen?”, ”Miksi Ylöjärven tehdasta ei suljettukaan?” ja ”Millaiset odotukset Porkka Finlandilla on Kemijärven tehtaan varalle?”
Niukkaa tiedottamista perusteltiin liikesalaisuudella. Ainoat Bergqvistin julkiset kommentit ovat yt-tiedotteessa julkaistut seuraavat lauseet:
– Huurre-yhtymän viime syksynä käynnistyneessä rakenneuudistuksessa tärkeimpinä tavoitteina on ollut parantaa merkittävästi yhtiön kustannusrakennetta ja kehittää pitkän aikavälin kilpailukykyä.
–Tavoitteena on, että syntyvän kilpailukykyisemmän kustannusrakenteen myötä pystymme satsaamaan entistä enemmän teknologian ja tuotteiden kehittämiseen sekä myyntiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?