Suosittu brittibändi kesyttää Lady Gagat ja länkkäritunnarit

The Ukulele Orchestra of Great Britain hurmasi salin täydeltä yleisöä helmikuussa Tampere-talossa. Kahdeksanhenkinen orkesteri musisoi nelikielisillä ukuleleillaan suvereenisti punkista rockiin. Trendikäs soitin on suosionsa huipulla myös Pirkanmaalla. Ylöjärvi saa oman ukuleletyöpajansa maaliskuussa.
David Bowiesta tuli kerrasta fani, kun hän kuuli tämän kahdeksikon version Life on Marsista. Dave Suich (vas.), Peter Brooke Turner, Hester Goodman, Richie Williams,  George Hinchliffe, Kitty Lux, Will Grove-White ja Jonty Bankes.
David Bowiesta tuli kerrasta fani, kun hän kuuli tämän kahdeksikon version Life on Marsista. Dave Suich (vas.), Peter Brooke Turner, Hester Goodman, Richie Williams, George Hinchliffe, Kitty Lux, Will Grove-White ja Jonty Bankes.

Kahdeksan ukulelea, kuusitoista kättä, kolmekymmentäkaksi kieltä ja kolmekymmentä vuotta. Näin kiteyttää uransa The Ukulele Orchestra of Great Britain (UOGB).
Bändi sovittaa spagettilänkkärit, punkin ja rockin taiturimaisella tavalla ukulelen kielille. Yksinkertaiselta vaikuttava soitin taipuu vaikeimpiinkin kappaleisiin. Konsertti todisti, että voi vain sanoa genren, niin ukulele vastaa siihen.
Yhtyeen jäsenet osaavat myös laulaa, toiset tosin vähän paremmin kuin toiset, ja joukossa on taitava viheltäjäkin.
Brittihuumori puree sanaleikeissä ja pienieleisessä mutta veikeässä kehonkielessä.
Orange Blossom -spesiaalissa koko poppoo soitti ukejaan ristiin niin, että rivistössä äärimäisenä vasemmalla istuva Dave Suich ehti kostuttaa kuivaa kurkkuaan. Kappale päättyi riehakkaasti taitureiden näppäillessä yhtä ja samaa soitinta.
Suurta näyttöä olen toivonut Tampere-taloon aiemminkin. Sen välityksellä myös takana istuvat olisivat päässeet nauttimaan yhtyeen herkullisesta mimiikasta.

Ukulele on elämäntapa

Yhtye maalasi soittimillaan ja äänillään Hyvät, pahat ja rumat -länkkärimaiseman silmien eteen, ja Jonty Bankes paketoi klassikon kasaan vihellyksellään. Bankes antoi viheltäen kyytiä myös Bachille.
Pitkähiuksinen kähisijä Dave Suich sai punk-yhtye The Clashin kappaleen Should I Stay Or Should I Go tuoreeseen lentoon.
Lady Gagan Born This Way -kipaleen sooloili ”Lord Gaga” George Hinchliffe.
Will Grove-Whiten tulkinta Talking Headsin Psycho Killerista oli musertava. Kun mies soitti suupalan kokoista ukea, toiset vitsailivat: ”Ei se koko, vaan miten sitä käyttää.”
Hunajaisia olivat myös Daft Punkin Get Lucky ja Pharrell Williamsin Happy. Ennen kuin Hester Goodman lauloi punkin kummitädin Patti Smithin kappaleen Dancing Barefoot, hän pyysi naispuolisia ukulelen soittajia nostamaan kätensä ylös. Hämmästyttävän monta kättä kohosi Isossa salissa. Sibeliuksen juhlavuoden merkeissä yleisö herkistyi lopuksi kuuntelemaan Finlandiaa. Yhtye sanoo ukulelea elämäntavakseen, ei vain elannon lähteeksi, ja väite on helppo uskoa.

Halpa ja helppo soitinkaramelli

Hittiorkesterilla on ansionsa kielisoittimen maailmanlaajuisen suosion elvyttämisessä.
Madeiralta kotoisin oleva ukulele on hurmannut myös Pirkanmaan. Paras todiste oli täpötäysi Tampere-talo. Ei ihme, sillä veikeä soitto tempaa mukaansa ensinäppäilystä. Beatlesin George Harrisonkin totesi aikoinaan, että ukulelea ei voi soittaa nauramatta.
Musiikinopettaja Outi Koivu-
niemen vetämät ukuleletyöpajat ovat houkutelleet Tampereen ja Kangasalan kirjastoihin monikymmenpäisen osanottajajoukon. Ahjolan kansanopistossa alkaa tänään kaksi kurssia. Myös Internetistä löytyy soitto-ohjeita.
Suosittujen konserttien lisäksi taantuma on mainittu yhdeksi innostuksen syyksi. Koivuniemi kertoo, että helppo ja värikäs soitin houkuttelee koululaisia tarttumaan ukuleleen mieluummin kuin perinteiseen nokkahuiluun. Bänditoiminnassa halpa ukulele toimii kitaran korvikkeena.

Leijassa kurssi maaliskuussa

Ylöjärven kirjastossa ukuleleopetus käynnistyy lauantaina 21. maaliskuuta kello 13.
Outi Koivuniemi tuo Leijaan 30 soitinta, mutta osallistujat voivat ottaa mukaansa myös omat soittimensa. Työpaja on laulamiseen perustuva, joten vaikka ukulelea ei jokaiselle heti riittäisikään, niin laulajiakin tarvitaan.
Koivuniemi kertoo, että moni kurssilainen on kaivanut lelukopasta lapselle lahjaksi ostetun parinkympin soittimen. Perheen nuorison käteen se käy hyvin, mutta aikuinen saa kelvollisen ukulelen jo 50–70 eurolla.
Ukuleletyöpaja sopii mainiosti koko perheen yhteiseksi harrastukseksi, lapsesta vanhempaan ja murkusta mummiin.