Porkka Finland suunnittelee väen vähentämistä – kaksi tehdasta liipaisimella

Yt-uhka palasi Ylöjärvelle

Julkujärven teollisuusalueella käy kalsea tuuli. Kylmälaitevalmistaja Porkka Finlandin viimeviikkoinen yt-ilmoitus oli shokki, jota ei osattu odottaa.
Edessä ovat nyt neuvottelut, joiden panokset ovat kovat. Pelissä on koko kylmälaiteteollisuuden jatko Ylöjärvellä.
– Yhtiö haluaa vähentää enintään 85 työntekijää ja keskittää toimintaansa Kemijärvelle. Meistä tämä on aivan järjetöntä, perinteikkään tehtaan pääluottamusmies Antti Sipilä ihmettelee.
Punatiilinen Huurteen tehdaskiinteistö on tuttu maamerkki monelle ylöjärveläiselle. Tutulla paikallaan jo vuosikymmeniä nököttänyt rakennus saattaa tulevaisuudessa tyhjentyä, jos henkilöstön pahimmat pelot yt-neuvotteluiden etenemisestä käyvät toteen.

Punatiilinen Huurteen tehdaskiinteistö on tuttu maamerkki monelle ylöjärveläiselle. Tutulla paikallaan jo vuosikymmeniä nököttänyt rakennus saattaa tulevaisuudessa tyhjentyä, jos henkilöstön pahimmat pelot yt-neuvotteluiden etenemisestä käyvät toteen.

Tieto kylmälaitejätti Huurre Groupin rajuista uudistussuunnitelmista kajahti julkisuuteen viime viikon tiistaina. Tuolloin Porkka Finlandin henkilöstölle esitettiin virallinen kutsu yt-neuvotteluihin.
Porkka on yksi Huurre Groupin kolmesta tytäryhtiöstä. Yhtiöllä on Ylöjärven lisäksi toimipiste Päijät-Hämeen Hollolassa. Yhteensä yksiköissä työskentelee 170 metallialan ammattilaista, joista puolta uhkaa nyt irtisanominen.
Laajamittaisten potkujen lisäksi Huurteen suunnitelmissa on työvoiman siirtäminen Itä-Lapissa sijaitsevalle Kemijärvelle. Siellä emoyhtiöllä on noin 40 hengen pieni tuotantolaitos.
– Syyksi meille on ilmoitettu tuotannon tehostaminen. Taantumakin on vaikuttanut alaan, mutta enemmän kyse on kovasta kansainvälisestä kilpailusta, Antti Sipilä tietää.
Työntekijäpuolen lähtökohta neuvotteluihin on Sipilän mukaan se, ettei johtoportaan suunnitelmia niellä. Etenkin tuotannon siirto Kemijärvelle herättää duunareissa suurta ihmetystä.
– Kun mietitään tuotannon toimivuutta ja ihan puhtaasti logistiikkaa, Kemijärvi on järjetön ratkaisu, Sipilä sanoo.
– Tämän tarkemmin en näkemystämme kommentoi. Parempi kysyä asiasta lisää työnantajapuolelta, hän jatkaa.
Ylöjärvellä yt-neuvottelujen piirissä on kaikkiaan 70 porkkalaista. Sipilän mukaan joukossa on useita lapsiperheiden isiä ja äitejä.
– Tunnelma tehtaalla on epävarma, ahdistunut ja tyrmistynyt. Me kaikki roikumme nyt löysässä hirressä, emmekä ole juttutuulella.

Konserni vielä vaitonainen

Työnantajapuolelta viime viikolla alkaneita yt-neuvotteluja kommentoidaan hyvin lyhytsanaisesti. Ainoa henkilö, joka on valtuutettu antamaan lausuntoja medialle, on Huurre Groupin konsernijohtaja J.T. Bergqvist.
– Näillä uudistuksilla turvataan Huurteen ja Porkka Finlandin pitkän aikavälin toimintakyky. Kilpailijoillamme on meitä suuremmat tuotantomäärät ja alhaisemmat tuotantokustannukset. Jotakin pitää tehdä, Bergqvist tiivistää.
Huurteella on käyty yt-neuvotteluja ennenkin. Vuonna 2009 yhtiö karsi palkkalistoiltaan 29 työntekijää ja vuonna 2012 vuorossa oli liuta lomautuksia. Konsernin tulos on ollut pakkasella jo monta vuotta peräkkäin.
Bergqvistin mukaan alan kilpailuasetelma ei ole ollut yhtiölle suosiollinen.
– Kustannustehokkuutemme pitää nousta. Nyt sitä pyritään nostamaan tässä liiketoimintayksikössämme, johtaja pyörittelee.
Mitään syitä juuri Kemijärvelle haikailemiseen Bergqvist ei suostu antamaan. Asiaa eivät kommentoi myöskään Kemijärven kaupungin päättäjät.
– Olemme sopineet, että yhtiö tiedottaa, kaupunginjohtaja Tuula Kuvaja totesi Lapin Kansalle viime viikolla.

Ratkaisuja helmi-maaliskuussa

Ylöjärveläisittäin tarkasteltuna Porkka Finlandin yt-neuvotteluissa voi nähdä historian lehtien havinaa. Yhtiön punatiilinen tehdasrakennus on kaupunkilaisille tuttu maamerkki, minkä lisäksi koko Huurre-konsernilla on vahvat juuret Ylöjärvellä.
Vuonna 1946 perustetun Huurteen Ylöjärven-tehtaan kohtalo ratkennee reilun kuukauden kuluttua
– Yt-lain mukaan neuvotteluja pitää käydä vähintään kuusi viikkoa. Tässä tapauksessa aikaa voi mennä pari viikkoa tuota pidempäänkin, pääluottamusmies Antti Sipilä arvioi.

Porkka Finland

Mikä: kylmälaitteita valmistavan Huurre Groupin tytäryhtiö
Tuotteet: kylmä- ja pakastesäilytyslaitteet sekä linjastokalusteet elintarvikkeiden lämpösäilytykseen
Asiakkaita: suurkeittiöt, hotellit, tehdasruokalat, ravintolat, sairaalat, laboratoriot ja lääketeollisuus
Markkina-alueet: Suomi, Skandinavia, Iso-Britannia, Saksa, Sveitsi, Alankomaat, Belgia, Venäjä, Puola, Baltian maat, Lähi-itä, Singapore ja Australia
Työntekijöitä: noin 170
Toimipisteet: Ylöjärvellä ja Hollolassa

Lähteet: porkka.fi ja yritysrekisteri

Paavo V. Suominen: ”olen katkera”

Huurre-kylmälaitetehtaan perustaja, vuorineuvos Paavo V. Suominen on yhtiön tuoreista yt-uutisista ihmeissään. Suorasanaisuudestaan tunnettu Suominen toteaa olevansa elämäntyönsä nykytilasta näreissään.
– Olen hyvin katkera siitä, millaiseksi Huurre on nykyään päästetty. Johtoportaan toiminta on ollut aivan kummallista, perskules sentään! 94-vuotias Suominen manailee.
Antaverkassa eläkepäiviään viettävä Suominen ei ole ollut virallisesti tekemisissä Huurteen kanssa sen jälkeen, kun yhtiö päätyi 1990-luvun alussa Kansallisosuuspankin käsiin. Tapauksesta sydämistynyt vuorineuvos kirjoitti tapahtumista myöhemmin tulikivenkatkuisen kirjan nimeltä Huurteen ryöstö.
Suomisen aikana Huurre kasvoi pienestä yhden hengen yrityksestä Pohjoismaiden johtavaksi kylmäkoneiden valmistajaksi. Virkeä seniori seuraa yhä tiiviisti yhtiön kuulumisia.
– Kun jäin eläkkeelle toimitusjohtajan paikalta, Huurteessa oli 802 työntekijää, sen liikevaihto oli 600 miljoonaa, eikä velkaa ollut ollenkaan, Suominen muistuttaa.
– Ja nyt tappiota tehdään vuodesta toiseen. Kyllä se surettaa. Kun johtoportaassa ei ole yhtäkään alkuperäistä kylmäalan osaajaa, tulos on tällainen, hän paheksuu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?