”Korkeintaan voi saada turpaan”

Ylöjärven Uutisten nelossivu herättää lukijoissa perinteisesti paljon tunteita. Pääkirjoituksen ja mielipidetekstien lisäksi sivulla komeilee usein pilapiirros, jonka on rustannut mystisen kuuloinen nimimerkki Rusi.
Nimen takana ei ole kuitenkaan mitään mystistä. Seppo Rusi on tamperelainen kynäniekka, joka kuvittaa Ylöjärven asioita Uutisten pyynnöstä.
– Hyvä pilakuva on sellainen, josta keskustellaan. Mikä se sellainen piirros on, joka ei herätä mitään tunteita? mies kysyy.
Tältä näyttää ylöjärveläisille tuttu pilapiirtäjä Rusi. Nimimerkin takana piilee tamperelainen Seppo Rusi, joka on nykyisin eläkepäivillä. – Piirrostyöt ovat olleet minulle aina pelkkä sivutoimi. Työurallani tein vaikka mitä – olin muun muassa teknisen työn opettaja, hän kertoo.
Tältä näyttää ylöjärveläisille tuttu pilapiirtäjä Rusi. Nimimerkin takana piilee tamperelainen Seppo Rusi, joka on nykyisin eläkepäivillä. – Piirrostyöt ovat olleet minulle aina pelkkä sivutoimi. Työurallani tein vaikka mitä – olin muun muassa teknisen työn opettaja, hän kertoo.

Lähellä Ylöjärven rajaa asuva Rusi suostuu Uutisten haastatteluun mielellään. Hänellä ei ole mitään sitä vastaan, että lehden lukijat näkevät, kuka tunnetut piirrokset rustaa.
– Ei tätä hommaa tekevien tarvitse Suomessa pelätä. Korkeintaan joku voi ääritapauksessa saada turpaansa, mutta siinä kaikki, hän lohkaisee.
Rusin pilakuvat ovat poikineet Ylöjärvellä vuosien mittaan kaikenlaisia reaktioita. Etenkin paikallispoliitikkojen suhtautuminen näyttäviin piirroksiin on tuntunut vaihtelevan laidasta laitaan.
Osa päättäjistä on närkästynyt, kuinka heidät on lehden sivuilla esitetty. Enemmistö kuitenkin on vaiennut hymyillen.
Taiteilijan itsensä mukaan suurin osa palautteesta ei koskaan päädy hänen korviinsa. Jos kuvat kirvoittavat kommentteja, ne kerrotaan Uutisten toimitukseen Mikkolantielle.
– En edes tiedä, mitä vastaisin, jos joku lukija tulisi antamaan palautetta minulle. Minähän teen vain työtä käskettyä, Rusi pohtii.
– Piirrokseni ovat rehellisiä näkemyksiä lehden uutisoimista asioista, hän jatkaa.
Teräväkynäinen piirtäjä ei omien sanojensa mukaan juurikaan seuraa Ylöjärven tapahtumia tai elämää. Hänen ainoa siteensä puutarhakaupunkiin on puhtaasti ammatillinen.
– Olen tehnyt piirroksia paikallislehtiinne jo parikymmentä vuotta. Aluksi Ylöjärven Sanomiin, nykyään Uutisiin.

Hyvän maun ehdoilla

Viime syksynä Rusi otti piirroksellaan kantaa Voionmaan opiston ja Oriveden opiston yhdistymisen kariutumiseen. – Toivon, että kuvani saavat lukijat kiinnostumaan itse uutisista.
Viime syksynä Rusi otti piirroksellaan kantaa Voionmaan opiston ja Oriveden opiston yhdistymisen kariutumiseen. – Toivon, että kuvani saavat lukijat kiinnostumaan itse uutisista.

Seppo Rusi korostaa, että hän ei halua loukata töillään ketään. Itse hän ei kutsuisi teoksiaan edes pilakuviksi.
– Ne ovat pikemminkin vitsejä. Pilakuva-sanassa on ikävä sävy – ikään kuin kuvan tarkoituksena olisi vain pilkata sen kohdetta, mies pyörittelee.
Rusin mukaan satiiristen kuvien tekeminen on hienovaraista työtä. Moukkamainen tölvintä ei siihen kuulu – siis jos kuvan haluaa tehdä hyvin.
– Ranskalaiseen Charlie Hebdo -lehteen tehty isku oli järkytys, joka pysäytti minunkin maailmani hetkeksi. Mutta olen sitä mieltä, että vikaa oli molemmissa osapuolissa, piirtäjä sanoo.
– Olen samoilla linjoilla kuin Tampereen piispa Matti Repo: sananvapaus ja uskonnonvapaus kulkevat käsi kädessä. Mitä tahansa aihetta voi kritisoida, mutta hyvä maku pitää aina muistaa, hän täsmentää.
Jos Rusin pitäisi kritisoida piirroksessaan jotakin islamiin liittyvää seikkaa, hän harkitsisi työnsä tyyliä pitkään. Muhammedin kasvoja mies ei kuvaansa laittaisi.
– Sananvapaus tarkoittaa myös harkintaa. Täytyy miettiä, miten asiansa ilmaisee ja mitä kannattaa toisaalta jättää sanomatta.
– Piirtäjien pitää miettiä, kuinka he saavat viestinsä rakentavimmalla tavalla esiin, Rusi avaa.

Muutama kuva elää mielessä

Hienotunteisinkaan satiirikko ei voi koskaan miellyttää kaikkia. Tämän tietää hyvin myös Seppo Rusi.
– On olemassa piirroksia, joiden onnistumista olen alkanut jälkikäteen pohtia uudelleen. Eräs sellainen liittyi Ylöjärven seurakunnan Unelmatupaan.
Unelmatupa on jo 20 vuoden ajan kirkon kupeessa toiminut kahvila ja lahjasoppi. Eräässä vaiheessa kahvilan historiaa väritti mehevä riita, josta puhui koko kaupunki.
– Piirsin kuvan, jossa näytin oikein kunnolla, miltä riitely näyttää. Valintani oli aika rohkea, koska aiheeseen liittyi henkilökemia-asioita, Rusi muistelee.
Haastatteluhetkellä piirtäjämestarin mieleen juolahtaa toinenkin vuosien takainen kuva. Siinä taivaan isä katselee pilvien päältä, kuinka Ylöjärven Takamaalla kiistellään kallion louhimisesta.
– Siitä toimitus sai kuulemma paljon kärkästä palautetta. Mutta ei seurakuntalaisilta, vaan riidelleiltä osapuolilta, Rusi kertaa.
Yleensä Uutisten hovipiirtäjä on töistään avoimen ylpeä. Vuosikymmenten mittainen kokemus kuvallisten vitsien taiteilusta on tuonut rutiinia, jonka turvin mies tarttuu tarpeen tullen aiheeseen kuin aiheeseen.
– Yhden kuvan tekeminen kestää helposti monta tuntia. Ideointi vie eniten aikaa, mutta itse piirtäminen on aika nopea juttu.
Nykyään eläkepäiviä viettävä Rusi piirtää pilakuviaan ainoastaan Ylöjärven Uutisiin. Kynästä ei ole tarkoitus irrottaa vielä moneen vuoteen.
– Toivottavasti piirrokseni ovat tuoneet vähän iloa lukijoiden arkeen, mies hymyilee.

+++++
Rusin tuoreimman pilapiirroksen löydät etusivumme alalaidasta.