Tappioputki opettaa nuorta Ryhtiä

Tiia Virta sai kunnon hien päälle sunnuntaisessa lentopalloilun ykkössarjan ottelussa, jossa Ylöjärven Ryhti hävisi Nurmon Jymylle.
Noora Honkanen (1), Tiia Virta (vas.), Emilia Putkisaari ja muut ryhdittäret taistelivat sydämensä kyllyydestä Nurmon Jymyä vastaan sunnuntaina.
Noora Honkanen (1), Tiia Virta (vas.), Emilia Putkisaari ja muut ryhdittäret taistelivat sydämensä kyllyydestä Nurmon Jymyä vastaan sunnuntaina.

Niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin hyvää jälkeä tehneen Virran uurastusta ei palkittu edes erävoitolla, mutta tulos 0–3 (23–25, 15–25, 27–29) kertoi paljon pelin kulusta.
– Täällä opetetaan, miten lentopalloa pelataan. Meillä on aina kova joukkue vastassa, ja niin on kevätkauden alemmassa jatkosarjassakin, 16-vuotias Virta huokasi taiston tauottua.
Ryhti innostui yhteen syyskauden parhaista peleistään ja olisi hieman nyt nähtyä paremmalla onnella voinut vaikka voittaa lohkokolmosen, joka oli jo varmistanut paikkansa ylemmässä sarjassa. Ilme oli tyystin erilainen kuin edellisenä viikonloppuna tai perjantaina, jolloin Ryhti kävi Porissa häviämässä Koiviston Iskulle 0–3 (18–25, 19–25, 14–25).
– Yleensä on kiva pelata niitä joukkueita vastaan, jotka tiedetään selvästi meitä paremmiksi. Niissä otteluissa meillä ei ole mitään paineita, Virta arveli muodonmuutoksen syyksi.
Päävalmentaja Heikki Kosonen tosin sanoi, ettei Ryhti pelannut Porissakaan huonosti, mutta myönsi Jymy-pelin olleen Porin peliä luokkaa, jollei kahtakin terävämpää taistelua.
– Harmi, ettei sitä palkittu vaan kaaduimme pieniin virheisiin. Vanha totuus, että urheilussa tuurikin pitää ansaita, kävi jälleen toteen, Kosonen huokaisi.

Loistava kolmas erä

Sunnuntain ottelua sävyttivät pitkät pisteputket puolin ja toisin. Niissä ei ollut kyse niinkään toisen virhesumista, vaan hyvistä suorituksista.
Ensimmäisessä erässä Jymy karkasi 16–8-johtoon, mutta Inka Raitalan syöttövuorolla Ryhti nousi 15–16:een ja käväisi 19–18-johdossakin.
Raitalan ohella Paula Vihanto näytti aloitustaitojaan. Jymyn kokenut kaarti venäläisen Maja Potparan johdolla hoiti kuitenkin erän ratkaisupisteet.
Toisen erän Ryhti menetti Sara Niemen vaikeilla aloituksilla, joita ei saatu kunnolla ylös. Pallo kimposi useita kertoja seinille tai lamppuihin.
Urheilutalon yleisöä hemmoteltiin iltapäivän päätteeksi syksyn hurjimmalla erällä. Osa veti jo takkia niskaansa Jymyn 15–9-johdossa, mutta se oli ennenaikaista.
Ensin kotijoukkue tuntui ennättävän puolustuksessa jokaiseen palloon ja käänsi useita pitkiä ralleja edukseen. Keskipelaaja Emilia Raappana tuli vaihdosta syöttämään, ja tasoitti 17–17:ään.
Tiia-Maria Karjalaisen vuorolla Ryhti nousi jo 19–18-johtoon.
Jymy onnistui vasta neljännessä ottelupallossaan, mutta onnetarkin todella suosi sitä verkkonauhasta kenttään pudonneissa syötöissä.
Tarvittiin siihen toki taitoakin. Potpara tykitti palloa välillä miesmäisellä voimalla, joten nuoret ylöjärveläiset todellakin saivat Tiia Virran mainitsemaa oppia.

Monta onnistujaa

Heikki Kosonen iloitsi siitä, että vihdoinkin molemmat laitapelaajat, Virta sekä Inka Raitala onnistuivat. Lyöntikättään väläytellyt Raitala kokosi tekot 19/+10 ja Virta 12/+5.
Porissa Ryhdin parhaat olivat olleet Raappana luvuillan 6/+5, passari Emmi Jalonen sekä parhaana palkittu Noora Honkanen.
– Saisipa jossakin pelissä jokaisen pelaajan onnistumaan, mutta se on joukkueurheilussa hyvin harvinaista, Kosonen mietti.
Parasta on, että joukkueen ilme ei ole ollut tappiokierteestä moksiskaan. Nuoret tuntevat realiteetit ja nauttivat saamastaan vastuusta.
– Välillä on kyllä käynyt mielessä, eikö tämä missään vaiheessa lopu, kun on tullut aika isolukuisia häviöitä, Virta tunnusti.
Virralle ylimääräistä motivaatiota antaa se, että maajoukkuevalmentajatkin ovat huomanneet hänen taitonsa.
– En päässyt alle 17-vuotiaiden EM-karsintoihin lähtevään joukkueeseen, mutta kuulun kuitenkin sen ikäluokan maajoukkueryhmään.
– Kyllä siitä saa lisäpotkua, sillä sinne asti yltäminen on mielestäni jo hieno suoritus, Tiia sanoi.