Kaupunki siirsi fuusiopäätöstä – ”toiveissa käsittely joulukuussa”

Musiikkiopiston kohtalo edelleen auki

Pitkin syksyä tapetilla ollut Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston ja Pirkanmaan musiikkiopiston yhdistyminen joutui toistaiseksi hyllylle. Maanantaina asiaa puinut Ylöjärven kaupunginvaltuusto ei hyväksynyt fuusiota tähänastisilla tiedoillaan.
Lisäselvityksiä kaivataan vielä moneen käytännön yksityiskohtaan. Sivistysjohtaja Matti Hursti uskoo, että aihe palaa päättäjien pöydälle jo ensi kuussa.
– Valtuutetut tuntuivat haluavan yhdistymistä, mutta tiedot eivät heille vielä riittäneet, Hursti tiivisti.
Länsi-Pirkanmaan  musiikkiopisto on saattanut monta ylöjärveläistä nuorta musiikin pariin. Jatkossa opetus saatetaan järjestää yhdessä tamperelaisen Pirkanmaan Musiikkiopiston kanssa. (Arkistokuva: Lilli Pukka)

Länsi-Pirkanmaan musiikkiopisto on saattanut monta ylöjärveläistä nuorta musiikin pariin. Jatkossa opetus saatetaan järjestää yhdessä tamperelaisen Pirkanmaan Musiikkiopiston kanssa. (Arkistokuva: Lilli Pukka)

Ylöjärven kaupungin pyörittämä Länsi-Pirkanmaan musiikkiopisto oli yksi maanantaisen kaupunginvaltuuston kokouksen kuumimmista puheenaiheista. Opiston elokuusta lähtien selvitetyn yhdistymisen tamperelaisen Pirkanmaan musiikkiopiston kanssa piti nyt varmistua, mutta toisin kävi.
Kari Peltolan (sd.) esitys hankkeen siirtämisestä myöhemmin käsiteltäväksi tuli valtuuston päätökseksi tiukkaakin tiukemman äänestyksen jälkeen. Vasemmistopuolueiden, kristillisdemokraattien ja muista puolueista tulleiden hajaäänien turvin Peltolan esitys voitti luvuin 26–25.
Päätöksen siirtoa vastusti yhdessä rintamassa ainoastaan kokoomus. Puolueen pitkäaikainen vaikuttaja Mika Kotiranta totesi, että hän olisi luottanut asiassa viranhaltijoiden perusteelliseen valmisteluun.
Ymmärrystä pikaiselle päätökselle olisi herunut myös kaupunginjohtaja Pentti Sivuselta (sd.). Hänen mielestään asian siirto sisälsi lähinnä riskejä.
– Nyt yhdistyminen ei ehkä ehdi tapahtua vuoden 2015 alussa, toisin kuin oli suunniteltu, Sivunen harmitteli.
– Fakta on, että valtio ohjaa tämän tyyppisiä oppilaitoksia yhä vain suurempiin opetuksenjärjestämisyksiköihin. Tämä yhdistyminen tukisi tuota tavoitetta mainiosti, kaupunginjohtaja tarkensi.

”Ei mitään syytä kiirehtimiselle”

Pinnan alla kytenyt fuusion vastustus kävi selväksi heti kokouksen alusta lähtien. Kriittisen puheenvuoron pitänyt keskustan Leena Törmälä esitti jopa, että koko yhdistyminen torpattaisiin saman tien.
– Olen saanut lukuisia yhteydenottoja, joissa opiston tulevaisuudesta on oltu huolissaan. On puhuttu, että oppitunnit lyhenisivät 45 minuutista puoleen tuntiin ja että hinnat samalla nousisivat, Törmälä pohjusti.
Yhdistymissuunnitelmien eräänä perusteena olleen valtionosuuksien mahdollisen pienentymisen Törmälä kuittasi lyhyesti.
– Jos tukea leikataan, se ei tapahdu ennen vuotta 2016. Mitään syytä tämän päätöksen kiirehtimiselle ei siis ole, hän tiivisti.
Pitkän ja värikkään keskustelun jälkeen SDP:n Kaija Järvinen ilmoitti tukevansa Törmälän esitystä. Valtuustoryhmien lyhyen neuvottelutauon jälkeen päättäjien mielet olivat kuitenkin muuttuneet, ja parhaaksi vaihtoehdoksi nähtiin siirto.
Kokousta aitiopaikalta seurannut Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston rehtori Riitta Thil ei ollut lopputuloksesta yllättynyt. Hänen mukaansa valtuutetut olivat huolissaan samoista asioista kuin hän itsekin.
– Avainasiana ovat mielestäni kulut. Jos oppilasmaksujen huojennukset poistuvat valtionosuuksien laskun myötä, miten vähävaraisilla olisi enää rahaa opiskella musiikkia? Thil kertasi kantansa Ylöjärven Uutisille.
Ylöjärven koulutoimen ylläpidosta vastaava sivistysjohtaja Matti Hursti oli varovaisen tyytyväinen, ettei hanketta kuopattu vastustuksesta huolimatta kokonaan. Hänen mukaansa hankkeessa on paljon potentiaalia, joka kannattaa tutkia.
– Tulkitsen äänestyksen viestin niin, että halua yhdistymiseen on. Pienet yksityiskohdat jarruttivat kuitenkin tällä kertaa päätöksen tekemistä, Hursti sanoi.

Voittavatko plussat miinukset?

Riitta Thil muistuttaa, että kunnallisen Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston ja yksityisen Pirkanmaan musiikkiopiston fuusio ei ole mikään pikkujuttu. Sitä ei voi rehtorin mielestä verrata esimerkiksi työväenopistojen yhdistymisiin.
– Opistojen toiminnan lähtökohdat ovat aivan erilaiset. Yhdistymiseen sisältyy riskejä, ja siksi toivon, että päättäjät paneutuvat tähän hyvin seikkaperäisesti ennen lopullista päätöstä, Thil pyöritteli.
Mahdollisen oppilasmaksujen kohoamisen lisäksi puntarissa on se, voidaanko lähiopetuksen jatkuminen Ylöjärvellä aivan aukottomasti turvata. Huolta aiheuttaa myös ylöjärveläisten opiskelijoiden asema ylikunnallisessa oppilaitoksessa.
– Jotkut valtuutetut haluaisivat ylöjärveläisille opiskelijoille kiintiömäärän, mutta eihän sellainen olisi tasapuolista. Asian voi ajatella yhtä hyvin niinkin, että taitavat ylöjärveläislapset vievät jatkossa opiskelupaikat tamperelaisilta, sivistysjohtaja Hursti veisteli.
Noin 450 oppilaan Länsi-Pirkanmaan musiikkiopiston ja tätä merkittävästi suuremman PMO:n yhdistymistä puitaneen seuraavan kerran kaupunginvaltuustossa joulukuussa. Matti Hurstin mukaan tavoitteena on saada asia mahdollisimman nopeasti päättäjien eteen.
Yhdistymisestä olisi tavalliselle LPMO-opiskelijalle ainakin yksi konkreettinen hyöty.
– PMO:lla on opetusta muutamalle sellaiselle soittimelle, joille meillä ei ole opetusta. Synergiaetuja voitaisiin varmasti hakea, fuusiota vastustava Thil toteaa.

Näistäkin päätettiin

Tiina Lammille (kok.) myönnettiin ero koulutuslautakunnasta. Hänen tilalleen nimettiin Riikka Salakari (kok.)
Kirkonseudun Ojapuiston asemakaavaan tehtiin muutos. Uudessa asemakaavassa Siltatien ja Lähdevainiontien eteläpuolelle on osoitettu aiempaa enemmän yksikerroksisia rivitaloasuntoja.
Ilmarin kylällä sijaitsevasta Luike-tilasta päätettiin ostaa vajaan 20 hehtaarin suuruinen määräala. Maakauppoja tehdään myös Siltatien pohjoispuolella, Asuntilassa ja Kirkonseudulla.
Työlänojan alueelta luovutettiin viisi rivitalo-/paritalotonttia.
Kaupungin virallinen maahanmuuttajien kotouttamisohjelma ja sähköinen hyvinvointikertomus hyväksyttiin.
Ylöjärven tulevaisuuden suuntaa hahmotteleva kaupunkistrategia päivitettiin.

Lähde: kaupunginvaltuuston kokous 10. marraskuuta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?