Rehtori: uudistetun koulun vihkiäisiä vietetään maaliskuussa

Siivikkalan urakka jo loppusuoralla

Kaksi ja puoli vuotta sitten alkanut Siivikkalan alakoulun suurremontti alkaa pikkuhiljaa olla takanapäin. Laajennus- ja kunnostusurakan toisen vaiheen harjannostajaisia vietettiin opinahjon uudessa ruokasalissa viime viikon torstaina.
Rehtori Jutta Marjamäki säteili juhlassa tyytyväisyyttään.
– Kaupungin satsaus meihin on ollut vallitsevassa taloustilanteessa melkoinen, ja olemme siitä hyvin kiitollisia. Kaikki, mitä edessänne näette, on meille äärimmäisen tärkeää ja arvokasta, Marjamäki tunnelmoi.
Siivikkalan koulun 4B-luokka esitti harjannostajaisväelle kauniin lauluesityksen. Opettaja Päivi Jurvelinin säestämää esitystä oli kokoontunut viime viikolla kuulemaan viitisenkymmentä laajennus- ja saneeraushankkeessa mukana ollutta.

Siivikkalan koulun 4B-luokka esitti harjannostajaisväelle kauniin lauluesityksen. Opettaja Päivi Jurvelinin säestämää esitystä oli kokoontunut viime viikolla kuulemaan viitisenkymmentä laajennus- ja saneeraushankkeessa mukana ollutta.

Vuosikymmeniä vanhan alakoulun perusteellista päivitystä on odotettu Siivikkalassa pitkään ja hartaasti. Ensimmäisen kerran hankkeen puolesta käytettiin poliittisia puheenvuoroja Ylöjärven kunnantalolla tiettävästi jo 17 vuotta sitten. Tuolloin opinahjon opettajat lähettivät valtuutetuille kirjeitä, joissa he ilmaisivat avoimen tyytymättömyytensä koulun surkeaan tilaan.
Vaikka aluksi hankkeeseen suhtauduttiin nuivasti, asiasta vaahtoaminen kannatti. Muutama vuosi sitten kaupunki päätti vihdoin tarttua härkää sarvista ja laitatuttaa koulun priimakuntoon.
Kapasiteettinsa ylärajoilla jo vuosikausia paahtaneen koulun laajennus- ja kunnostushanke on nyt kaartanut loppusuoralle. Viime viikolla toisen vaiheen harjannostajaisissa puhunut Jutta Marjamäki näki satsauksen vaikutusten kantavan pitkälle tulevaan.
– Rakennus- ja opetusala ovat tietyllä tapaa hyvin samanlaisia. Tämän hetken lapset ja nuoret ovat opiskelemassa parhaansa mukaan tulevaisuuttaan varten, ja te urakoitsijat rakennatte parhaanne mukaan sellaisia tiloja, jotka ovat vielä vuosienkin päästä hyvässä kunnossa, rehtori runoili.
Toisen vaiheen pääurakoitsijana huhkineen Rakennus Oy Paanurakenteen toimitusjohtaja Tapio Makkonen sai Marjamäeltä suorastaan täyslaidallisen kehuja. Rehtorin mukaan koulun väen ei tarvitse nyt jossitella tilojen toimimattomuuden tai riittämättömyyden vuoksi pitkään aikaan.
– Toivon mukaan tämä nyt koulua käyvä sukupolvi on se, joka korjailee täällä Siivikkalassa kättenne töitä. Seuraava remontti saattaa olla edessä vasta 20–30 vuoden päästä, hän hymyili.

Perinteiseen harjannostajaisten tapaan Siivikkalan koululla tarjoiltiin viime viikon torstaina muun muassa kahvia ja olutta.

Perinteiseen harjannostajaisten tapaan Siivikkalan koululla tarjoiltiin viime viikon torstaina muun muassa kahvia ja olutta.

Oppilasralli loppuu vuodenvaihteessa

Vaikka harjannostajaisia jo vietettiin, aivan valmista ei Siivikkalan koululla vieläkään ole. Tähän mennessä paikan päällä on saatu aikaiseksi koulun laajennus, luokkasiiven saneeraus, valmistuskeittiö, päiväkoti, terveydenhuoltotilat ja suurin osa muista saneeraustöistä.
Jäljellä on vielä yhdeksän perusopetuksen luokan kunnostaminen sekä erityisopetustilojen ja nuorisotilojen avaaminen.
Tapio Makkosen mukaan alkuperäisestä aikataulusta ollaan jonkin verran jäljessä. Tammikuussa alkaneiden toisen vaiheen töiden aikana remontoijien eteen on tupsahtanut yllätys jos toinenkin.
– Sanotaanko näin, että tilat kunnostettiin juuri oikeaan aikaan. Jo keväällä paljastui asioita, joihin kukaan ei ollut osannut mitenkään varautua. Vanhin osa rakennuksesta on peräisin 1950-luvulta, ja se on kyllä näkynyt, Makkonen kertoi Ylöjärven Uutisille.
Lopullisesti koulukeskuksen pitäisi tämänhetkisen arvion mukaan olla valmis ensi vuoden alussa. Silloin koululle voivat palata myös 4.–6. luokkien oppilaat, jotka ovat olleet evakossa Moision vanhalla lukiolla jo kaksi lukuvuotta.
– On ollut todellinen onni, että saimme lukion tilat käyttöömme kun tämä remontti alkoi. Kaksi ja puoli viime vuotta ovat olleet muutamalle ikäluokalle raskaita, kun joka aamu on täytynyt nousta bussiin ja matkata Moisiolle, Marjamäki miettii.
– Siirrämme loput oppilaamme tänne heti, kun saamme heille tilaa. Uudistuneen koulun vihkiäisiä aiomme viettää maaliskuun 21. päivä, rehtori paljastaa.

Sivunen: ”kaikki koulut nyt kunnossa”

Vaikka Siivikkalan koulukeskuksen jättihanke on niellyt Ylöjärven kaupungin varoja liki 13 miljoonaa euroa, ei säästäväisyyden nimeen vannova kaupunginjohtaja Pentti Sivunen valita. Vuonna 1995 virkaansa astunut kaupunginisä on pikemminkin ylpeä siitä, millä tasolla Ylöjärven peruskoulut nyt ovat.
– Kun aikoinani tulin Ylöjärvelle, Soppeenmäen yläaste oli vasta valmistunut. Sen jälkeen täällä on remontoitu ja kunnostettu kaikki koulut ajanmukaisiksi. Siivikkala on tässä suhteessa viimeinen, Sivunen myhäilee.
– Mutta uusi kierros alkaa lähes saman tien: Metsäkylän alakoulusta aletaan tehdä yhtenäiskoulua jo vuoden 2016 alussa, hän huomauttaa.

Laajennettu ja remontoitu Siivikkalan koulu on yksi Ylöjärven suurimmista opinahjoista.

Laajennettu ja remontoitu Siivikkalan koulu on yksi Ylöjärven suurimmista opinahjoista.

Kaksiosainen suurhanke

Siivikkalan alakoulun peruskorjausta ja laajennusta on toteutettu vaiheittain vuosien 2012–2014 aikana. Viime vuonna valmistunut ensimmäinen vaihe käsitti koulun laajennuksen.
Toisessa vaiheessa peruskorjataan koulun tiloja sekä rakennetaan vanhoihin päiväkotitiloihin luokkia sekä nuorisotila. Vaiheen harjannostajaisia vietettiin torstaina 23. lokakuuta.
Rakennushankkeen ajan osa koululaisista käy koulua Moision vanhalla lukiolla. Säännölliset bussikuljetukset Siivikkalan ja Moision välillä ovat pyörineet lukuvuodesta 2012–2013 lähtien.
Lopullisesti Siivikkalan kouluremontin on määrä valmistua vuosien 2014 ja 2015 vaihteessa. Todennäköisesti työt venähtävät jonkin matkaa vuoden 2015 puolelle.
Siivikkalan koulukokonaisuuden peruskorjauksen ja laajennuksen kustannusarvio on yhteensä noin 13 miljoonaa euroa.

Lähde: Ylöjärven kaupunki

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?