Matkailijan runsaudensarvi

Sanapari ”jokaiselle jotakin” on kokenut matkailualalla viime vuosina inflaation. Maksukykyisistä reissaajista käydään niin kovaa kilpailua, että lähes jokainen maa, kaupunki ja kyläpahanen ilmoittavat nykyään olevansa passeleita vierailukohteita aivan kaikille.
Tilanne on ymmärrettävä, mutta ikävä. Yli äyräidensä vyöryvän hehkutuksen keskellä tietyt lomanviettopaikat uppoavat harmaaseen massaan, vaikka ne todellisuudessa kuuluisivat korkealle jalustalle.
Yksi tällainen kohde on Espanjan toiseksi suurin kaupunki Barcelona.
Arkkitehtuurin kauhukakaraksikin mainitun Antoni Gaudín suunnittelema Park Güell on Barcelonan suosituimpia nähtävyyksiä. Pyskedeelinen puistoalue tarjoaa hämmästyttävän sisältönsä lisäksi laajan näkymän kaupungin keskustaan.
Arkkitehtuurin kauhukakaraksikin mainitun Antoni Gaudín suunnittelema Park Güell on Barcelonan suosituimpia nähtävyyksiä. Pyskedeelinen puistoalue tarjoaa hämmästyttävän sisältönsä lisäksi laajan näkymän kaupungin keskustaan.

Maailman suurin matkailusivusto TripAdvisor sijoitti Barcelonan tämänvuotisessa Traveller’s Choice -kunnialistauksessaan sijalle 15. Maailman parhaita matkakohteita kartoittavan kyselyn tulosta voi pitää hienoisena yllätyksenä, sillä aiempina vuosina Katalonian pääkaupunki on viihtynyt luettelon terävimmässä kärjessä.
TripAdvisorin listaus on tietoisen provosoiva. Monen himomatkailijan mielestä on röyhkeää laittaa keskenään hyvin erilaisia lomakohteita minkäänlaiseen arvojärjestykseen. Yhdet kun tykkäävät löhöilystä rannoilla, toiset porojen lassoamisesta pakkasessa ja kolmannet muinaisten nähtävyyksien tiirailusta suurissa kaupungeissa.
Suomalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna Barcelona tarjoaa kuitenkin kävijälleen liki kaikkea, mitä kuvitella saattaa. Se ei ole yksipuolisesti historiallinen kaupunkikohde, kuten Tukholma, pelkkä nuorison biletysmesta, kuten Ibiza, tai vuosittain aurinkoon karkaavien UV-riippuvaisten makuupatja, kuten Kanaria. Barcelona on kaikkia niitä yhdessä – ja enemmänkin.

Historian ja nykyajan saumaton liitto

La Barcelonetan ranta on sekä paikallisten että turistien suosiossa. Aivan keskustan kupeessa liplattavien Välimeren aaltojen ääreen pääsee kätevästi vaikka metrolla.
La Barcelonetan ranta on sekä paikallisten että turistien suosiossa. Aivan keskustan kupeessa liplattavien Välimeren aaltojen ääreen pääsee kätevästi vaikka metrolla.

Barcelonan nähtävyyksistä leijonanosa liittyy tavalla tai toisella historiaan. Mainitsemisen arvoisia kohteita ovat ainakin vanhan kaupungin keskiaikainen Barri Gótic -alue, 1300-luvulla rakennettu kaupungintalo Casa de la Ciutat sekä kaupunkilaisten suosikkikirkko Basílica Santa Maria del Mar.
Mikä kätevintä, suurin osa ikivanhoista nähtävyyksistä sijaitsee erittäin tiiviillä alueella kaupungin sataman tuntumassa. Samalla seudulla on myös pääkatu La Rambla ostosmahdollisuuksineen, yökerhoineen ja kahviloineen. Loikkiminen nykyaikaisen ja muinaisen katalonialaismiljöön välillä on niin helppoa, että paikalliset eivät tule sitä edes ajatelleeksi.
Pääpiirteiltään Barcelona on kaikesta huolimatta moderni eurooppalainen suurkaupunki. Tavisturistien suosimat nähtävyydet ovat keskellä kaupunkilaisten jokapäiväistä elämää, mutta laajalle keskusta-alueelle mahtuu myös alueita, joissa matkailuelinkeinosta ei ole tietoakaan. Eräs tällaisista paikoista on Passeig de Gràcia, Espanjan kallein katu, jolla asuvat ja asioivat lähinnä miljonäärit.
Parhaan kokonaiskuvan kaupungista saa, kun kipuaa läheiselle Montjuícin kukkulalle. Vuoden 1992 kesäolympialaisten myötä maailmanmaineeseen nousseelta mäennyppylältä näkee Barcelonan lähes koko komeudessaan. Moni aloittaakin Barcelonan-matkansa juuri täältä.

Gaudin hullu leikkikenttä

Sagrada Familia -kirkko on eräs maailman hitaimmin valmistuvista rakennuksista. Vuonna 1882 alkaneiden rakennustöiden arvellaan kestävän vielä useita kymmeniä vuosia.
Sagrada Familia -kirkko on eräs maailman hitaimmin valmistuvista rakennuksista. Vuonna 1882 alkaneiden rakennustöiden arvellaan kestävän vielä useita kymmeniä vuosia.

Urheiluhulluille Barcelona tarjoaa maailman parasta jalkapalloa, auringonpalvojille puolestaan erään Euroopan komeimmista kaupunkihiekkarannoista. Näistäkin vetonauloistaan huolimatta kaupunki tunnetaan maailmanlaajuisesti ennen kaikkea yhdestä miehestä, Antoni Gaudísta.
Vuonna 1926 kuollut Gaudi oli arkkitehti, jota pidetään yleisesti eräänä merkittävimmistä alansa osaajista kautta aikojen. Hänen 18 visionäärisestä rakennuksestaan peräti 11 sijaitsee Barcelonassa. Niistä seitsemän on listattu Unescon maailmanperintökohteiksi.
Ylivoimaisesti tunnetuimmat Gaudin työt ovat Park Güell ja Sagrada Familia. Ensiksi mainittu on psykedeeliseen tyyliin rakennettu valtava puutarha-alue, jälkimmäinen puolestaan koko Barcelonan tärkeimmäksi turistikohteeksi mainittu kirkko. Molemmat sijaitsevat selvästi ydinkeskustan ulkopuolella mutta ovat hyvin julkisen liikenteen yhteyksien varrella.
Gaudin rakennuksia ihastellessa ei tarvitse olla arkkitehti, jotta ymmärtää, miksi ne ovat niin arvostettuja. Pohjoismaisesta käytännöllisyydestä ei ole esimerkiksi Park Güellissä tietoakaan, vaan kaikki muodot, värit ja mittasuhteet ovat kaikin tavoin äärimmäisiä. Gaudi ei piirtänyt suunnittelupöydällään yhtään kompromissia vaan halusi kaiken olevan mahdollisimman mielikuvituksellista ja hullua. Tämä myös näkyy.
Suurtaiteilijan elämäntyönä voidaan pitää Sagrada Familiaa, joka on useiden arvioiden mukaan maailman upein kirkko. Henkeäsalpaavan yksityiskohtainen ja suuri rakennus on – mielenkiintoista kyllä – edelleen kesken, vaikka sitä on rakennettu jo lähes 200 vuotta. Sisätiloiltaan valmiin pytingin rakennuskuluja katetaan muun muassa pääsylipputuloilla.

Elämänmakua laitakaupungilta

Nationalismi elää Barcelonassa vahvana. Katalonian itsehallintoalueen värejä pidetään esillä etenkin laitakaupungilla.
Nationalismi elää Barcelonassa vahvana. Katalonian itsehallintoalueen värejä pidetään esillä etenkin laitakaupungilla.

Kuten kaikissa Euroopan suurissa kaupungeissa, myös Barcelonassa turisti pääsee helposti rahoistaan. Taskuvarkaita kaupungissa ei nykyään liiemmälti ole, mutta erilaisia matkamuistoja, virvokkeita ja ruoka-annoksia kaupataan hyväuskoisille matkailjoille valtavalla ylihinnalla.
Taksojen roimaa ilmavuutta ei tietenkään huomaa, jollei tutustu suosituimpien turistialueiden ulkopuoliseen kaupunkiin. Tuiki tavalliset asuinalueet kuten El Baix Guinardó, Sant Gervasi-Galvany ja Vallcarca i els Penitents ovat oivia paikkoja tutustua barcelonalaiseen arkeen. Näillä seuduilla ei ole maailmankuuluja nähtävyyksiä mutta ei toisaalta niistä johtuvia lieveilmiöitäkään.
Sliipatun ydinkeskustan ulkopuolelle lähteminen on myös silmiä avaava kokemus. Siinä missä turisteja täynnä olevilla alueilla yrityselämä kukoistaa, on metrolinjojen päissä paikoin jopa hiljaista. Yksikään Barcelonan kaupunginosista ei ole autio, mutta siellä täällä vastaan saattaa tulla kortteleita, joissa on korkeintaan kaksi avoinna olevaa kivijalkamyymälää.
Liiketilojen suljettujen luukkujen lisäksi laitakaupungilla näkee Katalonian vahvaa nationalismia puhtaimmillaan. Monen yksityisasunnon parvekkeella roikkuu itsehallintoalueen kuuluisa punakeltainen lippu. Kansallissymbolin julkisella esittämisellä ilmaistaan halua irrottaa Katalonia Espanjasta omaksi, itsenäiseksi valtiokseen.

+++++
Tampere-Pirkkalan lentoasemalta lähtee suoria reittilentoja Kataloniaan tiistaisin ja lauantaisin. Gironan lentoasemalta on bussikuljetuksia Barcelonan kaupunkiin joka päivä.