Pentti Sivusen mukaan Ylöjärven ensi vuoden talousarvio valmistuu marraskuuksi

Kaupunkiseudun selvitystyö etenee kakkosvaiheeseen

Tampereen kaupunkiseudun yhteinen tulevaisuuden selvittelytyö jatkuu tässä kuussa.
– Kuntarakennelain selvitysvelvoite pätee edelleen. Lisäksi seudun jokaisessa kahdeksassa kunnassa ymmärretään, että alue tarvitsee kipeästi ratkaisuja hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi, kaupunginjohtaja Pentti Sivunen sanoo.
Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen sanoo, että Ylöjärvi ei nosta tuloveroprosenttia eikä kiinteistöveroprosentteja ensi vuoden alussa. – Korotuksiin ei ole poliittista tahtoa, hän perustelee.  Sivunen uskoo, että ensi vuoden talousarvio on paketissa marraskuuhun mennessä.

Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen sanoo, että Ylöjärvi ei nosta tuloveroprosenttia eikä kiinteistöveroprosentteja ensi vuoden alussa. – Korotuksiin ei ole poliittista tahtoa, hän perustelee. Sivunen uskoo, että ensi vuoden talousarvio on paketissa marraskuuhun mennessä.

Kunnallisneuvos Pentti Sivunen selailee kalenteriaan ja toteaa neljän viimeisen työkuukautensa olevan kovan ahkeroinnin aikaa.
Kaupunginjohtaja sanoo, että Tampereen kaupungin ja sen kehyskuntien loppuvuosi merkitsee aktiivista yhteistyötä.
– Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti, Tampere ja Ylöjärvi jatkavat selvitysmies Rauno Saaren viitoittamaa työtä. Saari saapuu paikalle, ja työ starttaa muutaman kuukauden tauon jälkeen, Sivunen kertoo.
Kuntarakennelaki velvoittaa jokaisen kunnan selvittämään tulevaisuutensa.
Tampereen kaupunkiseudun ongelmat ja haasteet ovat entiset.
– Alueemme tarvitsee tekoja, joilla sen elinvoimaisuutta vahvistetaan. Hyvinvointi ja kilpailukyky kumpuavat työstä, Sivunen muistuttaa.
Kaupunginjohtaja huomauttaa, että Lahden ympäristö on jo ottanut tärkeitä askelia.
– Siellä suunnitellaan kuuden kunnan yhdistymistä Salpausselän suurkunnaksi, joka aloittaisi toimintansa vuonna 2017, Sivunen tarkentaa.
Sivunen sanoo, että Ylöjärven ja sen naapureiden on löydettävä keskeisiä ratkaisuja lähikuukausien aikana.
– Päivän selvää on, että Tampereen kaupunkiseudunkin on löydettävä jotakin uutta. Onko ratkaisu yhteistyön laajentaminen, jää nähtäväksi, hän aprikoi.
Sivunen huomauttaa, että sote-uudistus koskettaa Tampereen tiimoilta peräti neljää maakuntaa.
– Käsillä ovat historiallisen suuret muutokset, hän ounastelee.
– Jokaisen on syytä oivaltaa, että sote-ratkaisusta ei ole olemassa muuta kuin valtakunnallinen poliittinen tahdonilmaus. Kaikki toteutukseen ja sisältöön liittyvät asiat ovat ratkaisematta.

Valtionosuudet pienenevät

Kaupunki on valmistellut jo kuukausien ajan ensi vuoden talousarviota, joka jää Pentti Sivusen viimeiseksi budjetiksi Ylöjärven ruorissa.
Hänen mielestään kuntatalouden hoitaminen on ollut jo monen vuoden ajan kuin tasapainoilu trapetsilla.
– Pitkäjänteinen ja kestävä talouden rakentaminen on kaatunut arvoitukselliseen kunnan ja valtion suhteeseen, Sivunen ruotii.
– Jälleen kerran elämme jännittävässä odotuksessa, kun vartoamme valtionosuuspäätöksiä. Tiedämme, että talouden kokonaisuuden kannalta keskeisten sosiaali- ja terveystoimen sekä opetuspuolen osuudet pienenevät tuntuvasti.
Sivunen kauhistelee valtion antamien lisävelvotteiden synnyttämää hintalappua.
– Pitkäaikaistyöttömyyden sekä opetusvelvollisuuden nostaminen vuodella sekä oppilashuoltoon liittyvät satsaukset vaativat suuren euromäärän. Vastaavasti kuntien mahdollisuudet koota lisätuloja ovat olemattomat. Käytössä ei ole kuin veroaparaatti, kaupunginjohtaja pohtii.
– Tulot ja menot ovat pahasti epätasapainossa, hän kiteyttää.
– Viime aikoina syntyneet päätökset kurjistavat kuntia. Niiden neuvot eivät riitä terveen ja tasapainoisen talouden pyörittämiseen.
Sivunen odottaa, että maan hallitus ja eduskunta tarttuvat ripeästi kuntien tehtävien karsimiseen ja tulopohjan vahvistamiseen.
– Elämme Suomessa vaikeaa aikaa, joten kaikkien voimat on kohdistettava talouden pyörien liikkeelle saantiin.

Vaalit aiheuttavat panttaamista

Pentti Sivusen mukaan ensi keväänä järjestettävät eduskuntavaalit ovat koituneet kuntakentän odottamien isojen ratkaisujen kompastuskiveksi.
– Jos vaalit olisivat merkittävästi tuonnempana, lainsäätäjät olisivat ratkoneet kuntarakennekysymyksiä. Hiljaiselo johtuu vaalikikkailusta.
Kaupunginjohtaja odottaa keväisen sote-päätöksen ympärille lihaa.
– Ratkaisut vaikuttavat isosti jokaisen kunnan rahapussiin. Kuka tai ketkä saavat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestely- ja toteutusvastuun? Kuka luotsaa muutosprosessia? Mikä rooli yksittäisellä kunnalla on? Entä sairaanhoitopiirillä?
Pentti Sivunen muistuttaa, että kuntien palkkalistoilla on suuri määrä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Ylöjärven kaupungin runsaasta kahdestatuhannesta työntekijästä noin puolet ahkeroivat terveydenhuollossa.
– Ratkaistaanko arki kuntayhtymillä vai isäntäkunnilla, hän kyselee.
Kaupunginjohtaja pitää valtiovallan esittämää sote-uudistuksen toteutusaikataulua epärealistisena.
– Kiire tulee, jos kaikki on valmista vuonna 2017. Olen vakuuttunut siitä, että arjen uomiinsa asettuminen vaatii viidestä kymmeneen vuoteen kestävää siirtymäaikaa.
– Minkälaisen sopimuksen esimerkiksi Ylöjärvi tekee sote-alueen kanssa? Jos toteutusvastuussa on kunta ja sen saamat rahat eivät riitä kulujen katteeksi, voiko kunta lähettää lisälaskun? Entä jos kunta toteuttaa palvelut suunniteltua pienemmällä rahalla, saako se käyttää ylimääräiset varat vai onko ne palautettava sote-alueelle?
Vastauksia odottavat myös eri kiinteistöjen kohtalot.
– Kuka omistaa toimitilat? Miten esimerkiksi terveyskeskuksien ja muiden vastaavien tilojen omistukset järjestellään?

Vuosi on sujunut suunnitellusti

Tämän vuoden taloudenpito on sujunut Ylöjärvellä arvioidun mukaisesti.
– Erikoissairaanhoidon nielaisemat rahat ovat aina kysymysmerkki. Tämänhetkinen tilanne osoittaa, että tarve on suurempi kuin mihin olemme varautuneet. Olemme keskustelleet Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa asiasta. Toivomme, että voisimme sopia palveluiden hintalapun pysyvän samana kuin talouden suunnitteluvaiheessa.
Sivunen kertoo, että Ylöjärvi on budjetoinut maanmyyntitulojen varaan toteutunutta enemmän.
– Kysyntä on ollut aikaisempaa pienempää niin omakotitalorakentajien kuin elinkeinoelämän investoijien keskuudessa.
Pentti Sivunen linjaa, ettei Ylöjärven kaupunki aio nostaa veroprosenttejaan ensi vuoden alussa.
– Sellaisiin päätöksiin täällä ei ole poliittista valmiutta, hän tarkentaa.
Ylöjärven vastuunkantajat kokoontuvat elokuussa talousarvioseminaariin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?