Määräaikaisen kaupunginjohtajan valitseminen ei saa kannatusta

Ryhmäpomot haluavat johtajan, joka vakauttaa kaupungin talouden

Valtuustoryhmien puheenjohtajat tietävät, millainen Ylöjärven seuraavan kaupunginjohtajan on oltava.
Ryhmyrit odottavat, että uusi ykkösvirkamies turvaa paikkakunnan itsenäisyyden ja tervehdyttää talouden.
Poliitikot eivät halua määräaikaista kaupunginjohtajaa. He ampuvat alas lisäksi pormestariunelmat.
Seitsemän valtuustoryhmän puheenjohtajat ovat jo hyvin selvillä siitä, millainen Ylöjärven järjestyksessään neljäs kuntajohtaja on oltava. Moni ylöjärveläispäättäjä on nyt yllättynyt siitä, että kaupunginjohtaja Pentti Sivunen lopettaa työnsä jo 29. marraskuuta tänä vuonna.

Seitsemän valtuustoryhmän puheenjohtajat ovat jo hyvin selvillä siitä, millainen Ylöjärven järjestyksessään neljäs kuntajohtaja on oltava. Moni ylöjärveläispäättäjä on nyt yllättynyt siitä, että kaupunginjohtaja Pentti Sivunen lopettaa työnsä jo 29. marraskuuta tänä vuonna.

Ylöjärveläiset kunnallispäättäjät ovat valmiita uuden kaupunginjohtajan palkkaamiseen.
Pakkaa on sotkenut uusi tieto, jonka mukaan kaupunginjohtaja  Pentti Sivunen tekeekin viimeisen työpäivänsä tämän vuoden puolella. Hän jää vuosilomilleen jo 29. marraskuuta.
– Kaupunginjohtajan hakuilmoitus pitää julkaista hetimiten eli vielä elokuussa, keskustan valtuustoryhmää luotsaava Tapani Tienari näkee.
Keskustapoliitikko odottaa, että ensi viikon maanantaina kokoontuva kaupunginhallitus päättää ilmoituksen sisällöstä ja sen julkaisemisesta.
Tienari vaatii, että kaupunginhallituksen on valittava rivakasti haastatteluryhmä.
– Haastattelijoilla on oltava tarpeeksi aikaa kysymyksien valmisteluun.
Tienari odottaa, että kaupunginjohtajakandidaatit saadaan haastatteluihin syys-lokakuussa.
– Uuden kaupunginjohtajan valinta etenee valtuustoon loka- tai marraskuussa, hän arvioi.
Demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Pasi Kallio sanoo, että kaupunginjohtajan hakuprosessi on saatava käytiin mahdollisimman pian.
– Mieluiten jo elokuussa.
Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Jussi Kytömäki muistuttaa, että uuden kaupunginjohtajan palkkaaminen osuu yhteen Ylöjärven hallinnon uudistamisen kanssa.
– Meillä valmistetaan kiivaasti myös uutta kaupunkistrategiaa, hän lisää.
– Omat sävynsä kaupunginjohtajan pestaamiseen tuovat valtakunnalliset kunta- ja soteuudistukset, Kytömäki listaa.
– Valtuustoryhmien on linjattava porukalla, miten vaativasta kaupunginjohtajan palkkaamisesta selvitään parhaiten, vihreä poliitikko miettii.
Kokoomuksen valtuustoryhmää johtava Mika Kotiranta uskoo, että kaupunginjohtajan etsintä käynnistyy toden teolla ensi viikolla.
–– Hanke käynnistyy, kun valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat sekä valtuustoryhmien kapteenit neuvottelevat, Kotiranta sanoo.
Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Mauri Heiska korostaa, että kaupunginjohtajan valitseminen on Ylöjärven tulevaisuuden kannalta ykköshaaste.
– Valinta on tehtävä erityisen huolellisesti. Valintakriteerit on kristallisoitava koko valtuuston voimin. Eri valtuustoryhmille on taattava vaikutusmahdollisuus koko prosessin ajaksi, Heiska vaatii.

Kriteereitä on runsaasti

Valtuustoryhmien veturit tietävät, millaisen miehen tai naisen vastuulle he luottavat kasvukaupungin tulevaisuuden rakentamisen.
Tapani Tienari painottaa, että valittavalla on oltava vahva kunnallisalan tietämys.
– Seuraavan kaupunginjohtajan on oltava poliittisesti sitoutumaton, ja hänen on pidettävä Ylöjärven itsenäisyyttä keskeisenä arvona, Tienari lisää.
– Mtös elinkeinopolitiikka on oltava hallinnassa, hän jatkaa.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmää johtava Arja Uusikartano kokoaa uudelle kaupunginjohtajalle pitkän vaatimuslistan.
– Hänellä on oltava laaja perehtyneisyys kunnan tehtäviin. Hänellä on oltava näyttöä vahvasta talousosaamisesta sekä neuvottelutaidoista. Odotan myös verkostoitumistaitoja. Hänen ominaisuuksiinsa kuuluvat lisäksi tasapuolisuus ja idearikkaus, Uusikartano luettelee.
Pasi Kallion mielestä uuden kaupunginjohtajan on oltava kokenut, luotettava sekä uskottava.
– Hyvät yhteistyötaidot ovat välttämättömät. Hyveisiin kuuluvat myös monipuoliset yhteiskuntasuhteet. Seutuyhteistyö on keskeinen osa Ylöjärven kaupunginjohtajan työtä, Kallio painottaa.
Jussi Kytömäki arvostaa kaupunginjohtajaa, joka tarkastelee Ylöjärven kehittämistä sen asukkaiden näkökulmasta.
– Uuden kaupunginjohtajan on luotettava alaisiinsa, ja hänen on kannustettava kaupungin kaikkia työntekijöitä luoviin ratkaisuihin, vihreä poliitikko sanoo.
– Kaupunginjohtajan on hyödynnettävä informaatioteknologiaa, jotta hallinnon avoimuus ja päätöksenteon läpinäkyvyys vahvistuvat, Kytömäki odottaa.
Mika Kotirannan mielestä eläköityvän kaupunginjohtajan Pentti Sivusen korvaaminen on vaikeaa.
– Uuden kaupunginjohtajan on oltava nuorekas mutta kuitenkin jo kannuksensa hankkineen kunta-ammattilaisen. Sitoutuneisuus työhön on tärkeä asia, kokoomusvaikuttaja kertoo.
Mauri Heiska arvostaa yhteistyökykyä, pitkäjänteisyyttä sekä vastuullisuutta.
– Nämä taidot on löydyttävä, hän edellyttää.
Kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Veli-Matti Antila odottaa seuraavalta kaupunginjohtajalta laajaa kokemusta kaupunkiorganisaation johtamisesta, koko hallinnosta ja kuntataloudesta.
– Tarvitsemme kaupunginjohtajan, joka kuuntelee ja taitaa hyvät vuorovaikutustaidot. Myös elinkeinoelämän tuntemuksen on oltava vankkaa. Kyky visioida on välttämätön, Antila miettii.
Valtuustoryhmien puheenjohtajat toteavat vahvasti, ettei Ylöjärvi kaipaa määräaikaista kaupunginjohtajaa. Ryhmyreiden mielestä parhaat hakijat jäävät pois, jos virkaa täytetään lyhyeksi aikaa.
Puolueet eivät innostu pormestarista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?