Peräti viidettä kautta valtuustossa istuva kansanedustajaehdokas Teuvo Hakanen haluaa ottaa seuraavan askeleen vaikuttajaurallaan

Karhelta kajahtaa kansan ääni

Suomen Keskustan Karhen paikallisosasto antoi Teuvo Hakaselle noin kolme päivää aikaa miettiä kansanedustajaehdokkuutta. Aiemmin muiden ehdokkaiden puolesta hurjan määrän vaalityötä tehnyt Hakanen päätti tarttua haasteeseen, koska aika omalle ehdokkuudelle tuntui sopivalta.
Oman talo terassilta näkyvä peltomaisema on kansanedustajaehdokas Teuvo Hakasen mielestä lähes kauneinta maailmassa. Tällaisten seutujen etuja karhelainen aikoo ajaa.

Oman talo terassilta näkyvä peltomaisema on kansanedustajaehdokas Teuvo Hakasen mielestä lähes kauneinta maailmassa. Tällaisten seutujen etuja karhelainen aikoo ajaa.

– Kansanedustajan tehtävä on ollut henkilökohtainen haaveeni jo jonkin aikaa. Ajatus on vahvistunut, kun olen huomannut, että muualla Suomessa on samanlaisia asioita korjattavana kuin Ylöjärvellä. Kun vielä sain kannustusta yllättäviltäkin tahoilta, päätin lähteä ehdokkaaksi, 51-vuotias karhelaispäättäjä kertoo.

Sipilän johdolla suurimmaksi

Keskusta valikoitui Hakasen puolueeksi kauan sitten. Puoluekannan valinta oli lopulta melko helppo työläisperheen pojalle. Hakanen osoitti olevansa ahkera ja yritteliäs jo pikkupoikana Kyröskoskella.
– Koulupäivien päätteeksi olin kukkakaupan juoksupoikana ja sain siitä muutamia kolikoita taskun pohjalle. Lisäksi keräsin pulloja ja sain siitä kehuja jopa paikalliselta pankinjohtajalta, Hakanen muistelee.
Hakanen päätyi keskustalaiseksi, koska hänen mukaansa puolueen arvot ja tavoitteet, kuten maaseudusta huolehtiminen ja pienyrittäjyys ovat Hakasen sydäntä lähellä.
Viljakkalan yrittäjien puheenjohtaja on tyytyväinen siitä, että hänen puolueensa kannatus on nousussa. Gallupeissa keskusta ja kokoomus vuorottelevat piikkipaikalla.
Keskustan nousu on henkilöitynyt pitkälti puheenjohtaja Juha Sipilään sekä vahvaan oppositiopolitiikkaan.
– Olen seissyt Sipilän takana alusta asti. Hänellä on valtava kokemus yrittäjyydestä ja se näkyy hänen puheissaan. Sipilällä on jalat maassa, ja hänen suustaan tulee jatkuvasti erittäin viisaita sanoja. Myös kansa on tiedostanut tämän, Hakanen sanoo.

Syrjässäkin halutaan asua

Hakanen on tunnettu Ylöjärvellä syrjäseutujen puolestapuhujana. Hakanen muun muassa vastusti voimakkaasti Viljakkalan terveysaseman muuttamista palvelupisteeksi. Karhelainen ei ymmärrä, miksi maaseutua ei arvosteta.
– Tiiviiden keskustojen ja maaseudun välille ei saisi rakentaa henkistä raja-aitaa. Meillä on paljon hyviä veronmaksajia, jotka haluavat hieman tilaa ympärilleen, eikä tiivis keskustarakentaminen täytä kaikkien unelmia. Maaseudulle rakentamisesta ja muuttamisesta on tehty turhan vaikeaa.
Hakanen sanoo, etteivät maaseudulla olevat ihmiset haikaile kirkkaiden valojen tai huippupalveluiden perään.
– On selvää, että uima- ja jäähallit sijaitsevat kaupunkien keskustoissa. Peruspalvelut pitäisi kuitenkin pystyä säilyttämään myös syrjäseuduilla. Kun kyläkoulut, päiväkodit ja terveyspalvelut toimivat, kaikki ovat tyytyväisiä.

Yrittäjien asiat ja tiet kuntoon

Ylöjärven kaupunkikehitysjaostossa toimiva Hakanen puhuu syrjäseutujen ohella avoimesti myös pienyrittäjien puolesta. Hakanen haluaa kantaa huolta yrittäjien hyvinvoinnista.
– Pk-sektori on ainoa, joka pystyy pitämään ja säilyttämään työpaikat siellä, missä niitä tarvitaan. Tänä päivänä on tuiki harvinaista, että joku jättiyritys kasvattaa työpaikkojen määrää Suomessa. Pienyrittäjät tekevät ja tarjoavat työtä, ja työstä Suomi elää, Hakanen linjaa.
Hakanen toivoo etenkin yrittäjien puolesta, että perintö- ja lahjaverotus saadaan säädettyä oikeudenmukaiseksi.
– Monella yrityksellä tai maatilalla on edessään sukupolvenvaihdos, jossa perheen poika tai tytär jatkaa vanhempiensa yritystoimintaa. Tällaisessa tilanteessa jälkipolville ei pitäisi tulla ylimääräisiä kustannuksia perintöveron muodossa.
Ylöjärveläispäättäjä muistuttaa, että myös ammattiautoilijat ovat monesti pienyrittäjiä. Hakanen kertoo tehneensä työtä rahtarina jo 30 vuotta. Hän on kauhuissaan siitä, mihin kuntoon Suomen tiestö on päästetty.
– Suomen teillä syntyy jatkuvasti vaaratilanteita teiden huonon kunnon vuoksi. Tiet ovat kuluneita ja teiden runko on monin paikoin pettänyt. Teiden kunnossapidosta on säästetty aivan liikaa, ja näitä säästöjä on tehty ymmärtämättömyyden vuoksi, Hakanen sanoo ja jatkaa:
– Jokaisen pitäisi joskus päästä rekan kyytiin kokemaan tilanne, joka syntyy, kun iso yhdistelmä ajaa tiellä, jonka reunat ovat pettäneet. Tällaisia riskejä ei voida ottaa, vaan meidän on laitettava tiet kuntoon. Tämä on mielestäni yksi niistä asioista, jossa ammattiosaamista pitäisi käyttää päätösten teon tukena.
Hakasen mielestä Suomessa pitäisi ottaa käyttöön tievero, joka koskisi ainakin raskasta liikennettä.
Vero koskisi myös ulkomaalaisia autoja. Suomeen rekisteröidyt autot saisivat kuitenkin hyvityksen esimerkiksi dieselverosta.
– Tällä tavalla saisimme kotimaan liikenteen kannattavaksi ulkomaalaisiin kuljetusliikkeisiin nähden. Tätä mallia käytetään myös muissa maissa, Hakanen kertoo.
Venäläismatkailijat tuovat rahaa
Majoitusyrittäjänäkin toimiva Hakanen on jo vuosia ollut kehittämässä aktiivisesti matkailumarkkinointia Suomessa. Hän muistuttaa, että matkailu työllistää vuosi vuodelta lisää suomalaisia. Tämän vuoksi Hakanen on tyrmistynyt etenkin eräästä päähallituspuolue kokoomuksen linjauksesta.
Kokoomuksen puoluekokous kun linjasi, että Suomen pitäisi irrottautua maamiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Kokoomus haluaisi, että maamiinat palautettaisiin Suomen itärajalle.
– Huhhuh! Se oli aivan törkeä lausunto, jollaista ei saisi antaa julkisuuteen. En ymmärrä tuollaista venäläisvastaisuutta, Hakanen jyrähtää.
Hakanen toki tuomitsee Venäjän käytöksen Ukrainassa. Hänen mukaansa Venäjä on kuitenkin niin suuri kumppani Suomelle, että Suomen pitää soveltua elämään itänaapurinsa kanssa sopusoinnussa.
– Venäjällä on miljonäärejä enemmän kuin meitä suomalaisia yhteensä. Jos pystymme luomaan turvalliset ja laadukkaat matkailupalvelut venäläisille, turvaamme suomalaisen matkailun kehittämistä.

Kuntaliitoksia ei tarvita

Ylöjärvi on yhä itsenäinen kaupunki ja sellaisena se myös Hakasen mukaan täytyy pitää.
Karhelainen on tyytyväinen, ettei mikään viidestä esillä olleesta mallista mennyt läpi, kun Ylöjärven kaupunkikehitysjaostossa pohdittiin viime syksynä Tampereen kaupunkiseudun ja Ylöjärven tulevaisuutta.
– Kaikille tuntui olevan selvää, että joku uudistusmalli pitää valita. Itse olin sitä mieltä, että voimme pitäytyä vanhassa. Onneksi sote-uudistus meni sitten päin prinkkalaa, ja me jouduimme toteamaan, että kuntauudistuksesta pitää luopua. Oli hiuskarvan varassa, ettei Ylöjärvi ole nyt osa Tamperetta, Hakanen tuumaa.
Hakasen mukaan kuntauudistuspohdinnat olivat yksi osoitus siitä, miten Ylöjärvelläkin poliittisten ryhmien näkökannat tiedetään monesti jo etukäteen.
– Niitä näkemyksiä on aika vaikea muuttaa. Toki pääsääntöisesti pystymme Ylöjärvellä tekemään yhteistyötä, ja ainakin pyrimme siihen. Valtuutettujen keskinäinen kunnioitus ja hyväksyntä ovat varmasti hyvällä mallilla. Toki välillä on vaikea päättää asioista, jos puolueiden linjaukset poikkeavat toisistaan täysin.

Saksasta voisi ottaa mallia

Suomen sateenkaarihallitus ei saa Hakaselta kovin hyvää arvosanaa. Hänen mukaansa hallitus on yrittänyt muuttaa kerralla liikaa.
– Kaikkea ei voida heittää heti ylösalaisin. 3–4 vuoden aikajakso ei riitä kaiken uudistamiseen. Ihmettelenkin (Alexander) Stubbin lausuntoa, jonka mukaan nykyinen minihallitus toteuttaa edellisen hallituksen tekemiä päätöksiä. Mitä ne sitten toteuttavat, kun se hallitus ei saanut mitään päätettyä? Hakanen kysyy.
Karhelaisen mukaan hallituksen pitäisi katsoa peiliin ja kummastella sitä, miksi Suomi on yhä taloustaantumassa, kun taas esimerkiksi Saksa porskuttaa vahvasti eteenpäin.
– Saksassa hallitus on toiminut, kun samaan aikaan meidän virkamiehemme ovat vain valmistelleet kaikenlaisia uudistuksia. Ei ole ihme, että olemme seisseet paikallamme. Suomella olisi ollut aivan samat kehittymismahdollisuudet kuin Saksalla.
Hakanen toivoo, että suomalaisten ihmisten ja yritysten luottamus tulevaisuuteen saadaan palautettua. Hakasen mukaan nyt tarvitaan erityisesti me-henkeä.
– Nykyisen hallituksen aikana kansalaiset tuntevat olonsa epävarmaksi. Siksi ihmettelenkin, mistä kokoomuksen suosio kumpuaa.

Edustajana aikaa perehtyä asioihin

Hakasen mielestä seuraavaan hallitukseen olisi saatava varsin kokenut ja osaava ministeri, jotta Pirkanmaallakin saataisiin asiat kehittymään samalla tavalla kuin esimerkiksi Varsinais-Suomessa.
Kansanedustajana Teuvo Hakanen pyrkisi olemaan hyväksyttävä kumppani myös muiden kuin oman puolueensa edessä. Hänen mukaansa kansanedustaja pystyy vaikuttamaan kotiseutunsa asioihin, jos hänellä vain riittää tarpeeksi tahtoa.
Hakasen vaalikampanja ei ole vielä läheskään täydessä vauhdissa. Tällä hetkellä hän kokoaa tukiryhmää, jonka jälkeen alkaa kampanjan lopullinen suunnittelu. Tukiryhmässä on vielä vasemman laitahyökkääjän ja oikean puolustajan paikka täyttämättä.
– Mikäli paikat kiinnostavat, voi ottaa yhteyttä minuun. Rahan voimalla en aio eduskuntaan mennä. Haen näkyvyyttä erilaisilla konsteilla. Kun sitten lopullisesti sytyn kampanjoimaan, en tahdo malttaa nukkuakaan. Se vaihde ei ole kuitenkaan vielä päällä, Hakanen naurahtaa.
Hän toivoo, että etenkin ylöjärveläisehdokkaat käyvät rehdin vaalikampanjan.
Paras tai parhaat edetköön kansanedustajaksi asti. Hakasen mielestä Ylöjärvi tarvitsisi oman kansanedustajan.
– Kansanedustajana minulla olisi aikaa perehtyä käsiteltäviin asioihin perusteellisesti, ja pystyisin ottamaan itsestäni kaiken irti. Haluaisin tuoda eduskunnan päätöksentekoon monialayrittäjän ja työntekijän. Tahtoa ja virtaa minulla kyllä riittää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?