Arkadianmäelle pyrkivä Minna Sarvijärvi ei pidä poliittisista broilereista

Vaalikampanjaan pellon laidalta

Kun parkkuulaista Minna Sarvijärveä kysyttiin keskustan eduskuntavaaliehdokkaaksi viime talvena, ei naisen tarvinnut kauaa miettiä vastaustaan. Hän kun oli ehtinyt pohtia asiaa jo 30 vuotta.
– Siitä lähtien se on ollut mielessä, kun politiikkaan aikoinani tutustuin, Sarvijärvi naurahtaa.
Paikallispolitiikassa ja yhdistystoiminnassa meritoitunut luokanopettaja kertoo ajavansa kärkkäimmin eteenpäin niitä asioita, joista hänellä on itsellään käytännön kokemusta. Sarvijärven arvot ja asenteet kumpuavat suomalaiselta maaseudulta, alkiolaisuudesta ja kristillisestä kasvatuksesta.
– Suomessa on liikaa poliitikkoja, jotka eivät ole tehneet koskaan muuta kuin politiikkaa. Ei ole haitaksi, että on nähnyt muutakin elämää, hän sanoo.
Valtaosa Minna Sarvijärven kesästä vierähtää hänen perheensä omalla mansikkatilalla Parkkuussa. – Vaikka olen asunut täällä jo pitkään, en ole kyllästynyt näihin maisemiin. Ihastelen tätä paikkaa edelleen mielessäni joka ikinen päivä, keskustanainen hehkuttaa.

Valtaosa Minna Sarvijärven kesästä vierähtää hänen perheensä omalla mansikkatilalla Parkkuussa. – Vaikka olen asunut täällä jo pitkään, en ole kyllästynyt näihin maisemiin. Ihastelen tätä paikkaa edelleen mielessäni joka ikinen päivä, keskustanainen hehkuttaa.

Närpiöstä kotoisin oleva Sarvijärvi päätyi politiikkaan varsin tavanomaista reittiä. Teini-ikäisenä hän osallistui silloisen opinahjonsa kouluneuvoston toimintaan, ja sille tielle myös jäi.
Yliopiston oppilaskunnan, puolueeseen liittymisen ja erilaisissa yhdistyksissä toimimisen jatkeeksi nainen hyppäsi lopulta mukaan myös paikallispolitiikkaan. Ura kuntapäättäjänä alkoi Kurun kunnanvaltuustossa, ja jatkoa seurasi kuntaliitoksen jälkeen Ylöjärvellä.
Vuoden 2008 kunnallisvaalien tulos oli Sarvijärvelle hänen omien sanojensa mukaan yllätys. Keskustalainen sai ensimmäisissä Ylöjärven-vaaleissaan kaikkiaan 122 ääntä. Paikka uuden kotikaupungin valtuustossa irtosi kirkkaasti, vaikka pieni epävarmuus oli kalvanut ehdokkaan mieltä.
– Olin pohtinut, että mitenkähän kantakaupunkilaiset oikein tykkäävät äänestää kurulaisia, mutta sain ääniä lopulta ympäri Ylöjärveä. En olisi ikinä uskonut sitä. Menin läpi ja vaikuttaminen jatkui, Sarvijärvi hymyilee.
Pian kuntavaalien jälkeen Sarvijärvi valittiin Ylöjärven kunnanhallitukseen, ja viime vuonna hänelle herui arvostusta myös poliittisten piirien ulkopuolelta. Pirkan Kylät ry:n Maaseudun tiennäyttäjä -tunnustus poiki parkkuulaiselle jopa kutsun Sauli Niinistön isännöimiin Linnan Juhliin.
Joku voisi tässä kohtaa sanoa, että eteenpäin on menty. Tämän vuoden huhtikuussa tiedotettu ehdokkuus ensi kevään eduskuntavaaleissa on Sarvijärven mielestä luonteva askel hänen poliittisella urallaan.
– Lähtökohtani on, että haluan päästä vaaleissa läpi. Jos jotakin muuta yrittäisi, ei varmaan kannattaisi lähteä edes ehdolle, hän sanoo tyynen rauhallisesti.

Elinvoimaa omavaraisuudesta

Minna Sarvijärven elämä on vahvasti maaseudulla. Karhen kyläkoulussa työskentelevän ja Parkkuussa maataloa emännöivän naisen mukaan haja-asutusalueilla piilee paljon potentiaalia, jota ei nyt hyödynnetä.
– Mahdollisuuksia olisi paljon, tosi paljon. Jos Suomella olisi intoa investoida maaseudulle, se voisi työllistää paljon ihmisiä. Esimerkiksi biotalous on asia, johon kannattaisi nyt satsata, Sarvijärvi linjaa.
– Maailma on loisinut öljyn varassa jo pitkään, mutta tähän on väistämättä tulossa lähiaikoina muutos. Uusien energiamuotojen kehitystyötä pitäisi tukea paljon nykyistä enemmän, hän täsmentää.
Kesänsä tiiviisti mansikkapelloilla viettävä Sarvijärvi uskoo maaseudun nousuun myös perinteisin keinoin. Lähellä tuotetut elintarvikkeet ovat hänen mielestään kysyttyä tavaraa jatkossakin. Tästä syystä niiden tuottamisesta ei saisi tehdä liian vaikeaa.
– Välillä tuntuu, että kotimaisuutta ei arvosteta tänä päivänä tarpeeksi, ja tämä pätee ikävä kyllä muuhunkin kuin ruokatuotantoon. Esimerkiksi energian hankinnassa satsataan turpeen sijaan mieluummin kivihiileen, joka on tuontitavaraa. Se on aivan käsittämätöntä, Sarvijärvi hämmästelee.
Maaseudulle satsaaminen johtaisi Sarvijärven mukaan Suomen nykyistä laajempaan omavaraisuuteen. Se taas olisi keskustalaisen mielestä enemmän kuin kannatettavaa.
– Työpaikkoja ja hyvinvointia syntyisi tällä tavoin takuuvarmasti. Kyse on siitä, halutaanko tämä mahdollisuus nähdä vai ei.

Katse lapsiin ja ikäihmisiin

Minna Sarvijärvi on vahva Kurun puolestapuhuja. Viime vuonna naiselle myönnettiin paikkakunnalla korkealle arvostettu Heloposki Henna -tunnustus.

Minna Sarvijärvi on vahva Kurun puolestapuhuja. Viime vuonna naiselle myönnettiin paikkakunnalla korkealle arvostettu Heloposki Henna -tunnustus.

Maaseudun ylenkatsomisen lisäksi Minna Sarvijärveä risoo nykyisen valtapolitiikan tietty lyhytnäköisyys. Hänen mielestään talouslukujen tuijottaminen on viisasta, mutta se ei saisi olla itsetarkoitus joka ikisessä päätöksessä.
– Pitäisi arvioida, mitä mikäkin ratkaisu tarkoittaa pitkällä tähtäimellä. Pelkät viivan alle jäävät numerot eivät kerro koko totuutta siitä, onko päätös hyvä, hän kärjistää.
Esimerkkejä lyhytnäköisyydestä putkahtelee Sarvijärven mukaan esiin vähän väliä ympäri Suomea. Ylöjärvikään ei ole asiassa poikkeus.
– Perusopetuksen erilaisista tukimuodoista karsittiin täällä määrärahoja, koska säästää piti. On kuitenkin selvää, etteivät lapset opi keskenään samaa tahtia. Päätöksen seuraus jää nähtäväksi, Sarvijärvi miettii.
Oman ammattinsa myötä Sarvijärvi on luonnollisesti perehtynyt erittäin hyvin opetusalan arkeen. Parhaillaan vireillä oleva lakimuutos, jonka mukaan oppivelvollisuusikää ollaan nostamassa, herättää hänessä ristiriitaisia ajatuksia.
– Periaatteessa muutos olisi hyvä, mutta itse puuttuisin syrjäytymisen ehkäisyyn jo alakoulutasolla. Lasten ongelmiin pitäisi jo nykyisellään pystyä vaikuttamaan varhaisessa iässä, mutta kouluilla ei ole siihen resursseja, hän pohtii.
Sarvijärvi näkee yhteiskunnasta syrjäytymisen ongelmaksi, johon tulee suhtautua äärimmäisen vakavasti. Lasten ja nuorten lisäksi yksin jäämisen tunteesta kärsii nykyään myös moni vanhus.
– Ennen ikäihmiset puhuivat, että he saavat jäädä vanhoilla päivillään kotiin, mutta nyt he joutuvat jäämään sinne. Siinä on vissi ero, hän toteaa.
– Huomiota pitää riittää kaikille. Omaishoitajien asemaa on vahvistettava valtakunnallisesti.

”Jokainen päivä on kampanjapäivä”

Viime aikoina Minna Sarvijärven on voinut bongata monesta Ylöjärven kylätapahtumasta. Yhteisöllisyyteen, me-henkeen ja talkootyön voimaan uskova nainen sanoo käyvänsä vaalikampanjaansa jatkuvasti.
– Ajattelen, että jokainen päivä on minulle kampanjapäivä. Koko ajan pitää olla hajulla siitä, mitkä asiat ovat ihmisillä mielen päällä, hän tiivistää.
Maamme edellisissä eduskuntavaaleissa keskusta kärsi rökäletappion ja menetti peräti 16 kansanedustajapaikkaansa. Viime vuosina puolue on rakentanut uutta tulemistaan, ja kannatuskin on lähtenyt oppositiossa jälleen nousuun.
Sarvijärvi uskoo, että ensi kevään vaaleissa nähdään maaseudun vanhan valtapuolueen vahva paluu.
– Lähtökohdat ovat ainakin paljon paremmat kuin viimeksi. Mutta vaaleihinhan on vielä paljon aikaa, eikä yhtään ääntä ole jaettu, hän muistuttaa.

Minna Sarvijärvi

Ikä: 46 vuotta
Ammatti: peruskoulun luokanopettaja
Koulutus: kasvatustieteiden maisteri
Nykyiset luottamustoimet: Ylöjärven kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen, Pirkanmaan keskustanaiset ry:n puheenjohtaja, Ylöjärven keskustanaisten puheenjohtaja, Parkkuun kyläyhdistyksen sihteeri, Kurun Osuuspankin hallituksen jäsen
Harrastukset: käsityöt ja hyötyliikunta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?