Luettu lehti taipuu moneksi – katso video!

Ylöjärven Uutisten printtilehden sivu on monikäyttöisempi kuin luuletkaan. Sanomalehtipaperista pystyy pienellä vaivannäöllä loihtimaan esineitä, joista on arjessa sekä iloa että hyötyä.
Ylöjärven Uutiset päätti selvittää, mitä uusia käyttötapoja tutulla ja turvallisella paikallislehdellä voikaan olla. Avuksi otettiin hyvien ja huonojen ideoiden ehtymätön aarreaitta, internet.
Tämän hattumallin koon voi määritellä taittovaiheessa itse. Ylöjärven Uutiset sopii niin pieneen kuin isoonkin päähän.
Tämän hattumallin koon voi määritellä taittovaiheessa itse. Ylöjärven Uutiset sopii niin pieneen kuin isoonkin päähän.

Perinteisen japanilaisen paperintaittelun, origamin, saloihin perusteellisesti perehtynyt Juho Pystynen hyväksyy toimituksemme lähdevalinnan. Parhaat taittomallit aloittelijoille löytyvät hänen mukaansa alan kirjoista tai netin syövereistä.
– Sanomalehtipaperi on ihan käyttökelpoista materiaalia. Itse en tee siitä muuta kuin biojätepusseja, mutta mahdollisuuksia on paljon, aina paperikukista lähtien, Origami Finland ry:n varapuheenjohtajana vaikuttava helsinkiläinen kertoo.
Pystysen mukaan ylimääräisten kiinnikkeiden käyttö origameissa on tietyssä määrin sallittua, mutta Ylöjärven Uutisten linja on tällä kertaa tiukka: nitojat ja teippirullat saavat pysyä laatikossa. Linjaus takaa sen, että jokainen tällä sivulla esitelty taitelma on – ainakin periaatteessa – luettavissa origamitaiteeksi.
Pystysen mielestä rajanveto ei ole kuitenkaan aivan yksiselitteinen. Niittien, teipin ja liiman puuttuminen kallistaa kaikesta huolimatta vaakakuppia vakavasti otettavan harrastamisen suuntaan.
– Ongelma on siinä, että esimerkiksi biojätepussista on lyhyt matka kalankääreeseen, joka taas on kaukana origamista. Käytännöllisiä paperista taiteltuja esineitä arvostetaan kuitenkin alan piireissä yhtä paljon kuin taiteellisiakin, hän pohtii.

Vinkkejä löytää läheltä ja kaukaa

Nopea googlettaminen taittomallien perään tuottaa heti tulosta. Varsinais-Suomen valtamedia Turun Sanomat osoittautuu erityisen hyväksi origamiohjeiden jakajaksi.

Paperinen taimiruukku on sanomalehden uusiokäytön perussovelluksia.
Paperinen taimiruukku on sanomalehden uusiokäytön perussovelluksia.

Osoitteessa vinkit.turunsanomat.fi on koottuna aimo liuta erilaisia käyttötapoja paperiselle sanomalehdelle. Suurin osa ohjeista vaatii kuitenkin erillisten apuvälineiden käyttöä, joten etsintä saa jatkua.
Innostus nousee huippuunsa, kun eteen lävähtävät japanilaisen graafikon Fumiaki Shingun kotisivut. Origami Club -niminen nettisivusto tarjoaa kaikkiaan kahdeksan origamiohjetta sanomalehtien varalle. Huomion kiinnittää erityisesti kaava, joka opastaa tekemään paperiset tohvelit.
Toimituksen testi osoittaa, ettei itse tehdyistä popoista ole kuitenkaan käytännössä mihinkään. Syynä ei niinkään ole kaavan heikkous vaan se, että ohje on tehty broadsheet-kokoiselle lehdelle eikä Ylöjärven Uutisten käyttämälle isolle eurotabloidille. Pienijalkaiselle lapselle paikallislehtitohvelit voisivat toki sopia.
Origami Clubin parhaat sanomalehtivinkit ovat erilaiset roskakorit, joiden taittelu onnistuu amatööriltäkin varsin helposti. Valmiit taitelmat soveltuvat hyvin esimerkiksi työpöydän järjestyksen ylläpitämiseen. Huvitusta kaipaaville mainitsemisen arvoisia ovat sivuston erilaiset hattuohjeet.

Hyötysovellukset tuttuja monelle

Tohveleita ja hattuja useammin internetissä voi törmätä sanomalehden ekologisiin uusiomuunnelmiin. Vihreä aate on pop esimerkiksi puutarhassa.
Erilaisia taimiruukkuohjeita lienee yhtä monta kuin ekoajattelijoitakin, mutta amerikkalainen Think Green -sivusto tarjoaa testimme mukaan pätevimmän vaihtoehdon. Oman taimiruukkusi voit tehdä alla olevan ohjeen mukaan.
Karhelaisen Soukon Taimiston  ammattilainen Anne Soukko kertoo paperiruukkujen olevan hyviä, jos joku niitä vain jaksaa alkaa väkertämään.
– Itse en ole niitä kokeillut, eikä sellaisia käytetä ammattimaisessa puutarhanhoidossa. Mutta se hyvä puoli paperisessa ruukussa tietysti on, ettei sitä tarvitse poistaa, kun taimen istuttaa eteenpäin, hän pohtii.

+++++
Miten Ylöjärven Uutiset taipuu biojätepussiksi? Entä maalarinhatuksi? Katso video alta!