Digisiirtymä on eilispäivää kaikkialla paitsi Vuorentaustassa

Tv-taistelua ympäri vuoden

Vuosi 2007 oli Ylöjärven etelärajalla sijaitsevalle Vuorentaustan kaupunginosalle ikävällä tavalla merkittävä. Kyseisen vuoden syyskuussa tapahtui nimittäin vihonviimeinen siirtymä digitaalisten televisiolähetysten aikaan.
Samassa rytäkässä verkkoyhtiö Digita lopetti signaalin lähettämisen Ylöjärvenharjun tv-tornista. Vuorentausta jäi suurilta osin katveeseen, ja on siellä vieläkin.
– Minusta on uskomatonta, että ihminen on käynyt 1960-luvulla kuussa, mutta Vuorentaustaan ei saada tv-lähetyksiä edes 2010-luvulla, paikallisen omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Reijo Havonen nurisee.
Tämä juttu on osa Kylillä-juttusarjaa.

Tämä juttu on osa Kylillä-juttusarjaa.

Ulkopuolisen silmään vuorentaustalaisten suurin ongelma saattaa vaikuttaa jopa tragikoomiselta. Sitä se on varmasti myös monelle paikalliselle: ei tiedetä, pitäisikö tilanteelle itkeä vai nauraa.
Yhteyttä on otettu kansanedustajiin, ministereihin, Ylöjärven kaupunkiin, Digitaan ja jopa Tasavallan presidenttiin. Siltikään kaikki vuorentaustalaiset eivät vielä tänäkään päivänä voi katsoa televisiota.
– On ollut todella tuskaista löytää tälle asialle oikea reitti eteenpäin. Varmasti monella on ollut jo uskokin vähän koetuksella, Reijo Havonen juttelee.
Havosen mukaan tv-ongelmien vakavuus riippuu siitä, keneltä vuorentaustalaiselta siitä kysyy. Alueella kun ei ole vain yhtä tiettyä kolkkaa, johon signaali ei tulisi.
– Teimme taannoin selvityksen näkyvyysongelmien laajuudesta, ja sen mukaan niitä on tasaisesti ympäri kaupunginosaa. Joillakin ongelmat ovat lieviä, toisilla taas hyvinkin vakavia. Mitään selkeää linjaa ei ole, Havonen kertoo.
Tähän saakka ongelmista valittaneita vuorentaustalaisia on useimmiten kehotettu kääntymään antennialan ammattilaisten puoleen. Erikoisesti kolmen eri tv-maston kantaman rajalla sijaitsevalla asuinalueella television näkyviin saaminen on ollut monelle taito- ja tekniikkalaji.
– Ongelmia oli myös analogisen tv:n aikana, mutta silloin ne eivät olleet yhtä laajoja. Syy on tietenkin se, että heikkokin signaali riitti silloin kohtuulliseen kuvaan. Nyt se on joko tai: kanavat näkyvät tai eivät näy, Havonen järkeilee.
Toivoa ei ole kuitenkaan menetetty. Havosen mukaan ilmassa on pitkästä aikaa hyviä merkkejä. Ne alkoivat viime marraskuussa, kun liikenne- ja viestintäministeri Piia Viitanen (sd.) vieraili Vuorentaustan omakotiyhdistyksen järjestämässä kansalaistilaisuudessa.
– Nyt Viestintävirasto on kiinnostunut asiasta, ja täällä on pitkästä aikaa tehty signaalimittauksia. Koska Digitalta ei herunut meille sympatiaa, yritämme nyt vaikuttaa sitä ylemmälle tasolle.

Kaupungille risuja bussipäätöksestä

TKL:n siniset bussit ovat olleet Vuorentaustassa arkea jo runsaan vuoden ajan. (Arkistokuva: Ville Mäkinen)

TKL:n siniset bussit ovat olleet Vuorentaustassa arkea jo runsaan vuoden ajan. (Arkistokuva: Ville Mäkinen)

Toinen vuorentaustalaisia mietityttävä asia on joukkoliikenne. Kaupunginosasta asioidaan paljon Tampereelle, eikä jalkapatikka Ylöjärven keskustaankaan houkuttele.
Nykyisellään kaupunginosan läpi huristelee esimerkiksi Tampereen kaupunkiliikenteen bussi numero 13. Sillä vuorentaustalaiset pääsevät joustavasti Soppeenmäkeen ja Tampereelle.
Ainoa harmi on hinta. Paikalliset joutuvat ostamaan kalliin seutulipun, mikäli he mielivät matkustaa Lamminpään hautausmaata kauemmas. Syynä ovat Ylöjärven kaupungin säästöt.
– Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta olisi halunnut liittää meidät niin sanottuun 1-vyöhykkeeseen,  mutta Ylöjärven päättäjät torppasivat ajatuksen, Havonen muistelee.
– Minun mielestäni päätös oli käsittämätön. Se sotii kestävän kehityksen periaatteita ja ylöjärveläisten keskinäistä tasa-arvoa vastaan, hän jatkaa.
Havonen muistuttaa, että Siivikkalan kaupunginosa kuuluu 1-vyöhykkeeseen. Kyseisen alueen asukkaille matkustaminen Tampereella on siis yhtä halpaa kuin tamperelaisillakin.
– Laskujemme mukaan Vuorentaustan liittäminen vyöhykkeeseen olisi maksanut Ylöjärvelle kuukausittain 1,39 euroa per kaupunginosamme asukas, Havonen sadattelee.

Luonnonläheinen elämä maistuu

Jatkuvat tv-ongelmat aiheuttavat Vuorentaustassa kylmiä väreitä kesälläkin. Reijo Havonen näkee kotinsa parvekkeelta suoraan ongelman ytimen: Ylöjärvenharjun jykevä tv-torni ei ole lähettänyt kuvasignaalia enää vuosiin.

Jatkuvat tv-ongelmat aiheuttavat Vuorentaustassa kylmiä väreitä kesälläkin. Reijo Havonen näkee kotinsa parvekkeelta suoraan ongelman ytimen: Ylöjärvenharjun jykevä tv-torni ei ole lähettänyt kuvasignaalia enää vuosiin.

Mutta ei pahaa, jos ei jotain hyvääkin. Reijo Havosen mukaan Vuorentaustassa ollaan pääosin tyytyväisiä siihen, millä mallilla elämä omaleimaisessa kaupunginosassa on.
– Onhan Vuorentaustalla vetovoimaa, enkä ihmettele sitä yhtään. Tämä on luonnonläheinen paikka, josta on kuitenkin lyhyt matka palveluiden ääreen, hän hymyilee.
Tulevaisuudesta puhuttaessa Havonen äityy pohdiskelevaksi. Parhaillaan käynnissä oleva kuntarakennekeskustelu ja väen vaihtuminen asettavat perinteikkään kaupunginosan päälle pienoisen kysymysmerkin.
– Aika näyttää, onko Vuorentausta jatkossa kylämäinen yhteisö vai kaupunkimainen asuinalue. Niillä on pieni ero, Havonen miettii.

Vuorentausta

• Omakotitalovoittoinen kaupunginosa Ylöjärven eteläisellä laidalla.
• Asukkaita noin 3 000.
• Mestarijääkiekkoilijoiden Saara Niemen (os. Tuominen), Ari Vallinin ja Otto Rauhalan synnyinpaikka.
• Matkaa Ylöjärven kaupungintalolle noin 4 km, Soppeenmäkeen 2 km ja Tampereen keskustaan 11 kilometriä.

Lähteet: Reijo Havonen ja Wikipedia

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?