Palowoudissa bailataan

Ravintola Palowouti starttasi toimintansa jo vuonna 1982. Ylöjärven ykkösenä tunnettu ravintola vetää asiakkaita puoleensa muun muassa tunnelmansa ja asiakaspalvelunsa ansiosta. Perjantaina ravintola juhlii 32-vuotissyntymäpäiviään.
Palowoudin tarjoilija Ilona Suutari ja musiikista vastaava Juttamari Mäkinen alias DJ Judy toivottavat kaikki tervetulleiksi Palowoudin syntymäpäiväbileisiin.

Palowoudin tarjoilija Ilona Suutari ja musiikista vastaava Juttamari Mäkinen alias DJ Judy toivottavat kaikki tervetulleiksi Palowoudin syntymäpäiväbileisiin.

Ylöjärven keskustassa sijaitsevan Ravintola Palowoudin syntymäpäivillä on luvassa yllätysohjelmaa sekä tarjouksia.
Esiintyjänä on oman kylän tangoprinsessa Jaana Hiltunen orkestereineen, ja diskossa puolestaan bileitä ylläpitää tuttuun tapaan DJ Judy.
– Tarkoituksena olisi pitää myös viralliset terassikauden avajaiset, jos vain sää sallii. Viime viikon raekuurojen pohjalta en oikein uskalla luvata mitään, nauraa Palowoudin omistaja Samuli Kailamaa.

Kuin olisi kaverilla kylässä

Ravintola Palowoudin asiakkaiden ikähaarukka on laaja: nuorista keski-ikäisiin. Vaikka Tampere on vieressä, myös nuoret viihtyvät Palowoudissa.
– Tampereella baarit ovat vain baareja. Täällä on kaksi puolta: salin puolella voi istuskella ja rupatella, diskon puolella tanssia ja kuunnella musiikkia, Siru Willman kertoo.
– Palowoudissa on hyvä asiakaspalvelu. Työntekijät ovat meille kavereita, ja he haluavat oikeasti jutella asiakkaiden kanssa. Tavallisesti tarjoilijat vain tekevät juoman, ottavat rahat ja antavat vaihtorahat, kommentoi Noora Tiihonen.
– Tästä paikasta oikeasti erikoisen tekee kyllä henkilökunta, Willman lisää.
Willman käy Palowoudissa Nokialta asti. Tiihonen puolestaan on kotoisin Ylöjärveltä.
– Täällä on aina tuttuja. Joskus on sellaisiakin iltoja, että on enimmäkseen ihmisiä, joita en ole koskaan aiemmin nähnyt. Ja sitten on iltoja, joina tiedän tai tunnen suurimman osan asiakkaista, Tiihonen kertoo.
Tytöt käyvät keskimäärin kerran viikossa Palowoudissa, mutta bilettäminen ei suinkaan ole aina pääosassa.
– Joskus tullaan juoman yhdet tai pelkästään syömään. Täällä on kivaa oleskella ja jutella, Tiihonen selventää.
– Palowoudissa on kodikas tunnelma. Vähän niin kuin oltaisiin kaverilla, Willman toteaa hymyillen.

Alun perin Ylöjärven klubi

Kun ravintola aloitti toimintansa vuonna 1982, se oli nimeltään Ylöjärven klubi.
Kolme vuotta myöhemmin ravintolan nimeksi tuli ensimmäistä kertaa Palowouti. Nimen keksimiseksi järjestettiin kilpailu, jonka voitti mainostoimisto. Tähän aikaan ravintolan puhelimeen vastattiin humoristisesti: ”Palowouti, missä palaa?”
Reilun kolmenkymmenen vuoden aikana ravintola on tunnettu myös nimellä Valo Yössä sekä vuoden ajan nimellä Sandels. Lisäksi se on ollut myös toistamiseen Ylöjärven klubina.
Kun Kailamaa siirtyi puikkoihin vuonna 1999, ravintolasta tuli taas Palowouti.
– Se on mielestäni iskevä ja persoonallinen nimi, Kailamaa perustelee valintaansa.
Asiakkaiden keskuudessa Palowouti tunnetaan myös nimillä Wouti, Wote ja Yläkerta, sillä Palowouti sijaitsee Liikekeskuksen toisessa kerroksessa.

Muutosten pyörteissä

Palowouti on aikoinaan ollut myös hieno ruokaravintola. Salin puolella on pidetty ravintolaa ja diskon puolella pubia. Pubin puoli vaihtui diskoksi vasta ravintolan siirryttyä Kailamaan omistukseen.
Salin puolella on myös ollut aikojen saatossa tikkatauluja, looseja sekä biljardipöytä. Kun tupakointi kiellettiin sisällä, biljardipöydän tilalle tuli tupakkakoppi. Ravintolassa on laulettu karaokeakin, myös terassilla.
Kaksi vuotta sitten suurremontissa käytiin läpi kaikki pinnat ja hankittiin uudet kalusteet. Tällöin lähti muun muassa viimeiset loosit.
– Tilajakaumaa ei muutettu, koska se on osoittautunut hyväksi, Kailamaa kertoo.

Kokonaisuus ratkaisee

Ravintolan kesälle on luvassa monenlaista ohjelmaa, mutta aikatauluja ei ole vielä lyöty lukkoon.
– Ainakin sikajuhlat ovat tulossa, Kailamaa lupaa.
Vielä toukokuun puolella vietetään totolauantaita ravivalmentaja ja -ajaja Toni Niemisen johdolla.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja ensimmäiselle sadalle on tarjolla grillimakkaraa.
Vaikka Palowoudissa ei joka viikonloppu erityistä ohjelmaa olekaan, käy asiakkaita silti pari sataa lähes joka perjantai sekä myös lauantai. Artistien houkuttelemina Palowoudissa vierailee yhden illan aikana neljäkin sataa ihmistä.
– Vuoden kiirelisin viikonloppu on kyllä silloin, kun pidetään Pöheikön Pölläys. Siitä kiitokset Rantajätkille, Kailamaa kertoo tyytyväisenä.
Kailamaa arvelee Palowoudin kokonaisuuden vetävän asiakkaita puoleensa.
– Disko, hintataso, tunnelma, yhteisöllisyys, ihmissuhteet ja tuotteet, Kailamaa luettelee Palowoudin vahvuuksiksi.
– Asiakaspalvelulla ja henkilökunnan asenteella on kuitenkin suurin merkitys.

Asiakaslähtöinen ravintola

Vaikka Palowouti ei ole enää ruokaravintola, menusta löytyy kuitenkin siipiä ja koriruokia, joista suosikkeja ovat dippipaletti ja chicken fingers.
Tällä hetkellä suosituimpia juomia ovat gin tonic, kossurussian, kossuvichy ja maitopohjaiset drinkit.
– Usein pyydetään tekemään jokin uusi tai jokin kiva. Sitten kun pyydetään tekemään samanlainen, niin siinä onkin muistamista! Kailamaa nauraa.
DJ ja järjestyksenvalvojat tulevat ulkoisilta palveluilta, mutta viikonloppupainoitteisena ravintolana Palowouti työllistää nuoria ympäri vuoden.
Henkilökunnassa on kuitenkin mukana myös konkareita. Esimerkiksi monille Palowoudin asiakkaille tuttu Eila Puustinen on ollut ravintolassa töissä jo vuodesta 1983 asti.
Ravintola Palowouti on onnistunut säilyttämään ykkösjalansijan Ylöjärvellä, joten Tampere on ravintolan pahin kilpailija.
– Tulevaisuus näyttää kuitenkin erittäin ruusuiselta. Uskon, että taantuma kääntyy nousuun ja että Ylöjärvi kasvaa entisestään, Kailamaa kertoo.
– Ja olemme tulevaisuudessa entistä enemmän asiakaslähtöinen ravintola, hän lupaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?