Voionmaan opiston ja Oriveden opiston yhdistyminen synnyttää luovien alojen osaamiskeskuksen

64 vuoden perinne katkeaa

Kun tieto Voionmaan opiston ja Oriveden opiston yhdistymisestä kiiri korviin viime viikon tiistaina, olivat tunnelmat Ylöjärvellä haikeat mutta valoisat. Vuoden päästä kesällä, kun Voionmaan opisto muuttaa Orivedelle, tulee kuluneeksi 64 vuotta Voionmaan opiston toiminnan alkamisesta.
– Opistolla on pitkä historia. Jätämme aika paljon perinteitä taakse, Voionmaan opiston rehtori Pasi Salmikallio tiivistää.
Voionmaan opiston kyltti voidaan pian ruuvata pois opiston päärakennuksen seinästä. Voionmaan opiston ja Oriveden opiston yhdistämiseen vaaditaan kuitenkin vielä myönteinen päätös opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Voionmaan opiston kyltti voidaan pian ruuvata pois opiston päärakennuksen seinästä. Voionmaan opiston ja Oriveden opiston yhdistämiseen vaaditaan kuitenkin vielä myönteinen päätös opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Ensi syksynä Voionmaalla aloitetaan viimeinen lukuvuosi.  Kansanopistot yhdistyvät virallisesti ensi vuoden ensimmäisenä päivänä. Koulutustoiminta siirtyy kokonaisuudessaan Orivedelle vuoden 2015 kesällä.
Kumpikin oppilaitos hakee paraikaa opiskelijoita elokuussa alkavaan koulutukseen. Opistojen yhdistyminen näkyy jo syksyllä aloittavien opiskelijoiden arjessa, vaikka varsinainen muuton aika onkin vasta lukuvuoden jälkeen.
– Voionmaan opiskelijat käyvät varmasti tekemässä kuva-, video- ja radiomateriaalia myös Orivedellä. Meidän täytyy jo nyt käydä katsomassa, minkälaista hommaa Orivedellä tehdään, vaikka varsinaista muuttoa ei vielä toteutetakaan. Erilaisia yhteistyökuvioita viritellään kuitenkin jo nyt, rehtori Salmikallio kertoo.
Muuttoa ei haluttu toteuttaa heti, sillä se olisi ollut epäreilu joitakin opiskelijoita kohtaan.
– Suuri osa Voionmaan opiskelijoista on tullut opistolle Ylöjärven naapurikaupungeista. Moni on valinnut Voionmaan opiston hyvän sijainnin vuoksi. Näitä opiskelijoita kohtaan olisi väärin, jos muuttaisimme kesken lukuvuoden, Salmikallio sanoo.

Kiitokset kaupungille

Valtio on leikannut kansanopistojen avustuksia viime vuosina melko rajulla kädellä. Samaan aikaan opistoja on kehotettu etsimään tehostamistoimia sekä keskittämään voimavarojaan.
Yhdistämällä Voionmaan opiston ja Oriveden opiston koulutus yhteen paikkaan turvataan monipuolisen ja tasokkaan koulutuksen jatkuminen ja kehittäminen.
– Kansanopistomaailma on nykyään sellainen, että tarvitsemme isoja yksiköitä toiminnan turvaamiseksi, Salmikallio toteaa.
Hän haluaa kiittää Ylöjärven kaupunkia siitä, että Voionmaan opiston ja kaupungin yhteistyö on sujunut vuosikymmenien aikana mallikkaasti.
– Hommat ovat sujuneet hienosti Pentti Sivusen kanssa. Ei minun tarvitse moittia Ylöjärveä lainkaan. Nyt meidän pitää kuitenkin löytää entistä tehokkaampi yksikkö, jotta saamme aikaiseksi aiempaa monipuolisemman koulutusvalikon, Pasi Salmikallio selvittää.

Opiskelijamäärä kasvaa jatkossa

Rehtori Pasi Salmikallio odottaa muuttoa Orivedelle haikeana mutta tyytyväisenä. (Arkistokuva: Helka Pylkkö)

Rehtori Pasi Salmikallio odottaa muuttoa Orivedelle haikeana mutta tyytyväisenä. (Arkistokuva: Helka Pylkkö)

Vielä ei ole tietoa siitä, mitä Voionmaan opiston kiinteistöille ja alueelle jatkossa tapahtuu. Kiinteistöt omistaa Kiinteistö Oy Voionmaanranta.
Ylöjärven kaupunginjohtaja Pentti Sivunen on jo ilmoittanut, ettei Ylöjärven kaupunki tarvitse Voionmaan kiinteistöjä.
– Kiinteistöosakeyhtiöllä on melkoinen miettiminen siinä, mitä rakennuksille tapahtuu. Olisi hienoa, jos kiinteistöille löytyisi vielä uutta käyttöä, Salmikallio sanoo.
Kiinteistöt siis jäävät, mutta ihmiset muuttavat. Pasi Salmikallion mukaan Voionmaan opiston henkilökunta on valmis siirtymään töihin Orivedelle. Toki osa nykyisestä opettajakunnasta ehtii eläköityä ennen varsinaista muuttoa.
Salmikallio on varma, että Voionmaan opisto ja Oriveden opisto muodostavat yhdessä houkuttelevan opiskelupaikan. Näin siitä huolimatta, että opistolle on jonkin verran matkaa Tampereelta.
– Tampereelta on Voionmaan opistolle 25 kilometriä. Orivedelle on puolestaan 40 kilometrin taival. Yhteydet Orivedelle toimivat kuitenkin tehokkaammin kuin Voionmaalle. Ja pitää muistaa, että myös juna pysähtyy Orivedellä.
Huomattavaa on myös se, että suuri osa Voionmaan ja Oriveden opistojen opiskelijoista asuu opistoilla. Voionmaalla on jo pitkään kamppailtu majoitustilojen riittämättömyyden kanssa. Orivedellä opiskelijoille on enemmän tilaa kuin Ylöjärvellä, kun majoituskapasiteetti on Oriveden opistolla selvästi suurempi kuin Voionmaan opistolla.
Opistojen pitkäkestoisissa koulutuksissa opiskelee yhteensä kolmisensataa opiskelijaa. Lyhytkestoisissa koulutuksissa ja monimuotokoulutuksissa on vuosittain noin 1 500 opiskelijaa.
– Yhdistymisen alussa opiskelijamäärä pysyy suunnilleen entisellään. Uskon kuitenkin, että opiskelijamäärä kasvaa sen jälkeen, kun toiminta on saatu kunnolla käyntiin ja uudet rakennukset pystyyn.
Opiskelijamäärä voi kasvaa jo pelkästään sen vuoksi, että Oriveden kaupunki saattaa liittää tulevaan opistoon myös Oriveden seudun kansalaisopiston.

Nimi edelleen pohdinnassa

Voionmaan opiston kyltti voidaan pian ruuvata pois opiston päärakennuksen seinästä. Voionmaan opiston ja Oriveden opiston yhdistämiseen vaaditaan kuitenkin vielä myönteinen päätös opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Voionmaan opiston kyltti voidaan pian ruuvata pois opiston päärakennuksen seinästä. Voionmaan opiston ja Oriveden opiston yhdistämiseen vaaditaan kuitenkin vielä myönteinen päätös opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Opistojen yhdistymisen myötä Orivedelle syntyy kulttuurialan koulutuskeskus, jossa on kymmenen erillistä kulttuurin, median ja taiteen vapaan sivistystyön koulutusohjelmaa, kirjoittajalukio sekä mahdollisuus suorittaa valokuvaajan ja audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnot.
Opistolla jatketaan myös suosittuja lyhytkursseja, monimuotokoulutuksia sekä kesäkursseja.
Yhdistymisen myötä vastuu koulutustoiminnasta siirtyy Väinö Voionmaan säätiölle. Vuoden kuluttua syksyllä alkavan yhteisen koulutuksen sisältöä suunnitellaan jo nyt.
– Vapaan sivistystyön opintolinjoja on nyt yhteensä kymmenen. Ne eivät ole päällekkäisiä, mutta ne ovat lomittaisia. Meidän täytyy miettiä, minkälaisia yhteistyökuvioita ja synergiaetuja löydämme linjojen välille. Tämä kaikki täytyy tehdä opistojen henkilökuntien kanssa. Kestää vähän aikaa, kunnes kaikki ovat suunnitelmiin tyytyväisiä, Pasi Salmikallio pohtii.
Vielä ei ole tehty päätöstä siitä, mitä nimeä Orivedelle sijoittuva opisto jatkossa kantaa. Pasi Salmikallio muistuttaa, että sekä Voionmaan opistolla että Oriveden opistolla on pitkät perinteet.
– Voionmaan opiston nimessä kulkee mukana media- ja taidebrändi. Oriveden opistolla on puolestaan kirjoittamisen, taiteen ja musiikin brändi. Itse olisin ainakin alussa taipuvainen käyttämään molempien opistojen nimiä rinnakkain. Olkoon nimi sitten vaikka Voionmaan ja Oriveden opisto, Salmikallio miettii.
Moni asia siis muuttuu, kun kaksi vahvaa kansanopistoa yhdistää voimansa.
– Se on ainakin varmaa, että muutaman vuoden päästä meillä on koulutustarjonnaltaan monipuolisempi opisto kuin nykyinen Voionmaan opisto, Salmikallio lopettaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?