Pakkoliitosuhka väistyi

Pääministeri Jyrki Kataisen hallitus perui viime viikolla suunnitelmansa kaupunkiseutujen pakkoliitosten mahdollisuudesta.
Puolueiden puheenjohtajat päättivät viisaasti.
Ilmassa on paljon kysymyksiä, jotka ansaitsevat oikeat vastaukset.
Tampereen kaupunkiseudun kunnat ovat hyviä esimerkkejä toimijoista, jotka ovat käyttäneet kolmen vuoden ajan runsaasti voimavarojaan itsenäisyytensä puolustamiseen. Asia on vaatinut niin viranhaltijoilta kuin luottamushenkilöiltä aikaa ja vaivaa. Ilmaistakaan omien poteroiden kaivaminen ei ole ollut.
Kepistä ja pakosta puhuminen ovat aiheuttaneet tarpeetonta pelkoa. Se puolestaan on nakertanut kuntatyöntekijöiden motivaatiota ja toimintakykyä.
Muiden muassa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen vaati jo nykyisen hallituksen alkumetreillä, että suuri kuntauudistus toteutettaisiin parlamentaarisesti. Samaa ovat ehdottaneet sittemmin useat pitkän linjan poliitikotkin, kuten demareiden Johannes Koskinen.
Tampereen kaupunkiseudun oma aktiivisuus tulevaisuuden selvittämisessä oli suorastaan esimerkillistä. Nyt monessa paikassa kysellään oikeutetusti sen perään, oliko mittava selvitys turha.
Ylöjärven kaupunginjohtaja Pentti Sivunen, valtuuston puheenjohtaja Leena Joensivu sekä hallituksen puheenjohtaja Katja Luojus ovat vakuuttuneita, ettei selvitystyö ole ollut turhaa. Heidän mielestään mittava hanke hitsasi seudun kuntien viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä yhteen.