Kaupunkiseudun on edelleen ratkaistava talouteen, maankäytön suunnitteluun, joukkoliikenteeseen ja asuntotuotantoon liittyviä yhteistyökysymyksiä

Sote-uudistuksesta on vain poliittinen perusratkaisu

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta on vasta poliittisesti linjattu perusratkaisu, kaupunginjohtaja Pentti Sivunen korostaa.
Hänen mielestään suurin ja ratkaisevin ponnistus on vielä edessäpäin.
– Kokonaisuuden sisältö eli yksityiskohdat puuttuvat kokonaan, kunnallisneuvos sanoo.
Sivusen mukaan valtakunnallinen sote-ratkaisu ei vedä mattoa Tampereen seudulla meneillään olevan kuntauudistuksen alta.
Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus uskovat, että sote-uudistus ei heikennä ylöjärveläisten palveluja että vaan ne tuotetaan turvalliseen tapaan lähellä kotoisassa terveyskeskuksessa. Molemmat korostavat, että uudistus on vasta lähtöviivoilla. (Kuva: Ville Mäkinen)

Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus uskovat, että sote-uudistus ei heikennä ylöjärveläisten palveluja että vaan ne tuotetaan turvalliseen tapaan lähellä kotoisassa terveyskeskuksessa. Molemmat korostavat, että uudistus on vasta lähtöviivoilla. (Kuva: Ville Mäkinen)

Suomi iloitsi näkyvästi viime sunnuntaina hallituksen ja opposition synnyttämästä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta.
Ylöjärven kaupunginjohtaja, kunnallisneuvos Pentti Sivunen ei halua olla riemun pilaaja, mutta hän tähdentää, että mammuttihankkeesta on vasta poliittisesti  linjattu perusratkaisu.
– Uudistuksen sisältö eli kokonaisuuden kaikki yksityiskohdat puuttuvat, hän tarkentaa.
Sivunen sanoo, että uudistuksen kattaus avautuu viimeistään toukokuun lopussa, kun lakiehdotus valmistuu.

Rooli ja päätösvalta muuttuvat

Sote-uudistuksesta saatavilla olevien tietojen mukaan suunnitellut muutokset muuttavat rajusti kunnan roolia ja päätösvaltaa nykyisestä käytännöstä.
Pentti Sivusen mukaan uudistus synnyttää paikallishallintoon kaksi toimijaa.
– Sote-asiat ovat omassa organisaatiossaan. Samoin muu kunnallinen toiminta on omassaan, hän syventää.
Kaupunginjohtaja uskoo, että nyt syntynyt iso ratkaisu on hyvä palvelujen sisällön näkökulmasta.
– Terveydenhuollon eri toimijoiden rajaongelmat vähenevät. Railo erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon väliltä kapenee. Uudistus korostaa hoidon saatavuutta sekä asiakasnäkökulmaa.
Kunnallisneuvos ennustaa, että sote-uudistus tuo paljon ogelmia.
– Haastetta on muun muassa siinä, miten ison organisaation johtamisjärjestelmät toteutetaan.
– Näen erittäin suureksi periaatteliseksi kysymykseksi sen, miten palvelun tuottaminen ja vastuu palvelun tasapainoisesta rahoittamisesta eriytyvät muusta yhteiskunnasta. Aikaisemmin vastaavissa tapauksissa on käynyt niin, että kustannuskehitys on ollut keskimääräistä suurempaa, eli ratkaisu ei todennäköisesti paranna kansantalouden tasapainoa.
– Sinänsä malli varmasti luo onnistuessaan pitkäjänteisen ratkaisun sote-asioiden järjestämiseen.
Sunnuntaisen sote-uudistusilakoinnin jäljiltä kunnissa ei ole vielä hajuakaan hankkeen konkreettisesta etenemisestä.
– Siitä meillä ei ole vielä tietoa. Asiahan nojaa periaatteessa kuntien yhdessä sopimiin menettelytapoihin. Hyvä kysymys on, miten keskimäärin 60 kuntaa kullakin erityisvastuualueella sopii yhteisestä sote-tulevaisuudesta. Arvaukseni on, että nykyiset sairaanhoitopiirit ottavat keskeisen roolin jo asioiden valmistelussa.
– Tällä hetkellä emme tiedä, kenen palveluksessa sote-alueen henkilöstö on. Mitä tapahtuu purettaville sairaanhoitopiireille? Miten erityisvastuualueen sisällä arjen päätöksenteko toimii?
Sivunen kuvailee sote-uudistuksen mittaluokkaa toteamalla, että esimerkiksi Ylöjärven kaupungin talousarviosta lähes puolet menisi tulevalle erityisvastuualueelle.
– Sote-kulujen maksuosuutemme määräytyy asukasluvun ja sairastavuustekijöiden perusteella, kaupunginjohtaja tarkentaa.
Hän korostaa, että erityisvastuualue päättää, miten sote-palvelut järjestetään muun muassa ylöjärveläisille.

Selvitystä on jatkettava

Tampereen kaupunkiseudulla on heitetty jo ehdotuksia, joiden mukaan selvitysmies Rauno Saaren viitoittaman vapaaehtoisen tulevaisuuden pohtimisen voi lopettaa.
– Tampereen kaupunkiseudun yhteistyön syventämistä koskevaa selvitystä on syytä jatkaa, Pentti Sivunen näkee.
Hänen mielestään selvityksen edetessä moneen ilmassa olevaan kysymykseen voidaan antaa selventävä vastaus.
– Maan hallituksen sote-ratkaisu katkaisi siteen kuntarakenneuudistukseen. Uusi tilanne ei poista esimerkiksi talouteen, maankäytön suunnitteluun, joukkoliikenteeseen ja asuntotuotantoon liittyviä yhteistyötarpeita, joita tälläkin kaupunkiseudulla on isosti ratkottaviksi, Sivunen sanoo.

Yksi luukku on hyvä juttu

Ylöjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Katja Luojus (kok.) tervehtii sote-uudistuspäätöstä kiitollisuudella.
– Hankkeella on laaja poliittinen tuki, mikä on erittäin hienoa, hän kehuu.
– Malli keskittää palvelut, eli asiakas saa tarvitsemansa asiat lähtökohtaisesti yhdeltä luukulta. Toteutus vähentää byrokratiaa sekä hallintokuluja, kokoomuspäättäjä uskoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?