Kyösti Tahvanainen pääsee pyörittämään uutuuttaan hohtavaa keilahallia maaliskuun alusta alkaen

Pitkä odotus on vihdoin päättymässä

Kun Ylöjärven Urheilutalon remontin toinen vaihe käynnistyi viime vuoden kesäkuussa, suljettiin samalla myös pitkään palvelleen Ylöjärven keilahallin tilat.
Keilahalliyrittäjänä 13 vuotta toiminut Kyösti Tahvanainen oli silloin isojen päätösten edessä. Nyt päätökset on tehty, ja ylöjärveläisittäin hieno asia on se, että Tahvanainen päätti jatkaa rakkaan yrityksensä pyörittämistä.
– Tämä upouusi uuni on ylpeydenaiheemme. Nyt voimme valmistaa asiakkaille nopeasti ihan minkälaista ruokaa haluamme, Kyösti Tahvanainen esittelee.

– Tämä upouusi uuni on ylpeydenaiheemme. Nyt voimme valmistaa asiakkaille nopeasti ihan minkälaista ruokaa haluamme, Kyösti Tahvanainen esittelee.

Ylöjärvellä keilataan siis myös jatkossa, ja selvästi aiempaa upeammassa keilahallissa. Kyösti Tahvanainen on tullut tähän pisteeseen pitkän matkan.
– Lähdimme aikanaan lähes nollatilanteesta pyörittämään keilahallia. Silloin aikoinaan kaupunki onneksi suhtautui kaikkiin uudistuksiimme myönteisesti, minkä ansiosta keilailuharrastus nousi Ylöjärvellä kukoistukseen. Ylöjärven keilailuliitossa oli parhaimmillaan yli 200 jäsentä, Tahvanainen muistelee.
Kaupunki lupasi monesti, että keilahalli remontoidaan, mutta mitään ei tapahtunut. Se latisti Tahvanaisen mieltä.
– Missään vaiheessa minusta ei kuitenkaan tuntunut siltä, ettei Ylöjärvellä olisi jatkossa keilahallia. Usko oli toki koetuksella, kun keilakoneiden päivityksestä syntyi melkoinen poliittinen vääntö. Kun uudet keilakoneet kuitenkin saatiin, mielenkiintoni keilahalliyrittäjyyttä kohtaan nousi uusiin mittoihin. Syksyllä päätin vaimoni kanssa, että haluamme jatkaa.
– Urheilutalon remontin myötä kaupunki kilpailutti keilahallitoiminnan uudelleen. Määräaikaan mennessä ainoastaan Kyösti Tahvanainen toimitti kaupungille tarjouksen, joka myös täytti kaikki kaupungin vaatimukset.
Viime viikon tiistaina vapaa-aikalautakunta hyväksyi Tahvanaisen tarjouksen.
Nyt Tahvanainen onkin intoa täynnä päästessään kehittämään keilahallista entistä toimivampaa ja viihtyisämpää.
– Koko sisustus on laitettu uusiksi, ja joka paikka kiiltää. Puitteet ovat hienot. Meille tulee tänne uudet kalusteet puusepältä ja uusi ammattilaisten suunnittelema valaistus, Tahvanainen kertoo.

Keilakoneiden asennus alkaa

Suurimman yksittäisen investoinnin Tahvanainen on tehnyt radanhoitokoneeseen. Siihen upposi reilut 30 000 euroa.
– Uusi radanhoitokone on paras, mitä maailmalla on tarjolla. Sen ansiosta voimme olla pienestä koostamme huolimatta sataprosenttinen kilpakeilailuhalli.
175 000 euroa maksaneiden keilakoneiden asennus alkaa puolestaan ensi maanantaina. Asennustöiden pitäisi päättyä viimeistään 28. helmikuuta, vain muutama päivä ennen hallin avaamista.
Uudet keilakoneet toimivat täysin eri menetelmällä kuin 30 vuotta palvelleet vanhat koneet. Kyösti Tahvanaisen mukaan uusien koneiden toimintavarmuus on huippuluokkaa.
– Uudet koneet ovat ehkä karvan verran vanhoja hitaampia mutta erittäin toimintavarmoja. Uskon, että ainakin ensimmäiset viisi vuotta pääsen todella helpolla koneiden kanssa. Sitä ei sitten tiedä, kestävätkö myös nämä uudet koneet 30 vuotta, Tahvanainen pohtii.

Uusia herkkuja uudesta keittiöstä

Remontin jäljet näkyvät vielä keilahallilla. Saneeraus etenee kuitenkin aikataulussa.

Remontin jäljet näkyvät vielä keilahallilla. Saneeraus etenee kuitenkin aikataulussa.

Vaikka kaikki keilahallin uudistukset ovat Tahvanaisen mieleen, kenties eniten hänen mieltään lämmittää huippuiskuun viritetty keittiö.
– Onneksi keittiön suunnittelijat kuuntelivat 13 vuoden kokemustani, ja sain monessa asiassa tahtoni läpi. Vaikka meillä menee omaa rahaa keittiöön toistakymmentätuhatta euroa, se on varmasti satsauksen arvoinen. Nyt voimme palvella asiakkaita aivan eri tavalla kuin aiemmin, Tahvanainen myhäilee.
Jatkossa keilahallin käyttäjät voivat nauttia uudessa keittiössä loihdituista erikoisherkuista.
– Aiomme tarjota erilaisia snack-tyyppisiä ruokia. Sellainen voisi olla esimerkiksi revitystä possunlihasta valmistettu hampurilainen, poronkäristyswrap tai sweet chili -lohihampurilainen. Ruoassa emme aio kilpailla hinnalla vaan huippulaadulla ja erikoisuudella, Tahvanainen linjaa.

Ryhmät erittäin tervetulleita

Keilaharrastajat ja yksittäiset kävijät ovat keilahallin elinehto. Ne  eivät kuitenkaan yksistään riitä menestyvään liiketoimintaan. Jatkossa keilahallilla halutaan palvella erityisen hyvin erilaisia ryhmiä.
– Aiemmin saimme nostettua reunavallit vain kahdelle radalle, mutta nyt ne on asennettu jokaiselle radalle. Sen ansiosta esimerkiksi lasten synttärijuhlia on helppo järjestää, kun keilailu tuottaa lapsille aiempaa enemmän iloa, Tahvanainen kertoo.
Lapset saavat muutenkin erityistä huomiota, sillä Kyösti Tahvanainen aikoo käynnistää sunnuntaisin järjestettävän keilakoulun lapsille ja nuorille.
Lasten lisäksi keilahalli palvelee äärimmäisen hyvin vammaisia. Uudet automaattiovet sekä täysin esteetön liikkuminen takaavat esimerkiksi pyörätuolilla kulkevien viihtyvyyden.
Uudistettu keilahalli on jatkossa myös varteenotettava vaihtoehto yritysten illanviettojen pitopaikaksi.
Yrityksiä ja tietysti myös muita ryhmiä varten keilahalliin on rakennettu sauna sekä kolmeen osaan jaettava kabinettitila audiovisuaalisine laitteineen. Myös keilahallin anniskeluoikeudet vetävät varmasti joitakin ryhmiä puoleensa.
– Kabinetti vetää suurimmillaan 35 henkilöä. Yritys voi halutessaan vuokrata vaikka koko hallin käyttöönsä, Tahvanainen vinkkaa.

Suuria haaveita

Remontin jäljet näkyvät vielä keilahallilla. Saneeraus etenee kuitenkin aikataulussa.

Remontin jäljet näkyvät vielä keilahallilla. Saneeraus etenee kuitenkin aikataulussa.

Kyösti Tahvanainen tiedostaa sen, että lähes vuoden tauon jälkeen avattava keilahalli on markkinoitava ihmisille uudelleen. Moni on jo ehtinyt unohtaa, että Ylöjärvellä ylipäätään on keilahalli.
– Riihimäellä oli niin ikään keilahalli vuoden kiinni. Sain sieltä kuulla, että kaikki on aloitettava ikään kuin alusta. Sen vuoksi aiomme satsata alussa markkinointiin aika merkittävästi, Tahvanainen kertoo.
Kilpakeilailu on vähentynyt viime vuosina Suomessa. Tahvanainen haluaa kuitenkin nostaa Ylöjärven keilailukaupungiksi.
– Siksi olemme satsanneet koneisiin ja kaikkeen muuhun. Haluamme palvella mahdollisimman hyvin sekä aktiivisia harrastajia että satunnaisia kävijöitä. Nyt olosuhteet ovat ainakin viimeisen päälle kunnossa.
Kyösti Tahvanainen on huomannut, että nälkä kasvaa syödessä.
Vapaa-aikalautakunnallekin esitelty keilahallin viisivuotissuunnitelma on valmis, mutta se ei estä Tahvanaista haaveilemasta vielä nykyistä hienommasta tulevaisuudesta.
– Vaikka kaupunki ei ole lämmennyt keilahallin laajennukselle, uskon että se voisi tulla jossain vaiheessa ajankohtaiseksi. Kuusi rataa on aika vähän bisneksen kasvun kannalta. Yhden seinän kaataminen ja hallin laajentaminen Vaasantien suuntaan kävisi aika helposti, Tahvanainen vinkkaa hymyillen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?