Ylöjärvellä on jo nuotit jatkoa varten

Tampereen kaupunkiseutu tekee koko kuntakentässä historiaa tiistaina 28. tammikuuta, kun kahdeksan kunnan palkkaama selvitysmies Rauno Saari julkaisee ehdotuksensa alueen tulevasta kuntarakenteesta.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Leena Joensivu (sd.) kertoo, että Ylöjärvellä on jo selkeät askelmerkit jatkotoimien suhteen. Valtuutetut paneutuvat ehdotukseen ja ratkovat jatkokysymyksiä ahkerasti helmikuusta lähtien.

04 Leena JoensivuLeena Joensivu lähettää karvaita terveisiä kuntaministeri Henna Virkkuselle (kok.) pakkoliitospykälästä.
– Seuraako ministeri, mitä hänen hallinnon alueellaan aidosti tapahtuu? ylöjärveläispäättäjä tivaa.
Joensivun mielestä Virkkunen taistelee tuulimyllyjä vastaan.
– Ministeri aikoo mennä neulan silmästä läpi, valtuuston puheenjohtaja hymähtää.
Ylöjärveläispoliitikko kehottaa Virkkusta perehtymään kotikaupunkinsa tilanteeseen ja vetämään tarvittavat johtopäätökset  pakkomielteistään. Jyväskylä elää syvässä kriisissä. Keski-Suomen sydämessä tehtyjä virheitä ei kannata toistaa muissa kasvukeskuksissa.
– Kun tutkimus kansalaisten suhtautumisesta kuntapalveluihin julkistettiin, Virkkunen kävi välittömästi kielteisesti kehyskuntien kimppuun. Miksi ministeri ei ymmärtänyt sitä, että juuri Ylöjärven kaltaiset kunnat ovat oppineet tuottamaan peruspalvelut ketterästi ja taloudellisesti? Joensivu perää.
Hän odottaa, että kuntaministeri paneutuisi koko suomalaisessa kuntakentässä historialliseen selvitykseen, jota Tampere, Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Lempäälä, Kangasala, Vesilahti sekä Orivesi ovat tehneet vuoden ajan vapaaehtoisesti seudun kuntarakenteen kehittämiseksi.
– Entiset ratkaisumallit, kuten perinteiset kuntaliitokset, eivät ratkaise kuntatalouden saati kestävän palvelutarjonnan turvaamista tulevaisuudessa, Joensivu muistuttaa.
– Hyvinvointiyhteiskunta säilyy, kun hallinto ja palveluiden järjestäminen saadaan järjestää innovatiivisella tavalla, hän uskoo.
Joensivu korostaa, että pakkolainsäädäntö kalskahtaa ikävästi kaikkien Tampereen seudulla elävien korvaan, koska täällä kukaan ei halua suurkuntaa.
– Tiedossa on, että keskuskaupunki ei hallitse suvereenisti nykyisiäkään rajojaan.

Uskottavaa työtä

Selvitysmies Rauno Saari niittää vuolaasti kiitoksia jokaiselta tulevaisuushankkeessa mukana olevalta kunnalta.
– Kahdeksan kuntaa pestasivat parhaan mahdollisen asiantuntijan, kun ne uskoivat tärkeän työn emeritusmaaherra Rauno Saarelle, Leena Joensivu summaa.
Hänen mukaansa selvitysmies on kuunnellut koko prosessin ajan jokaisen mukana olevan kunnan viestit.
– Kyllä Ylöjärven ääni on kantautunut ja välittynyt erinomaisesti loppupäätelmiin. Kaupunginjohtajamme on työskennellyt erittäin aktiivisesti ja määrätietoisesti hankkeessa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajamme ja minä olemme pitäneet jokaisen valtuustoryhmän ajan tasalla  selvityksen edistymisen suhteen.
Joensivu sanoo, että kuntakohtaisen vuorovaikutuksen suhteen tilanne ei ole samanlainen Nokialla ja Kangasalla, jotka elivät kuntajohtajan vaihdosaikaa suuren osan viime vuotta.
– Tiedän, että Saari jättää toimeksiantajilleen tasokkaan loppuraportin. Meillä on erinomaiset koordinaatit eteenpäin, valtuuston puheenjohtaja kiittää.

Seutukaupunki ja palvelukunnat

– Tampereen seudun jokainen kunta ymmärtää, että elinvoimaisuuden vahvistaminen on silta hyvään tulevaisuuteen, Leena Joensivu kiteyttää.
Hänen mukaansa vapaaehtoisen tulevaisuusselvityksen työstäminen on kristallisoinut tosiasian, että eteenpäin päästään vain täysin uusien eväiden turvin.
Joensivu sanoo, että seutukaupunkiin ja palvelukuntiin pohjaava hallintorakenne kestää seuraavan vuosisadan.
– Kokonaan uudenlaisessa järjestelmässä yhdistyvät suuren voima ja pienen ketteryys, hän perustelee.
– Tulevassa malli ei jämähdä tähän päivään tai meidän kyläämme tai kaupunkiimme. Tavoite on vuosikymmenien päässä ja laajassa yhteisessä hyvässä.
Joensivun mukaan seutukaupungissa ja palvelukunnissa toteutuvat demokratian merkittävät piirteet.
– Kansalaiset äänestävät molemmille valtuustot. Tehtäväjako on selkeä.

Onnistunut vuosi

Koko Tampereen kaupunkiseudun yhteistyö on harpannut valovuoden eteenpäin yhteisen tulevaisuuden selvityksen työstämisen aikana.
– Koko monivaiheinen ja -tasoinen työskentely on ollut erittäin haastava mutta samalla innostava. Jokaisella mukanaolijalla on ollut merkityksellinen rooli, sillä työtä on ollut paljon.
Joensivun mielestä vuosi on lisännyt naapurusten ymmärrystä toisiaan kohtaan. Mukana olevien kuntien vastuunkantajat ovat oivaltaneet ravistelemisen ja uudistamisen välttämättömyyden.
Hän kiittää erityisesti Tampereen pormestaria Anna-Kaisa Ikosta ja Tampereen valtuuston puheenjohtajaa Sanna Marinia selkärankaisuudesta. Joensivun mielestä tamperelaispäättäjäkaksikosta varttuu iskukykyinen voimapari, joka tuntee vastuunsa.
– Vaikka metropoli-termi kuulostaa mahtipontiselta, uskon, että perinteisesti Suomen toiseksi vetovoimaisimmasta kasvukeskuksesta luodaan tulevaisuudessa eurooppalaisittain houkutteleva metropoli. Olemme kiinnostava pohjoinen sisämaakeskus.

Kiinni kuin sika limppuun

Ylöjärven kaupungin johto on jo suunnitellut askelmerkit valmiiksi jatkotoimenpiteitä varten.
Leena Joensivu paimentaa, että mahdollisimman moni, mieluiten kaikki 51 kaupunginvaltuutettua istuisivat ensi tiistaina Tampere-talossa, kun selvitysmies Rauno Saari esittelee koko ehdotuksensa sisällön.
Ylöjärveläisvaltuutetut kokoontuvat seuraavan kerran selvityksen tiimoilta 3. helmikuuta. Joensivun mukaan tällöin asia käydään muistin virkistämiseksi seikkaperäisesti lävitse valtuustoinfossa.
Kaupunginvaltuutetut uppoutuvat toden teolla selvitykseen Tallinnan-risteilyllä 9. maaliskuuta. Valtuuston puheenjohtaja sanoo, että risteilijä kuvaa tahtoa yhteisessä laivassa seilaamisesta.
Ylöjärven valtuusto päättää osaltaan lopulliset jatkotoimenpiteet huhtikuun istunnossaan.
– Edessä on kahden vuoden suuri työrupeama. Kaiken toiminnan punaisena lankana on eteneminen johdonmukaisesti selvitysmiehen viitoittamaa tietä.
Joensivu korostaa, että valmistelu jatkuu niin kuntajohtaja- kuin luottamushenkilötasolla.

Comments are closed.