LanTrek rikkoi ennätyksiä

950 myytyä tietokonepaikkaa, kuusi turnausta, yli tuhat kävijää, 18 sponsorisopimusta. Ylöjärveläislähtöinen pelitapahtuma LanTrek ylitti itsensä tänäkin vuonna – kaikilla rintamilla.
– Jonkin verran väkeä olisi mahtunut lisääkin, mutta ei tätä suosiota osattu taaskaan odottaa, kolmipäiväisen tilaisuuden pääjärjestäjiin kuulunut Juha-Matti Haapala hymyilee.
Ylöjärven lukion liikuntasalissa 13 vuotta sitten alkunsa saanut pelitapahtuma täytti tällä kertaa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen upouuden E-hallin. Kasvulle ei näy loppua.
– Ensi vuonna olisi tarkoitus pistää taas vähän paremmaksi, Haapala uhoaa.
Ylöjärveläislähtöinen LanTrek-verkkopelitapahtuma teki tänä vuonna jälleen uuden kävijäennätyksensä. Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen kerääntyi viime viikonloppuna noin tuhat innokasta pelaajaa.
Ylöjärveläislähtöinen LanTrek-verkkopelitapahtuma teki tänä vuonna jälleen uuden kävijäennätyksensä. Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen kerääntyi viime viikonloppuna noin tuhat innokasta pelaajaa.

Itsekin Ylöjärveltä kotoisin oleva Haapala on ollut LanTrek-tapahtuman ruorissa nyt muutaman vuoden ajan. Yhdessä toisen pääjärjestäjän Valtteri Pajusen kanssa hän kuuluu siihen ydinporukkaan, jonka puhelimet soivat tapahtuman tiimoilta ympäri vuoden.
– Yhteensä järjestelyissä oli tällä kertaa mukana noin 120 henkilöä. Käytännössä tämä on talkootyötä, sillä vaivanpalkaksi saatava tietokonepaikka ei maksaisi muutenkaan kuin kolmisen kymppiä, Haapala kertoo.
Useimmilla talkoolaisilla oma pelipaikka jäi viime viikonlopun LanTrekin aikaan kokonaan kokematta. TähtiAreenaksi ristityn Messu- ja Urheilukeskuksen uuden hallin täyttäminen vaati niin paljon työtä, että rentoutuminen jäi vähiin.
Ylöjärven Uutisten lauantaisen haastattelun aikaan Haapala on juuri herännyt lyhyiltä uniltaan.
– Nukuin varmaankin noin kello neljästä aamukymmeneen. Pikkuisen meinaa väsymys painaa, mutta kahvin ja energiajuoman voimalla tämän kyllä jaksaa, hän virnistää.
– Ennakkojärjestelyissä oli kuitenkin taas eniten hommaa. Itse otin niitä varten viikon vapaan töistä, kun alkoi näyttää siltä, ettei aika muuten riitä, Tietokonekerho LanTrek ry:tä johtava Haapala jatkaa.

Taustalla vahva lan-kulttuuri

Suuren yleisötapahtuman järjestäminen ei onnistu ilman tiimityötä. Juha-Matti Haapalan (oik.) johtamaan LanTrek-talkooporukkaan kuului tänä vuonna noin 120 innokasta vapaaehtoista ympäri Suomen.
Suuren yleisötapahtuman järjestäminen ei onnistu ilman tiimityötä. Juha-Matti Haapalan (oik.) johtamaan LanTrek-talkooporukkaan kuului tänä vuonna noin 120 innokasta vapaaehtoista ympäri Suomen.

Lauantaina iltapäivällä vuoden 2014 LanTrekistä oli takana jo puolet. Edellisenä päivänä tietokoneiden sisään kantamisella alkanut pelitapahtuma luotti tälläkin kertaa tuttuun menestyskaavaan: koneet riviin ja pelit käyntiin.
Nykyään LanTrek on yksi Suomen vanhimmista pelkästään videopelaamiseen keskittyvistä tapahtumista. Epävirallisesti se lienee myös suurin, sillä viime vuonna Helsingissä järjestetty Assembly Winter 2013 ei ennakkotietojen mukaan onnistunut keräämään aivan yhtä suuria kävijälukuja kuin Ylöjärveltä Tampereelle muuttanut pelikansan suosikki.
– Sanoisin, että LanTrekin suosio perustuu Pirkanmaan vahvaan verkkopelaamiskulttuuriin. Täällä on aina järjestetty paljon lan-tapahtumia, jopa kauan ennen LanTrekiä, Suomen Elektronisen Urheilun Liiton puheenjohtaja Tuomas Velling summaa.
Helsinkiläiselle Vellingille tieto LanTrekin Ylöjärvi-juurista ei tule yllätyksenä. Hänen mukaansa pitkän linjan peliharrastajat tietävät kyllä, mistä suosittu tapahtuma ponnistaa.
– Olen käynyt Ylöjärvellä pari kertaa itsekin! Vuonna 2010 LanTrek pidettiin viimeistä kertaa kaupungin vanhalla lukiolla, ja silloin olin muistaakseni ensi kertaa mukana, pelitapahtumissa ympäri Suomen sukkuloiva Velling muistelee.
Ylöjärven vanhan lukion liikuntasalista LanTrek siirtyi kolme vuotta sitten Soppeenmäkeen Urheilutalolle. Vuonna 2012 edessä oli muutto Tampere Areenaan, ja täksi vuodeksi vielä astetta isompaan Messu- ja Urheilukeskukseen.
Pelimaailman tuulia aktiivisesti päivystävän Vellingin mukaan ylöjärveläistapahtuman jatkuva kasvu johtuu hyvin tehdystä perustyöstä. Pohjoismaiset lan-tapahtumat ovat hänen mielestään parhaiten järjestettyjä koko maailmassa, eikä LanTrek tee asiassa poikkeusta.
– Kun lisäksi muistetaan, että kaksi kolmasosaa Suomen väestöstä asuu lyhyen matkan päässä Tampereelta, ei LanTrekin menestystä tarvitse ihmetellä, Velling hymyilee.

”LanTrek kuuluu vuotuiseen kiertoon”

Suurin osa LanTrekin kaltaisten pelitapahtumien kävijämassasta koostuu innokkaista amatööreistä, jotka haluavat pitää hauskaa samanhenkisten ikätovereidensa kanssa. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös pelaamiseen vakavasti suhtautuvia hiiren klikkailijoita.
Lahtelainen Joona Leppänen kuvailee itseään pelaamisen puoliammattilaiseksi. 28-vuotias Counter-Strike-pelin taitaja saapui Tampereelle metsästämään LanTrekin isoja rahapalkintoja.
– Käyn toki ihan oikeissakin töissä. Pelaamisella ei taida Suomessa elättää itseään vielä kukaan. Ja pakko on myöntää sekin, että takavuosina satsasin itsekin tähän enemmän kuin nyt, Leppänen juttelee.
Pelaajapiireissä paremmin nimimerkillä Natu tunnettu Leppänen sanoo LanTrekin olevan hänelle yksi vuoden tärkeimmistä kotimaisista pelitapahtumista. Joukkueensa ENCE eSportsin kanssa ulkomaisiakin kilpailuja kiertänyt pelaaja toivoo tapahtumalle jatkoa vastaisuudessakin.
– Tämä kuuluu tavallaan vuotuiseen kiertoon, hän hymyilee.