”Meillä on vielä paljon tehtävää”

Ylöjärveläislähtöinen Via-yhtye ottaa koeaskeleita juhlakiertuettaan varten, sillä keväällä yhtye juhlii neljännesvuosisadan mittaista taivaltaan. Hiljaiseloa on jatkunut muutaman vuoden. Nyt lauluryhmä aktivoituu.
Orkesteri esiintyy sunnuntaina Taivas Soi -konsertissa kotikentällään Ylöjärven helluntaiseurakunnan tiloissa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.
Yksi gospelmusiikkia soittavan yhtyeen perustajajäsenistä ja nokkamiehistä Leevi Ahopelto, kokee, että vaikeat ja synkät ajat osoittavat sen, miten tärkeä hengellisen ravinnon merkitys on.
– Haluamme auttaa musiikkimme välityksellä niitä ihmisiä, joita maalliset murheet painavat. Nyt on niin raju aika, että ihmiset tarvitsevat lohdutusta. Siksi kokoamme rivejämme juhlavuotta varten, Ahopelto selvittää.
Leevi Ahopelto odottaa innolla ensi sunnuntain konserttia. – Olemme saaneet kotikentällä aina hyvän vastaanoton, ja toivon, että sama meininki jatkuisi edelleen, hän tuumii.
Leevi Ahopelto odottaa innolla ensi sunnuntain konserttia. – Olemme saaneet kotikentällä aina hyvän vastaanoton, ja toivon, että sama meininki jatkuisi edelleen, hän tuumii.

25 vuotta bänditoiminnassa on pitkä aika. Leevi Ahopellon mukaan kaikki on alkanut jäsenten hengellisestä heräämisestä.
– Halusimme kertoa ihmisille uskosta. Musiikki yhdisti meidät, mikä avasi mahdollisuuksia välittää sanomaa eri tavalla kuin perinteisesti saarnaamalla. Ihmiset ovat aika sekaisin, koska maailma on täynnä mielipiteitä ja näkemyksiä. Joskus hidastettu puhe eli laulu vetoaa ihmisiin muita luontevammalla tavalla. Olemme huomanneet, että musiikki on luonnollisin keino kertoa meille tärkeästä asiasta.
– Voin sanoa, on pienoinen ihme, että yhtyeemme on edelleen vedossa. Meillä on ollut koko tähänastisen historiamme aikana selkeä johdatus ja kuva siitä, mitä teemme. Emme yhtyettä perustaessamme ja ensimmäisille keikoille lähtiessämme tajunneet, että olemme tekemässä näin pitkävaikutteista juttua, Leevi Ahopelto, yksi Via-yhtyeen kolmesta laulajasta tuumaa.

Rajoja rikkovaa
musiikkia

Via-orkesterin tuotannosta on kehittynyt omanlaisensa juttu.
– Kun vertaamme yhtyeen musiikkia hengelliseen säveltaiteeseen ylipäänsä, emme kolahda oikeastaan mihinkään kategoriaan. Olemme tehneet omaa juttuamme ja muovanneet vapaiden kristillisten suuntien musiikkikulttuuria omalta osaltamme.
Tyylillisesti bändin musiikki on vaihtelevaa.
– Tuotannossamme ei ole oikeastaan perinteistä virsimusiikkia. Olemme rikkoneet eri musiikkityylit sillä tavalla, etteivät rytmit solju perinteisiä linjoja. Säveltaiteemme on ehkä sen takia niin monipuolista, että hengellinen musiikki on kerääntynyt ympäri maailmaa.
Hänen mukaansa historia peilaa myös hengellistä musiikkia.
– Kristillinen musiikkikulttuuri on vahvasti kirkollinen ja hyvin harras. Jopa se, että hengellisistä asioista voidaan iloita, on suomalaiselle mentaliteetille outoa. Olemme lukeneet Raamatusta sen kohdan, jossa kehotetaan riemuitsemaan. Kaikki lähti ilosanomana liikkeelle, mutta me suomalaiset teimme siitä surujutun, hän kiteyttää.
– Toisaalta historian valossa käsitän suomalaista mielenlaatua, koska menneisyyttämme varjostavat sodat. Se näkyy ja kuuluu ilman muuta soundeissa. Ymmärrän täysin, etteivät sota-aikana auttaneet mitkään poskisuudelmat.
Yhtyeen runko ja toiminnan perusperiaate ovat pysyneet samoina neljännesvuosisadan.
– Kokoonpanoomme kuuluu vahva kolmiääninen laulu, piano, kitara, basso ja perkussiot.
Tuottelias bändi on julkaissut kaikkiaan 12 levyä, joista yksi on joululevy.
– Olimme hengellisissä piireissä outo lintu siinä mielessä, että lähdimme tekemään musiikkia tosissamme ja päätoimisesti. Kustansimme itse omat tuotoksemme ja loimme persoonallisen tyylimme. Rikoimme vakiintuneita käytänteitä.
– Viimeisin levy ilmestyi vuonna 2005, jolloin olimme Etelä-Amerikan-kiertueella. Musiikissamme onkin pieni eteläamerikkalainen vivahde. Se on tullut vahingossa.
Mies myhäilee, että uutta materiaalia julkaistaan mahdollisesti tulevana vuonna.
– Voi olla, että teemme jonkin kokoelmalevyn taikka ihka uutta musiikkia, mutta aika näyttää, Ahopelto tuumii pilke silmäkulmassa.
Viime viisi vuotta yhtye on Ahopellon mukaan elänyt hiljaiseloa. No, ei ihan kuollutta. Keikkatahti on kuitenkin ollut rauhallisempi kuin villeinä vuosina.
– Parhaillaan puristimme liki 300 keikkaa vuodessa. Viimeisimmän vuoden aikana olemme esiintyneet vain pari kertaa. Ihmeellistä on kuitenkin se, että porukkamme on edelleen kasassa. Riidat ja erimielisyydet olemme pystyneet sopimaan, ja työ on voinut jatkua, mikä on tuiki arvokasta.

Musiikki on
vahva julistaja

Ahopellon mukaan myös hengellinen musiikki on nykypäivänä hyvin kategorisoitunutta.
– Nuorisokulttuuri on jakautunut hyvin voimakkaasti alakulttuureihin. Myös rap on laajentanut jalansijaansa hengellisen säveltaiteen piireissä.
Nykyään gospelia saattaa soittaa yhtä hyvin pop- kuin hevipumppukin.
Ahopelto toteaa, että hengellinen musiikki elää ja muuttuu.
– Uusilla tyyleillä saadaan uusia kuulijaryhmiä – etenkin nuoria – kiinnostumaan kristillisestä musiikista. Vapaiden suuntien ja perinteisen kirkkomusiikin suurin ero on varmasti ollut juuri se, että vapaissa suunnissa on oltu aina ajassa kiinni musiikin suhteen.
– Kun katsoo Suomen tämän hetken kärkimuusikoita, huomattavan monella on vahva seurakuntatausta. Voi sanoa, että helluntaiseurakunnassa musiikki on iso julistaja.
Leevi Ahopelto pitää tulevaa keikkaa merkittävänä.
– Ylöjärvi on rakas paikka kotiseurakuntana. Tietyllä tavalla tuleva konsertti enteilee ensi vuoden kiertueelle lähtöä. Keräämme vähän joukkojamme. Ylöjärvellä ja Tampereen seudulla on paljon ihmisiä, jotka kyselevät jatkuvasti, milloin ja missä olemme keikalla, hän innostuu.

+++++
Lauluryhmä Vian Taivas Soi -konsertti järjestetään sunnuntaina 20. lokakuuta kello 16 Ylöjärven helluntaiseurakunnalla. Kahvia tarjoillaan kello 15.30 alkaen.

Comments are closed.