Onnistunut laihdutus innosti yrittäjyyteen

Laihdutusvalmennusta tarjoavan yrityksen Ylöjärvelle perustanut Satu Pispa luottaa terveellisen ruoan ja laihduttajalle annetun tuen voimaan.
Paunan eli puolisen kilogrammaa painava köntti havainnollistaa hyvin kehosta hävinnyttä rasvaa. Laihdutuksen aikana syntyy useita oivalluksia. Satu Pispa tajusi esimerkiksi sen, että kaikki tunne vatsassa ei ole nälkää.
Paunan eli puolisen kilogrammaa painava köntti havainnollistaa hyvin kehosta hävinnyttä rasvaa. Laihdutuksen aikana syntyy useita oivalluksia. Satu Pispa tajusi esimerkiksi sen, että kaikki tunne vatsassa ei ole nälkää.

Satu Pispalle kävi muutamia vuosia sitten sama juttu kuin monelle muullekin keski-ikäiselle naiselle.
Kun lapset olivat pieniä ja työstressi piti otteessaan, nainen unohti huolehtia itsestään. Vähin erin ylimääräistä painoa kertyi 15–20 kilogrammaa.
– Jossain vaiheessa ihminen lakkaa käymästä puntarilla.
Laihdutusyrityksiä oli vuosien varrella ollut silloin tällöin, mutta ne loppuivat lyhyeen, kun tahdonvoima tai dieettien teho ei riittänyt.
Viimein pari asiaa kuitenkin sai Pispan tarttumaan härkää sarvista tosissaan.
– Ensinnäkin katsoin itseäni peiliin. Näytin tädiltä, varmaan kymmenen vuotta vanhemmalta kuin olin.
Peilikuva ei imarrellut naista. Lisäksi hänen verenpaineensa oli koholla, mikä poiki muun muassa harmillisia päänsärkyjä.
Myös lonkat kipuilivat. Tätä Pispa ei tosin vielä tuolloin hoksannut yhdistää ylipainoon.
Pian viimekesäisen Ylöjärvelle muuton jälkeen kiloistaan eroon halajava kuuli laihdutusohjelmasta, josta hänellä ei ollut aiemmin ollut tietoakaan. Aluksi hän suhtautui siihen kovin epäilevästi.
Hiljalleen hän kuitenkin alkoi kaivella tietoja ja kysellä ihmisten kokemuksia ohjelmasta. Lopulta hän lähti hommaan mukaan.
Kilot karisivat, ja Pispa oli tyytyväinen.

Onnistuminen innosti yrittäjyyteen

Onnistumisen kokemustensa innoittamana Pispa päätti ryhtyä itse laihdutusvalmennusta tarjoavaksi yrittäjäksi. Valmennusmenetelmänä nainen käyttää samaa Cambridge-ohjelmaa, jonka avulla hän itse karisti kilonsa.
Pontimena yrityksen perustamiseen oli se, että nainen halusi tuoda kokeilemansa palvelun Ylöjärvelle. Itse hän oli joutunut reissaamaan laihdutusvalmennuksen perässä Tampereelle.
Viime keväänä yritystoimintaansa aloitellut Pispa sai vahvistusta ajatuksilleen, kun hänen silmiinsä pisti taannoin ilmoitus Tampereen seudun työväenopiston esitteessä. Diabetesluentoa koskeva ilmoitus kertoi, että Ylöjärvellä on diabetestä poikkeuksellisen paljon.
Pispa koki palvelunsa tulevan tarpeeseen, sillä hän ajattelee, ettei laihdutuksessa ole kyse vain ulkonäöstä vaan suurelta osin terveydestä.
Nainen vertaa laihtumista veteen heitetyn kiven muodostamiin pitkälle kantaviin ja lukuisiin renkaisiin. Ylimääräisten kilojen kariseminen poikii ketjureaktiona hyviä asioita: terveyttä, itseluottamusta, hyvää oloa, sisäisen minän löytymistä…
– Paljon on puhuttu siitä, että viime vuosina suomalaiset ovat alkaneet lihoa. He tarvitsevat tuen ja opin perusasioille, esimerkiksi oikeille valinnoille kaupassa. Itselleen tehdään loppuelämää jo ateriasuunnittelussa.
Pispa siis haluaa muuttaa väärille urille ajautuneita arjen tottumuksia, kuten jatkuvan roskaruoan syömisen.
– Ei elämäntapojen muutos tarkoita, että kaikesta pitäisi luopua, ei todellakaan, mutta joulu ei voi olla joka päivä, hän kiteyttää.
Valmentaja haluaa olla myös rohkaisija ja kivettyneiden ajatusten rikkoja:
– Hoikkuus on kaikille mahdollista. Ei ylipainoa ole kirjoitettu mihinkään kohtalon kirjaan.
Uudelle työtaipaleelle astuminen oli Pispalle luonteva valinta, koska hän on jo pitkään ollut kiinnostunut ihmisestä.
– Kukaanhan ei voi laihduttaa toisen puolesta, mutta minusta on kiinnostavaa saada ihminen oivaltamaan hyviä asioita.
Myös viimevuotiset terveydenhoidon perusopinnot Tredussa tukivat naisen kiinnostuksenkohteita.
Sopiva rako uuden aloittamiselle koitti, kun nainen Ylöjärvelle muutettuaan jäi ensin vuorottelu- ja sitten virkavapaalle pääkaupunkiseudulla tekemästään rahoitusalan työstä.
Pispa toimii itsenäisenä yrittäjänä, kuten muutkin ohjelman valmentajat. Laihdutusmenetelmän suomalainen kattojärjestö kuitenkin pitää joitakin lankoja käsissään ja varmistaa siten valmennusten yhdenmukaisuuden. Se esimerkiksi vaatii tietyn määrän koulutuksia vuodessa.

Porras portaalta etenemällä

Laihdutusmenetelmä perustuu kuusiportaiseen elämäntapojen muutokseen ja tukeen.
Juuri tuki oli asia, joka sai Pispan onnistumaan omassa kilojenkaristusmissiossaan. Pispa toteaakin, että suurimmalle osalle ihmisistä avun saaminen on avainasia laihdutuksessa.
– Itselleen on niin helppo valehdella, mutta huijaaminen ei onnistunut valmentajan edessä.
Asiakas saa valmennusta toiveensa mukaan joko yksin tai ryhmässä.
Portaikon viidellä ensimmäisellä tasolla laihdutetaan, ja kuudennella portaalla saavutettu paino pidetään yllä.
Laihdutuksen voi aloittaa miltä portaalta vain. Valmentajat tekevätkin asiakkaan kanssa heti alkuun terveysselvityksen ja katsovat, miten olisi paras edetä. Alin eli tiukin laihdutustaso ei sovi kaikille, esimerkiksi joitakin lääkkeitä syöville.
Ohjelmaan kuuluu myös ateriakorvikkeita, jotka Cambridgen yliopiston ravintotieteiden professori Alan Howard suunnitteli alun perin Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASAn tarpeisiin 1970-luvulla. Korvikkeet ovat täysravintoa hiilihydraatteineen, proteiineineen ja rasvoineen.
– Ohjelmassa ei ole mitään ihmepillereitä, valmentaja vakuuttaa.
Ajatuksena on, että mitä ylemmäs tasoilla kivutaan, sitä vähemmän ateriakorvikkeita käytetään. Koko laihdutuksen ajan opetellaan terveellisiä elämäntapoja ja opetellaan syömään tavallista terveellistä ruokaa tutun lautasmallin mukaan.
Liikuntaan kannustetaan ja siihen annetaan neuvoja, mutta jumppa ei ole homman ydin.
– Tässä ei tarvitse hullun lailla urheilla. Kalorivaje laihduttaa. Sitä paitsi yleensä painon lähtiessä normaali aktiivisuus ja halu liikkua lisääntyvät.
Valmentaja tapaa laihduttajaa tasaisin väliajoin, kuuntelee, neuvoo ja kyselee. Tukea tarjotaan tavoitepainon saavuttamisen jälkeenkin.

Puhe ylipainosta rohkaisee tekoihin

Laihdutusteema on noussut yhä näkyvämmin pintaan viime vuosina niin televisiosarjojen, lehtijuttujen kuin terveydenhuollon valistustyönkin myötä.
Tämä on Pispan mielestä hyvä asia.
– Työssäkäyvät ovat stressaantuneita, liikutaan autolla ja esimerkiksi maataloustöiden tuoma arkiliikunta on vähentynyt. Annoskoot ovat kasvaneet, ja karkkien ja sipsien large-pusseja saa alennuksella. Alkaa tuntua, että ylipaino on normaalimpaa kuin normaali paino.
Valmentaja kokee, että aiheen käsittely rohkaisee ihmisiä pyytämään apua ja auttaa heitä ymmärtämään, ettei kilojen karistuksesta ole pakko selvitä yksin.
Laihdutuspuheen negatiivisiin vaikutuksiin valmentaja välttelee ottamasta kantaa. Hän myöntää, että ääripäihin ajautuminen on aina pahasta. Esimerkiksi vääristyneitä ajatuksia laihduttamisesta hän ei kuitenkaan lähde analysoimaan, joskin toteaa, että vaikkapa vaatemallit eivät saisi olla liian pienikokoisia.
Nainen myös huomauttaa, ettei hänen käyttämäänsä ohjelmaan oteta mukaan alipainoisia.
Oikeanlainen laihdutuspuhe korostaisikin Pispan mielestä terveysnäkökulmaa ja normaalia ruokaa.
Dieettibuumeja, kuten itsekin kokeilemaansa karppausta, Pispa ei kannata.
– Niitä tulee ja menee varmasti, mutta ne eivät ole ikinä hyvä juttu. Ne vääristävät helposti käsityksiä. Ei voi olla oikein, että vain yhdenlaisesta ruoasta saisi kaiken, mitä ihminen tarvitsee.