Vuoden luova yrittäjä Aron ei kopioi, vaan luo omaa

”Imitointi olisi kornia”

Kun ylöjärveläinen Juha Leppänen aloitteli muusikon uraansa, kuului puutarhakaupungin raitilta vielä kyräilevää ihmettelyä. Suomen kärkirivin Elvis Presley -tulkitsijaksi tunnustetun diplomi-insinöörin uran ei uskottu kestävän kovinkaan kauaa.
– Kyllä sellaistakin ajattelua saattoi olla, en tiedä. Mutta tämä onkin erityisen vaikea musiikin laji, koska vertailukohtana on aina itse rokin kuningas, Leppänen toteaa.
Aron-taitelijanimellä itsensä brändännyt mies on nyttemmin osoittanut, ettei hän ole pelkkä nopeasti unohtuva tähdenlento. Vastikään Pirkanmaan vuoden luovana yrittäjänä palkitun Leppäsen ura on kestänyt jo pitkälti yli kymmenen vuotta.
– En ole imitaattori, vaan tulkitsija, hän korostaa.
Oikea rokin kuningas ei tainnut tietokoneita eläessään nähdäkään, mutta Juha ”Aron” Leppäselle oma läppäri on tärkeä työkalu. Sen avulla hoituu netti- ja Facebook-sivujen päivittäminen ja muut esiintyvälle yrittäjälle tärkeät arkiset askareet.

Oikea rokin kuningas ei tainnut tietokoneita eläessään nähdäkään, mutta Juha ”Aron” Leppäselle oma läppäri on tärkeä työkalu. Sen avulla hoituu netti- ja Facebook-sivujen päivittäminen ja muut esiintyvälle yrittäjälle tärkeät arkiset askareet.

Elvis Presleyn jättämä jälki maailman populaarikulttuuriin ja musiikkiin on tunnetusti valtava. Siksi ei olekaan ihme, että liki kaikista tunnetuista maapallon kolkista löytyy rokin kuningasta apinoivia viihdetaiteilijoita.
– Jokaisen suunliikkeen millintarkka matkiminen on kuitenkin aikamoista Amerikan meininkiä. Suora imitointi on mielestäni muovista, ja vaarana on, että esityksestä tulee korni, Juha Leppänen analysoi.
Ylöjärven Elviksenä laajalti tunnettu Leppänen elättää itsensä rokin kuninkaan imagolla nykyään täysipäiväisesti. Ilman omia muusikon ja esiintyjän kykyjä se ei olisi mahdollista.
– Monelle stereotypia Elviksestä on sellainen, jonka voi rakentaa pilailupuodin tuotteilla: on isot kultaiset aurinkolasit, valtavat pulisongit ja valkoinen, kimaltava Las Vegas -haalari, Leppänen naurahtaa.
– Minä olen artisti, joka laulaa Elviksen biisejä. Olen tietysti katsellut paljon hänen esiintymisiään videolta ja tarkkaillut, miten hän tekee joitakin juttuja, mutta en suoraan kopioi niitä, hän jatkaa.
Facebookissa Leppäsen lavahahmo Aronilla on jo liki tuhat fania, ja keikkoja riittää koko vuoden tarpeiksi. Tänä vuonna ylöjärveläinen on nähty maamme esiintymislavoilla noin 50 kertaa.
– Vuosittainen keikkamäärä on yleensä siinä sadan kieppeillä. Ulkomailla käyn kerran tai pari vuodessa, viimeksi päättyneenä kesänä Pietarissa.

Esiintyjä ja bisnesmies

Ylöjärveläisen Aronin Elvis Show tunnetaan myös maamme rajojen ulkopuolella. (Kuva: Risto Salmijärvi)

Ylöjärveläisen Aronin Elvis Show tunnetaan myös maamme rajojen ulkopuolella. (Kuva: Risto Salmijärvi)

Rock’n’rollin ja 50-luvun värikkään elämäntyylin lisäksi Leppäsen elämässä näkyy vahvasti yrittäjyys. Aron-brändi on valtakunnallisesti hyvin tunnettu, eivätkä sen tausta-asiat hoidu itsestään.
– Minulla on yhden hengen yritys, jossa teen kaiken suurimmaksi osaksi itse. Työpäivät vaihtelevat keikkalavoilta tietokoneen ääreen, mies kertoo hymyillen.
Pirkanmaan Yrittäjät ry:n myöntämä Vuoden luovan yrittäjän titteli tuli paljasjalkaiselle ylöjärveläiselle suurena yllätyksenä. Syyskuun puolivälissä Tampereella pokatun palkinnon myöntämisperusteissa kehutaan ennen kaikkea Leppäsen esiintymistaitoa ja nöyryyttä.
Mies myöntää, että suosion aallonharjalla pysyminen vaatii jatkuvaa tuotekehittelyä ja ajatustyötä.
– Esitän Elviksen biisien lisäksi viihdemusiikkia, iskelmärokkia ja omia suomenkielisiä kappaleitani. Esityksilläni on myös eri teemoja, kuten country, gospel ja Las Vegas, Leppänen innostuu luettelemaan.
Viime aikoina Aronia ovat työllistäneet muun muassa hääkeikat. Parhaillaan mies valmistautuu vuoden kovimpaan sesonkiin, pikkujouluaikaan.
– Lama näkyy tässäkin bisneksessä selvästi. Yleensä juuri pikkujoulujen kaltaiset tapahtumat ovat ensimmäisiä kohteita, joista yritykset tiukassa tilanteessa säästävät.
– Keikkoja on kalenterissa kuitenkin varsin mukavasti. Teen syksyn mittaan myös uutta levyä ja valmistelen lokakuun alussa pidettävää Elvis-muistotapahtumaa Tampereelle. Tekemistä siis riittää.

Tulevaisuudessa uusille urille?

Kun Juha Leppänen asteli viime viikolla Tampereen Komediateatterin lavalle palkintoaan hakemaan, sulkeutui samalla eräs ympyrä. Miehen ura alkoi aikoinaan samoissa tiloissa erään firman pikkujouluissa.
– Jatkossa minulla on intressejä luoda uraa nykyistä enemmän omana itsenäni, ilman Elvis-hahmoa, Leppänen yllättää.
– Mutta täytyy muistaa, että musiikissa menestyminen on vaikeaa. Nykyiset show’t tulevat pysymään ohjelmistossani jatkossakin, hän pehmentää lausuntoaan.
Kaikenikäisiin kuulijoihin vetoava Leppänen paljastaa saaneensa faneiltaan varsin yllättävän ehdotuksen. Moni kuulemma näkisi miehen mielellään Seinäjoen Tangomarkkinoilla.
– En kuitenkaan tiedä, olisiko se minun juttuni. Täytyisi harkita tarkkaan, voisinko esittää sen tyylistä musiikkia luontevasti. Muuten kisaan lähteminen ei kannata.
Syyskuun lopulla Leppänen vilahtaa pienen tauon jälkeen myös televisioruudussa, kun hän vierailee Liv-kanavan uutuusohjelmassa Kaksi julkkista ja yhdet häät. Toinen, vuonna 2011 aloitettu tv-projekti on puolestaan edelleen kesken.
– Se on käsikirjoitettua draamaa, josta on pilottijakso valmiina. En kuitenkaan ota sen etenemisestä turhaa stressiä, luottavaisin mielin tulevaan suhtautuva mies hymyilee.

Tulevaisuudessa Juha Leppänen haluaisi luoda uraa aiempaa enemmän omalla persoonallaan. (Kuva: Harri Hinkka)

Jatkossa Juha Leppänen haluaisi luoda uraa aiempaa enemmän omalla persoonallaan. (Kuva: Harri Hinkka)

Juha Leppänen

• Elvis-esiintymisistään tunnettu ylöjärveläinen muusikko.
• Julkaissut yhden albumin, yhden ep:n ja kolme singleä. Uusi lp parhaillaan tekeillä.
• Esiintynyt Suomen lisäksi Baltian maissa, Venäjällä, Saksassa, Etelä-Koreassa ja USA:ssa.
• Otti käyttöön taiteilijanimen Aron vuonna 2003.

Lähde: aron.fi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?