Käsittämätön fiilis valloitti Ylisen

Rankkaa sadetta uhmanneet festarivieraat olivat kuin kotonaan jo perinteisillä Ylis’festareilla. Kävijäennätykset paukkuivat viime lauantaina järjestetyssä tapahtumassa. Ennakkolippuja meni kaupaksi liki 3 000 kappaletta, mikä on lähes viime vuoden kokonaiskävijäjoukko. Vieraiden kokonaismäärä kohosi lähes kuuteen tuhanteen.
Laulaja Tero Vesterinen liikuttui lähes kyyneliin, sillä yleisö oli mukana heti ensimmäisestä nuotista lähtien.

Laulaja Tero Vesterinen liikuttui lähes kyyneliin, sillä yleisö oli mukana heti ensimmäisestä nuotista lähtien.

Vuonna 1999 ensimmäisen kerran järjestetyt Ylis’festarit ovat rikkoneet kävijäennätyksiään vuosi toisensa jälkeen. Niin kävi myös tänä vuonna. Yli 5 500 innokasta festivaalivierasta kunnioitti meininkiä läsnäolollaan.
Ennakkoliput tekivät tänä suvena aiempiin vuosiin verrattuna ennätyshyvin kauppansa, mikä ei ole ihme, kun katsoo äärimmäisen kattavaa esiintyjärepertuaaria.
Festivaalin viisihenkisen järjestelytoimikunnan Jyrki Boreniuksen, Tarja Saranpään ja Taito Roivaan suut ovat kuin Naantalin aurinko, vaikka taivas itkee.
– Järjestelyt, joissa hoitolaitoksen asukkaat ovat vahvasti mukana, ovat menneet paremmin kuin loistavasti. Sade on oikeastaan ollut vain hyväksi, sillä edellisen kerran, kun tapahtuman aikana satoi, teimme vähintään yhtä rajun kävijäennätyksen kuin tänä vuonna, Roivas kiittelee.
– Olemme kartuttaneet tapahtumanjärjestämiskokemustamme vuosien varrella. Viime vuodesta opimme sen, että tarvitsemme lisää parkkitilaa. Lisäksi saimme sovittua Länsilinjojen kanssa Yliselle ajettavista lisävuoroista, muun muassa liikennejärjestelyistä vastaava Borenius kuvailee.
Parkkipaikoilla todella piti kiirettä.
– Yleisö oli tällä kertaa ajoissa. Suurin osa oli paikalla aiemmista vuosista poiketen jo kuin nakutettuna kello 13, jolloin tapahtuma alkoi, Saranpää heittää.
Festareiden tarina starttasi jo 1990-luvulla, kun ylisläisiä vieraili Tanskassa koko perheen festivaalilla.
Reissusta jäi mainioiden kokemusten lisäksi käteen ripaus festivaalin järjestämiseen vaadittavaa tietopohjaa sekä villi ajatus, josko Ylöjärvelläkin voitaisiin pitää vastaavat, koko perheelle suunnatut festivaalit.
– Joka vuosi olemme vieneet konseptia entistä enemmän siihen suuntaan, että Ylisellä viihtyisi koko perhe. Tänä vuonna lasten alueelle pystytettiin kunnollinen esiintymislava, Ylis’festari-idean isä Roivas kuvailee.
Tämän vuoden esiintyjäkattauksessa musiikkivastaavana toiminutta mietitytti yksi seikka.
– Pohdimme, voiko Kotiteollisuus tulla tapahtumaan, joka on suunnattu koko perheelle. Yhtyeen keulakuva kun käyttää varsin ronskia kieltä.
– Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, ettei meidän tarvitse suojella esiintyjävalinnoillamme ketään, Borelius selventää.

Tulevaisuus on avoinna

Päivän odotetuin artisti Cheek veti koko Ylisen rinteen täyteen niin nuoria kuin varttuneita tähteen hurahtaneita vieraita.

Päivän odotetuin artisti Cheek veti koko Ylisen rinteen täyteen niin nuoria kuin varttuneita tähteen hurahtaneita vieraita.

Ylis’festareiden kohtalo puhuttaa varmasti joitakuita. Saranpään mukaan ensi vuosi on viimeinen Ylisellä. Sitten lähes koko hoitolaitos muuttaa Nokian Pitkäniemeen.
– Aika näyttää, voidaanko perinteistä tapahtumaa jatkaa Pitkäniemessä. Paineet jatkon suhteen ovat kovat.
– Omassa päässäni olen pyöritellyt ajatusta, jos Ylisen väki ja vaikkapa Rantajätkät järjestäisivät yhdessä Ylis’festarit korvaavan tapahtuman esimerkiksi Räikän rannassa, Roivas heittää villin ajatuksen.
Vesterinen Yhtyeen solisti Tero Vesterinen liikuttui yleisön läsnäolosta. Hän ei ole festivaalin historiassa ensimmäinen stara, jolle käy niin.
– Olen aivan sanaton keikan jäljiltä. Meni niin hyvin. Se, mikä tässä on kaikkein hienointa, on tuo mahtava porukka. On aivan mielettömän hienoa soittaa täällä Ylisellä, sillä kun ensimmäinen biisi käynnistyi, yleisö innostui niin paljon, etten meinannut pystyä laulamaan, stara kertoi tuntemuksistaan onnistuneen esiintymisen jälkeen.
Tähden mielestä Ylisen fiiliksessä on jotakin omintakeista.
– On jotakin hienoa, kun isot miehet itkevät lavalla, vettä sataa ja yleisö on kaunis. Oli upeaa katsoa kuulijoiden ilmeitä, sillä niistä näki selvästi, että he nauttivat yhdessä olosta. Olen sanaton.
– Elastinen sanoi aikoinaan, kun hän esiintyi festareilla ensimmäisenä, ettei ole ikinä nähnyt vastaavaa: yleisö on täysillä mukana heti ensi tahdista alkaen, vaikka kuulijat ovat selvin päin, Taito Roivas lisää.
Festarilavalla nähtiin myös vastikään Yö-tribuuttialbumin julkaissut Suvi Teräsniska, joka sai kunnian toimia tapahtuman avaajana.
Ti-Ti Nalle, Rock’n Roll Agentit ja RockCamp-yhtye viihdyttivät pikkulavalla ja pitivät huolen siitä, että perheen kaikkein pienimmilläkin piisasi tekemistä.
Cheek oli oikeutetusti illan suurin vetonaula. Vain Elämää -tähti onnistui sekoittamaan iskevillä biiseillään nuoret tytöt ja pojat sekä saamaan nämä mukaan pomppimaan musiikin tahtiin.
Kotiteollisuus ruokki raskaan musiikin ystäviä, jotka takoivat ilmaa suosion merkiksi.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?