Vakavaa nuorisotyöttömyyttä yritetään lieventää työnantajille maksettavalla palkkatuella

Työtä hakeva nuori ansaitsee uuden Sanssin

Talous yskii niin Suomessa kuin koko Euroopassakin, eikä maailmankaan tilanne ole kovin ruusuinen joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Etenkin nuorten työttömyyslukemat ovat paikoin karmeaa luettavaa. Jotkut poliitikot, mukaan lukien valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, ovat varoitelleet, että Eurooppa on vaarassa hukata kokonaisen sukupolven.
Valtakunnallisesti nuoret yritetään pitää työn ja koulutuksen syrjässä kiinni nuorisotakuulla. Yhtenä osana sitä on Työ- ja elinkeinopalveluihin kuuluva Sanssi-kortti, jolla pyritään pienentämään nuoren palkkaamisesta työnantajalle koituvaa taloudellista satsausta.
Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut alle 30-vuotias nuori saa TE-toimistostaan oman Sanssi-korttinsa. Työnantaja, joka palkkaa sanssikortillisen nuoren, voi ehtojen täyttyeässä saada noin 700 euroa kuukaudessa palkkatukea.

Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunut alle 30-vuotias nuori saa TE-toimistostaan oman Sanssi-korttinsa. Työnantaja, joka palkkaa sanssikortillisen nuoren, voi ehtojen täyttyeässä saada noin 700 euroa kuukaudessa palkkatukea.

Kyseessä ei ole sinänsä uusi asia, sillä Sanssi-kortti on otettu käyttöön jo vuonna 2010, mutta tänä vuonna työ- ja elinkeinotoimistot ovat yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa pyrkineet tuomaan palkkatukimallia voimakkaasti esille.
– Taustalla on aiempia vuosia vakavammaksi käynyt nuorisotyöttömyyden tila, Pirkanmaan Työ- ja elinkeinotoimiston palvelujohtaja Regina Saari kertoo.
Pirkanmaan TE-toimiston ja Työvoima liikkeelle -projekti järjestivät maakunnassamme kesäkuun alussa kymmenen päivän mittainen Sanssi-kiertue.
– Tarkoituksena on tulla jakamaan tietoa sinne, missä nuoret liikkuvat, kauppakeskus Elossa Sanssi-korttia markkinoinut asiantuntija Helena Kaunisto taustoittaa.
Kiertueen pysähdyspaikkoihin kuului kauppakeskuksien lisäksi esimerkiksi markkinoita ympäri Pirkanmaata.
– Tietoa on levitetty muillakin tavoin. Ainakin Hämeenkyrön ja Ikaalisten alueilla olemme käyneet kertomassa vastavalmistuville TE-toimiston työnhakuun liittyyvistä palveluista, kuten Sanssi-kortista, markkinointiin osallistuva TE-toimiston verkko- ja työnhaunohjaaja Hannele Koivuoja Spring House Oy:stä sanoo.
Pirkanmaalla Sanssi-kortit myös postitettiin kaikille ammattikoulutetuille nuorille. Toinen postitus tehdään elo–syyskuussa.
– Näin ei tehty missään muualla Suomessa. Kortti onkin tänä vuonna tullut merkittävästi tunnetummaksi niin työnantajien kuin työnhakijoidenkin keskuudessa verrattuna aiempaan, Saari tietää.
– Haluamme terävöittää nuorille, että kaikkein olennaisinta on heidän oma aktiivisuutensa työmarkkinoilla, Koivuoja huomauttaa.

Soveltuu moneen tilanteeseen

– Sanssi-kortin hakijan pitää olla alle 30-vuotias työttömäksi työnhakijaksi rekisteröitynyt, Helena Kaunisto toteaa.
Kortin voi saada myös peruskoulun tai lukion päättänyt nuori, jos TE-toimisto katsoo sen tarkoituksenmukaiseksi. TE-palveluiden nettisivuilla mol.fi kuitenkin painotetaan, että tällaisessa tilanteessa nuoren kannattaa ensisijaisesti hakeutua jatko-opintoihin.
– Työnantajalle maksetaan kokoaikaisesta työsuhteesta palkkatukea 700 euroa kuukaudessa, jos työaika on vähintään 85 prosenttia alan normaalista työajasta, Kaunisto taustoittaa.
– Tuen edellytyksenä on, että työssä noudatetaan alan työehtosopimusta ja työnantaja maksaa nuorelle TES:n mukaista palkkaa, hän lisää.
Työnantajat voivat saada palkkatukea lisäksi määräaikaisiin, toistaiseksi voimassa oleviin ja osa-aikaisiin työsuhteisiin sekä myös oppisopimuskoulutuksiin.
– Osa-aikaisessa työsuhteessa palkkatuki suhteutetaan tehtyyn työaikaan, Kaunisto selventää.
TE-toimisto voi myöntää tukea enintään kymmeneksi kuukaudeksi. Oppisopimukseen on kuitenkin mahdollista saada sitä pidempiaikainen tuki.
Työnantaja voi olla melkein mikä tahansa: yritys, yhdistys, säätiö tai kunta. Ainoastaan valtion virastoihin tai laitoksiin Sanssi-kortilla ei voi työllistyä.
Nuori voi Sanssi-kortilla osoittaa, että työnantaja voi nuoren palkatessaan saada tukea. Sen ansaitsemiseksi työnantajan täytyy tehdä hakemus TE-toimistolle, joka päättää palkkatuen myöntämisestä.
Tuen saamiseksi työnantajien on kuitenkin otettava huomioon joitakin muitakin seikkoja. Työsuhde tai oppisopimus ei voi alkaa ennen tuen myöntämistä.
Yrityksessä ei myöskään saa olla viimeisen 12 kuukauden ajalta irtisanomisia, lomautuksia tai työajan lyhentämisiä samoista tehtävistä, joihin nuori palkattaisiin.
Myös maksuhäiriöt tai se, että muiden työntekijöiden asema ja etuudet heikentyisivät palkkatukityön myötä, ovat este avustuksen myöntämiselle.

Hannele Koivuoja Spring House Oy:stä ja Helena Kaunisto Pirkanmaan Työ- ja elinkeinotoimistosta markkinoivat osana nuorisotakuuta toteutettavaa Sanssi-korttia kauppakeskus Elossa.

Hannele Koivuoja Spring House Oy:stä ja Helena Kaunisto Pirkanmaan Työ- ja elinkeinotoimistosta markkinoivat osana nuorisotakuuta toteutettavaa Sanssi-korttia kauppakeskus Elossa.

Palaute pääosin myönteistä

Markkinointi alkaa ilmeisesti tuottaa tulosta, koska lisää työnantajia on lähtenyt mukaan talkoisiin. Jotain Sanssi-kortin suosiosta kertoo sekin, että nuorten kanssa solmitaan enemmän työsopimuksia kuin vuosi sitten samaan aikaan, vaikka taloustilanne ei muuten osoita elpymisen merkkejä.
– Käynnistimme Pirkanmaan Yrittäjien kanssa viime keväänä kampanjan, jolla pyrimme kohentamaan nuorten työllisyystilannetta. Sanssi-kortti oli tässä yhtenä pelivälineenä. Kaikkiaan olemme tähän mennessä saaneet 2 400 uutta lupausta nuoren työllistämisestä, Regina Saari avaa.
Kaikille nuorille töitä -kampanjan tulokset on havaittu myös muualla Suomessa, ja vastaavia ponnistuksia tehdään nyt muun muassa Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Lapissa.
Työntekijät, jotka ovat Sanssin avulla saaneet kenties ensimmäisen työpaikkansa, ovat luonnollisesti kiitelleet hanketta.
– Myös työnantajat ovat olleet tyytyväisiä. Etenkin pienyrittäjille 700 euron tuki kuukaudessa voi olla hyvin merkittävä tekijä nuoren palkkaamiseksi, Helena Kaunisto kertoo.
– Toisaalta jotkut työnantajat ovat sanoneet, että palkkatuen saamiseksi tehtävien hakemusten käsittelyajat ovat venyneet pitkiksi, Hannele Koivuoja huomauttaa.
Kaunisto kertoo, että käsittelyajat ovat nykyään kymmenen työpäivää palkkatukihakemuksen saapumisesta TE-toimistoon.
Byrokratiaa on palvelujohtaja Saaren mukaan saatu muutenkin vähennettyä.
– Lippuja ja lappuja ei tarvitse täytellä enää niin paljoa, vaan saamme haettua tarvitsemamme tiedot myös muualta, hän taustoittaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?