Kraanat aukeavat taas

Juuriharja, mäntysuopa ja auringonpaiste. Siinä on yhtälö, joka kuuluu erottamattomasti monen ylöjärveläisen kesään vuosi toisensa jälkeen. Vaikka puutarhakaupungista löytyy myös pesuloita, on omakätisessä mattojen putsaamisessa jotakin selittämätöntä vetovoimaa.
– Keskikesän helteiden aikaan matonpesupaikoilla on välillä hyvinkin paljon ruuhkaa. Käyttäjät varmaan toivoisivat paikkoja olevan jopa nykyistä enemmän, kaupungin liikuntapaikkamestari Jyrki Tanhuanpää miettii.
Tänä suvena mattojaan voi pestä luvallisesti kymmenessä eri pisteessä ympäri Ylöjärveä. Aivan kaikki paikat eivät ole vielä auki.
– Kauden alkamisen näkee siitä, että kraanasta tulee vettä, Tanhuanpää naurahtaa.
Räikän uimarannan matonpesupaikan hanat olivat vielä viikko sitten tiukasti kiinni. Lähiviikkoina paikalla alkaa kuitenkin käydä huiske, kun matonpesukausi lähtee kunnolla käyntiin.
Räikän uimarannan matonpesupaikan hanat olivat vielä viikko sitten tiukasti kiinni. Lähiviikkoina paikalla alkaa kuitenkin käydä huiske, kun matonpesukausi lähtee kunnolla käyntiin.

Matonpesupaikkojen lisäksi talvihorroksestaan ovat heränneet jo ensimmäiset matonpesijät. Ylöjärven Uutisten tietojen mukaan innokkaita suovan levittäjiä on tavattu ainakin Siivikkalassa ja Vuorentaustassa.
Mutalassa samaa näkyä ei ole luvassa tänäkään kesänä. Jo usean vuoden suljettuna ollut matonpesupaikka pysynee edelleen kiinni.
– Siellä on jatkuva ongelma. Imeytyskenttää ei ole käytössä, emmekä todennäköisesti saa sitä avattua nytkään, Tanhuanpää muotoilee.
Viljakkalassa harmaita hiuksia aiheuttaa puolestaan Kurjen rannan vesijärjestelmä. Siinä missä puutarhakaupungin muut matonpesupaikat saataneen avattua tämän viikon aikana, voivat Kurjentien hanat pysyä kiinni vielä pitkäänkin.
– Kurjen pesupaikka avataan korjaustöiden päätyttyä. Tämä on sikäli ihan tavallista, että yleensä talven jälkeen on aina jotakin korjattavaa melkein jokaisella paikalla, Tanhuanpää kertoo.
– Esimerkiksi Kuuselan matonpesupaikan putkissa oli nyt reikiä. Sen takia emme voineet avata sitä samaan aikaan kuin muita isoja paikkoja, hän jatkaa.

Ilkivalta rehottaa edelleen

Nykyisessä toimessaan jo vuosikymmeniä viihtynyt Tanhuanpää kertoo ilkivallan olevan matonpesupaikkojen ongelma numero yksi. Kesän tullen harmittavan moni kokee tarvetta sotkea tai hajottaa yhteiseen käyttöön tarkoitettuja mankeleita ja altaita.
– Sellaista on ollut aina, joka ikinen vuosi. Tuntuu, että ilkivalta on vain lisääntynyt entisestään, liikuntapaikkamestari huokaa.
Toistaiseksi surullisin tapaus koettiin viime kesänä Kurussa, jossa paikalliselta matonpesupaikalta varastettiin heti kesän alkajaisiksi kaikki altaat. Paikka oli avattu vain viikkoa aiemmin.
– Nyt turvatoimet ovat vähän tiukemmat, mutta en aio kertoa miten, Tanhuanpää tuhahtaa.
– Rannat on tarkoitettu vain mattojen pesemiseen, ei mihinkään muuhun, hän painottaa.

Aamuhämärästä iltamyöhään

Ylöjärven kaupunki ei seuraa matonpesupaikkojen kävijämääriä kovin tarkasti, mutta suosion tiedetään olevan suurta. Siksi kaikista kymmenestä pisteestä pidetään hyvää huolta läpi kesän.
– Hoidon kannalta paikkoja on aika paljon, enempään ei nykyisellään olisi resursseja. Käymme uimarannoilla parin päivän välein ja tarkistamme matonpesupaikat siinä samalla, Tanhuanpää selvittää.
Kelloa ei tarvitse mattojaan pestessä juuri tuijotella. Jos altailla on tilaa, voi putsausurakkaansa käyttää aikaa vaikka tuntitolkulla.
– Paikat aukeavat aamukuudelta ja menevät kiinni iltakymmeneltä. Pumput pitävät sen verran kovaa meteliä, että yö on nähty järkeväksi rauhoittaa mattojen pesemiseltä, Tanhuanpää sanoo.

Comments are closed.