KIDSing-semifinalisti Oona Pätärin suuri hetki koittaa sunnuntaina

Mutalasta poptaivaalle?

Pieni Mutalan kylä Ylöjärvellä ei herätä Suomen kansassa tällä hetkellä kovinkaan suuria tunteita. Kenties merkittävintä, mitä taajamasta on koskaan maailmalle lähtenyt, on Eppu Normaali -yhtyeen akustinen Mutala-albumi pari vuotta sitten.
Tulevaisuudessa tilanne voi kuitenkin muuttua. Uusi, nuori vientituote on kypsymässä muutaman kilometrin päässä kylän keskustasta.
– Antti Tuisku sanoi esitykseni jälkeen, että hänestä tuntui kuin hän olisi ollut hetken kesäisessä kukkakedossa, 12-vuotias Oona Pätäri muistelee hymyillen.
Enkeliäänisen Pätärin laulutaidot veivät hänet jatkoon MTV3:n suositussa KIDSing-kykykilpailussa. Alkukarsinnassa tytön taakse jäi yli 1 500 muuta kilpailijaa.
Oona Pätäri on tänä keväänä ottanut mikrofonin käteensä niin omassa kodissaan kuin tv-kameroiden edessä Tampereellakin. Tulevana sunnuntaina 12-vuotias mutalalainen kilpailee KIDSing-ohjelman semifinaalissa Helsingin Messukeskuksessa.

Oona Pätäri on tänä keväänä ottanut mikrofonin käteensä niin omassa kodissaan kuin tv-kameroiden edessä Tampereellakin. Tulevana sunnuntaina 12-vuotias mutalalainen kilpailee KIDSing-ohjelman semifinaalissa Helsingin Messukeskuksessa.

Aika tammikuun lopulta maaliskuun alkuun oli kuudesluokkalaiselle Oona Pätärille varsin hankalaa. Tyttö tiesi, että häntä odottaa elämänsä suurin esiintyminen Helsingin Messukeskuksessa, mutta siitä ei saanut kertoa kenellekään.
Syynä olivat KIDSing-laulukilpailun tiukat mediaohjeet. Suu oli pidettävä supussa siihen asti, kunnes Tampereen esikarsintajakso ehditään näyttää televisiossa.
– Olisin hirveän kovasti halunnut kertoa, että pääsin semifinaaliin, mutta en saanut. Kaverit yrittivät välillä lahjoa minua jopa suklaapatukalla, kun heitä kiinnosti niin kovasti, tyttö nauraa jälkeenpäin.
Helpotus koitti lopulta lauantaina 9. maaliskuuta. Oonaa ja hänen lähipiiriään koskenut piinaava vaitiolovelvollisuus päättyi, kun 550 000 katsojaa kerännyt lähetys kajautti salatun tiedon olohuoneisiin ympäri maan.
Mutalan tyttö oli päässyt jatkoon.
– Kaikki ovat suhtautuneet siihen ihan kivasti. Paljon on tullut onnitteluja, Oona kiittelee.

Lauluoppia Viljakkalasta

Koko Pätärien perhe on elänyt Oonan (vas.) menestyksessä mukana täydellä sydämellä. Isä Sami, sisko Sanni ja äiti Marika aikovat tukea tyttöä innolla loppuun asti. Kuvasta puuttuu perheen kuopus Saana.

Koko Pätärien perhe on elänyt Oonan (vas.) menestyksessä mukana täydellä sydämellä. Isä Sami, sisko Sanni ja äiti Marika aikovat tukea tyttöä innolla loppuun asti. Kuvasta puuttuu perheen kuopus Saana.

Lauluharrastuksen tosimielellä vasta viime syksynä aloittaneen Pätärin saavutus on kiistatta kova. Tampereella, Rovaniemellä ja Helsingissä alkuvuodesta kiertäneisiin karsintoihin otti osaa yli 1 700 iältään 8–12-vuotiasta suomalaislasta. Semifinaaleihin heistä kelpuutettiin 30.
– En osaa sanoa, yllätyinkö hirveästi. Olen esiintynyt aikaisemmin esimerkiksi Mutalan koululla, ja ääneni on sanottu olevan kaunis, Oona puntaroi.
Laulutaitojaan alakoululainen on hionut pääasiassa Tampereen työväenopiston kurssilla Viljakkalassa. Heidi Olkinuoran opissa yksinlaulua harjoitteleva Pätäri kertoo saavansa musiikista ennen kaikkea iloa elämäänsä.
– Kaikki tykkäävät meillä pelata Singstar-laulupeliä, ja äiti on laulanut harrastusmielessä yhtyeessäkin, tyttö selvittää hymyillen.
Jälkikasvunsa innostunutta puhetta vieressä kuunteleva Marika Pätäri nyökkäilee. Hänen mukaansa koko perhe on ollut Oonan menestyksestä huikean ylpeä.
– Me koemme KIDSingiin osallistumisen ennen kaikkea Oonan lahjan tukemiseksi. Hän itse halusi mukaan, ja meistä olisi tuntunut oudolta, jos emme olisi rohkaisseet siihen, äiti juttelee.

Norjalaistähtönen vaihtuu Chisuun

Esikarsinnassa norjalaisen Frida Amundsenin kappaleen Closer laulanut Oona yrittää menestystä seuraavaksi suomen kielellä. Chisun Yksinäisen keijun tarina oli koko perheen yhteinen valinta.
– Olemme miettineet paljon laulujen sanoituksia, ja tässä ne ovat oikein mukavat. Kappale on myös kirjoitettu mukavasti tarinan muotoon, Marika Pätäri perustelee.
Oonan kanssa finaalipaikasta kilvoittelee viisi muuta laulajalahjakkuutta ympäri Suomen. Vain yhdelle on luvassa paikka finaaliin.
– Kun olen nähnyt muita semifinaaleja telkkarista, jännitys on laskenut tosi paljon. Oikeastaan en malta odottaa, että pääsen esiintymään isolle yleisölle, Oona hykertelee.
Rohkeasti ykkössijaa tavoitteleva tyttö painottaa, että hän ei ota kilpailua liian vakavasti. Vaikka pääpalkinto – levytyssopimus ja kiertue päätuomari Antti Tuiskun kanssa – kiinnostaa, on se ajatuksena vielä todella etäinen.
– Mukavia kokemuksia minä olen lähinnä lähtenyt hakemaan, hän muotoilee.

”Kilpailua siinä missä urheilukin”

12-vuotiaan Oonan menestys on näkynyt ja kuulunut Pätärien huushollissa pitkin kevättä. Arki on rullannut hieman tavallisesta poikkeavaan malliin sen jälkeen, kun tieto semifinaalipaikasta varmistui.
– MTV3:n kuvausryhmä on käynyt täällä jo kahdesti tekemässä inserttejä ohjelmaa varten. Sen lisäksi Oonaa on haastateltu Partio-lehteen ja nyt myös Ylöjärven Uutisiin, Marika Pätäri ynnäilee.
Mediahuomion ohella muutosta on ollut myös omakotitalon äänimaisemassa. Innokkaasti harjoittelevan Oonan lauleskelua on kaikunut Pätäreillä viime kuukausina tavallista enemmän. Aivan jokapäiväisenä ei voi myöskään pitää alkuviikon harjoittelumatkaa Helsinkiin, säveltäjäguru Leri Leskisen studiolle.
Äänekkäät mielipiteet, joiden mukaan näin näkyvä kilpaileminen ei ole hyväksi esiteini-ikäisille lapsille, ovat kantautuneet myös Pätärien korviin. Marika-äiti on niistä lähinnä hämillään.
– Tämä on kilpailua siinä missä urheilukin, ei sen kummempaa. Ehkä taiteen alalla kilpaileminen on Suomessa niin uusi juttu, etteivät kaikki katso sitä hyvällä, hän miettii.
Pätärit kuvailevat KIDSing-kokemustaan erittäin miellyttäväksi ja positiiviseksi. Ennen kaikkea mutalalaisiin on tehnyt vaikutuksen se, miten ammattimaisesti ja ymmärtävästi lapsiin suhtaudutaan kulisseissa.
Edes mahdollinen epäonnistuminen satojen tuhansien tv-katsojien edessä ei Pätäreitä pelota. Suhtautuminen vastoinkäymisiin  on terve ja tasapainoinen.
– Oonan itsetunto ei rakennu tämän kilpailun varaan. Pettymykset kuuluvat elämään, ja niitä voi tulla missä vain. Jos niiden pelossa jättää asioita tekemättä, on se vähän surullista, Sami ja Marika Pätäri hymyilevät.

Anni putosi, muttei luovuta

Ylöjärven Uutisten tammikuussa haastattelema siivikkalalainen Anni Leppänen ei päässyt KIDSing-kilpailussa lopulta alkukarsinnan ensimmäistä vaihetta pidemmälle. Tampereen koelauluissa Jenni Vartiaisen Missä muruseni on -kappaleen esittänyt tyttö ei kuitenkaan heitä kirvestä kaivoon tähteyden suhteen.
– Ensi vuonna hän kuulemma yrittää uudestaan. Saman kisan pitäisi kai pyöriä telkkarissa silloinkin, äiti Sanna Leppänen naurahtaa.
Anni oli yksi KIDSing-kilpailun nuorimmista osanottajista koko maassa. Hän täytti osallistumiseen vaadittavat kahdeksan vuotta vain muutamaa kuukautta ennen karsintakiertueen alkua.
Nuoresta iästään huolimatta tyttö oli kaikesta päätellen varsin lähellä televisioesiintymistä. Ensimmäisenä päivänä karsintaa tehnyt esiraati mietti siivikkalalaisen kohtaloa pitkään ja hartaasti.
– Vasta joskus kello 23 jälkeen illalla saimme viestin, jonka mukaan Anni ei päässyt jatkoon. Kyllä sitä jännitettiin yhdessä kovasti, Sanna Leppänen muistelee.
Äiti-Sannan mukaan tv-ohjelmasta jäi koko perheelle kaikesta huolimatta oikein hyvä mieli. Leppäsen perheessä KIDSingiä seurataan iloisin mielin joka viikonloppu.
– Anni jatkaa musiikkiharrastustaan niin kuin ennenkin. Hän aloitti äskettäin kitaransoiton ja menee syksyllä yksityisille laulutunneille, ylpeä äiti kertoo.

KIDSing-laulukilpailuun osallistui tammi–helmikuussa monta ylöjärveläistä lasta. Onneaan kokeili myös kahdeksanvuotias Anni Leppänen Siivikkalasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?