Tatuoija Mikko Rainion yrittäjyys Ylöjärvellä kannatti

Pienet odotukset, suuri tulos

Muutama viikko sitten Ylöjärven Uutiset kertoi paikallisesta suutarista, joka harmitteli alan kehnoja työmahdollisuuksia puutarhakaupungissa. Järkevää saumaa liiketoiminnan pyörittämiselle ei hänen mukaansa ole, koska alueen väestöpohja on liian pieni ja asutus turhan hajallaan.
Tatuointiyrittäjänä työskentelevällä Mikko Rainiolla tällaisia ongelmia ei ole. Hän on toteuttanut omaa käsityöläiskutsumustaan Soppeenmäen pienessä putiikissaan jo kolme ja puoli vuotta.
– Kyllä tällä leivän saa pöytään. Tatuoinnit ovat aina olleet tiettyjen piirien suosiossa, mutta nykyään niitä ei pelkää niin sanottu suuri yleisökään, Rainio hymyilee.
Kangasalan ja Tampereen kautta Ylöjärvelle päätynyt Mikko Rainio ei ole katunut yrityksen perustamista puutarhakaupunkiin. Asiakkaita on riittänyt, eikä mitään syytä muuttamiselle ole.

Kangasalan ja Tampereen kautta Ylöjärvelle päätynyt Mikko Rainio ei ole katunut yrityksen perustamista puutarhakaupunkiin. Asiakkaita on riittänyt, eikä mitään syytä muuttamiselle ole.

Amerikkalaiset tatuointiohjelmat L.A. Ink ja Miami Ink ovat tuttuja suomalaisille tv-katselijoille jo usean vuoden ajalta, ja äskettäin ruutuihin pärähti myös formaatin suomalainen vastine. TV5:llä  parisen viikkoa sitten alkanut Tatuointistudio HelsINK kuvaa kotimaisen alan liikkeen elämää.
Samaan aikaan kioskien ja markettien lehtihyllyt ovat täynnä toinen toistaan näyttävämpiä tatuointijulkaisuja. Niin koti- kuin ulkomaisinkin voimin toteutettuja idealehtiä löytyy myös monen parturi-kampaamon valikoimista, sieltä naistenlehtien välistä.
Kaikki tämä kertoo omaa kieltään siitä, miksi Mikko Rainion kaltainen yrittäjä voi menestyä Ylöjärvellä. Tatuointeja ottavat nykyään kaikki.
– Päätin kokeilla studiota täällä, kun vanha työpaikkani Tampereella lähti alta. Ajattelin, että jos bisnes ei kannata, voin aina palata Tampereelle, viisi vuotta Ylöjärvellä asunut Rainio kertaa.
Itseoppineen kolmekymppisen tatuoijan odotukset puutarhakaupunkia kohtaan olivat aluksi varsin varovaiset. Pian tieto hänen ammattitaidostaan alkoi kuitenkin levitä, ja asiakasvirta kasvoi pikkuhiljaa. Nyt suurin osa Got Ink -liikkeen vakioasiakkaista tulee jo Ylöjärven ulkopuolelta.
– Tällä alalla se on pitkälti niin, että kun joku on tyytyväinen saamaansa tatuointiin, hän esittelee sitä mielellään muille. Puskaradio on ylivoimaisesti tärkein markkinointikanava. Tyytyväinen asiakas on parasta mainosta, Rainio kertoo.
Jokaisella tatuoijalla on oma, ainutlaatuinen tyylinsä, jota voi verrata käsialaan. Vahvasti taiteellisen Rainion työn jälkeen on ihastuttu ympäri Suomea.
– Välimatkalla ei ole merkitystä, kun tatuointia otetaan. Itsekin lähdin edellisen tatskani takia käymään Helsingissä, koska tiesin saavani sieltä juuri sen, mitä halusin.

Ylöjärvellä käyvät julkkiksetkin

Rainion oivan vertauksen mukaan nykyään saa hakemalla hakea kaveriporukkaa, jossa vähintään yhdellä henkilöllä ei olisi tatuointia. Vaikutteita saadaan kaikkialta aina julkisuuden henkilöitä myöten. Mies itse on tatuoinut vuosien varrella useita valtakunnan kärkimuusikoita.
Yksityisyyssyistä Rainio ei halua kertoa tunnettujen asiakkaidensa nimiä julkisuuteen. Mainittakoon siis vain, että Got Ink -studion vakiokävijöihin kuuluu tälläkin hetkellä muutamia 2000-luvun suosituimpia kotimaisia viihdetaiteilijoita.
– Onhan se ihan hauskaa, kun voi nähdä omia tekeleitään julkisuudessa. Asiakkaina he kaikki ovat kuitenkin ihan tavallisia, Rainio naurahtaa.
Vaikka julkkisten tatuointeja ihaillaan, niitä ei yleensä haluta kopioida. Koska iholle otettavat teokset ovat lähtökohtaisesti pysyviä, ei kausittain vaihtuvia trendejä tällä alalla tunneta.
– Kyllä ihmiset tietysti joskus kysyvät joitakin juttuja vähän enemmän kuin toisia, kuten takavuosina tribaalikuvioita ja kiinalaisia merkkejä. Nyt pinnalla ei ole kuitenkaan mitään samanlaista villitystä, Rainio tuumii.
– Tietyt teemat ovat jatkuvasti suosiossa. Lasten nimiä, kukkasia ja pääkalloja saa tehdä koko ajan.

”Ei mitään syytä lähteä pois”

Tatuointilaitteissa löytyy. Mikko Rainion suosikki-instrumenteilla on tehty kuva jos toinenkin.

Tatuointilaitteissa löytyy. Mikko Rainion suosikki-instrumenteilla on tehty kuva jos toinenkin.

Asuntilaan tukevasti juurtunut Rainio kertoo viihtyvänsä työpaikallaan erittäin hyvin. Hinkua liiketilojen siirtämiselle ei ole.
– Bussi tulee ihan viereen, ja ihmiset löytävät tänne hyvin. Liikkeen sijainnilla ei tällä alalla ole suurta merkitystä, koska niin sanottuja ikkunaostoksia ei tehdä, hän toteaa.
Internetin hakukoneiden mukaan Ylöjärvellä toimii myös toinen tatuointialan yrittäjä, mutta tieto on pahasti vanhentunut. Rainion lähimmät kilpailijat ovat Tampereella, josta erilaisia studioita löytyy kymmenittäin.
Kymmenen viime vuoden aikana tatuointiliikkeitä on perustettu ympäri Suomea kiihtyvällä tahdilla. Tarjontaähkystä huolimatta asiakkaita on piisannut tähän mennessä lähes kaikille.Rainion Got Ink -studiolla aikoja tatuointien suunnitteluun ja tekemiseen ei ole peruutuksia lukuun ottamatta vapaana moneen kuukauteen.
– Tämä on elämäni ensimmäinen työpaikka, jonne ei harmita tulla maanantaina. Niin kauan kun asiakkaita riittää, minulla ei ole mitään syytä lähteä pois, Rainio hymyilee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?