Huumeet eivät piinaa pahasti Ylöjärveä

Tieto oman lapsen huumeidenkäytöstä on vanhemmille aina järkytys, ja se tulee usein yllätyksenä. Ylöjärven Yhtenäiskoulun vanhemmille tarjottiin viime keskiviikkona tukku tietoa huumevalistusillassa. Tällä hetkellä Ylöjärven huumetilanne on melko rauhallinen. Syytä suureen huoleen ei ole.
Ryhmäpaine kaveripiirissä on vahva voima. Se voi ajaa viattomankin tuntuisen nuoren kaidalta polulta, Tuula Ylinen (vas.) kertoo. Vanhempi konstaapeli Pentti Lempinen ja Yhtenäiskoulun rehtori Seppo Kuusela kuuntelevat.
Ryhmäpaine kaveripiirissä on vahva voima. Se voi ajaa viattomankin tuntuisen nuoren kaidalta polulta, Tuula Ylinen (vas.) kertoo. Vanhempi konstaapeli Pentti Lempinen ja Yhtenäiskoulun rehtori Seppo Kuusela kuuntelevat.

Vanhemman on syytä pitää puhevälit kunnossa lapsensa kanssa. Silloin ongelmavyyhtiä on vielä mahdollista ratkoa yhdessä, jos ilmenee, että tytär tai poika on sortunut huumeisiin. Näin neuvoo Irti huumeista ry:n Tuula Ylinen. Hän saapui kertomaan päihteistä yhtenäiskoululaisten vanhemmille tarjottuun huumevalistusiltaan, jonka vanhempainyhdistys Kirva järjesti Lions Club Ylöjärvi–Keijärven tukemana.
Ylinen puhuu kokemuksen äänellä, sillä hänen oma poikansa käytti huumeita muutama vuosi sitten. Hän on myös ollut Irti huumeista -yhdistyksen vapaaehtoistyöntekijä kahdeksan vuotta ja toiminut päihdenuorten sijaisvanhempana.
Ylisen viesti oli varoittava mutta toisaalta vanhempia rohkaiseva: Viatonkin nuori voi hairahtaa. Vanhempien on puolestaan oltava napakoita, kun nuoren sivupoluille ajautunut elämä paljastuu. Isät ja äidit saavat myös halutessaan vertaisapua.

Ylöjärven tilanne maltillinen

Yhtenäiskoululaisten kaitsijat voivat olla rauhallisin mielin.
– Viime vuosilta koulun osalta ei ole tiedossa lainkaan huumausainetapauksia, rehtori Seppo Kuusela kertoo.
Hän lisää, että myös valvonta pelaa opinahjossa. Kun arkea eletään oppilaiden kanssa koko peruskoulun ajan, tulevat kasvot tutuiksi ja kunkin tekemiset tiedetään aika hyvin. Myös valvontakamerat paljastavat mahdolliset kielletyt puuhat koulun alueella.
Mikäli oppilas narahtaa päihteiden käytöstä, koulu puuttuu asiaan kolmiportaista mallia noudattaen. Ensin kotiin lähetetään tieto. Tarpeen vaatiessa seuraavaksi kutsutaan vanhemmat koululle juttelemaan opettajien ja terveydenhoitajan kanssa. Jos tämäkään ei auta, viimeinen keino on yhteydenotto poliisiin.
Ikäviäkin uutisia on. Koulun kolmos-, nelos- ja vitosluokilla on muutama oppilas, joiden on epäilty tupakoivan toistuvasti. He ovat kuitenkin poikkeus, ja rehtori arvioi noin 700 oppilaan joukossa olevan vain kymmenkunta vakisauhuttelijaa.
Kaljanmaistelutapauksiakin on tullut vastaan. Koulun piha on tyypillinen paikka nuorten viikonloppuisiin rajoja kokeileviin illanviettoihin.  Rehtori myöntää, että Yhtenäiskoulun sijainti keskustassa on vaikea. Koulunpihalle on helppo tulla ja tuoda sopimattomia aineita.
Pääviesti on kuitenkin rauhoittava. Kuusela antaa vanhemmille vielä helpotuksen sanan: tupakan välittäjät ovat hänen tiedossaan, joten heidät kyllä paljastetaan vanhemmille, jos näiden oma lapsi tavataan savuke huulillaan.
Ylöjärvellä yleisestikään ei tarvitse pidätellä hengitystään. Tätä mieltä on tilaisuudessa vieraillut vanhempi konstaapeli Pentti Lempinen Ylöjärven poliisista.
Viime vuonna huumausaineiden käyttörikoksia kirjattiin Ylöjärvellä 21 ja huumausainerikoksia 18 kappaletta. Tänä vuonna käyttörikoksia on kertynyt seitsemän ja huumausainerikoksia kaksi.
Käyttörikoksella tarkoitetaan huumeiksi luokiteltavien aineiden käyttöä tai niiden pienen määrän hankkimista omaan tarpeeseen. Huumausainerikokseksi katsotaan aineiden myynti, välittäminen ja kasvattaminen. Myös yritykset ovat tuomittavia. Rangaistukset vaihtelevat rikoksen mukaan sakosta jopa kymmenen vuoden vankeuteen.
Viimevuotisten lukemien kaltaisissa määrissä on pysytelty myös muutamina aiempina vuosina. Suuruusluokka on Lempisen mukaan sama kuin muissa Ylöjärven kokoisissa Tampereen ympäryskunnissa. Vanhempi konstaapeli ei pidä lukuja suurina.
Taannoisen Hämeenkyrön tapauksen kaltaiset huomiota herättävät huumeryöpsähdykset eivät vaivaa tällä hetkellä Ylöjärveä.
Lempinen arvioi laittomien päihteiden käytön olevan kaupungissamme lähinnä pienen sisäpiiriin puuhaa. Esimerkiksi koululaisten parissa ei liiku ahkeria kaupittelijoita.
Huhuja huumeiden myyjistä, käyttäjistä ja jakelupaikoista kulkee Ylöjärvelläkin. Niiden todenperäisyyteen Lempisen on vaikea ottaa kantaa, mutta hän vahvistaa esimerkiksi käsityksen, jonka mukaan Soppeenmäen kerrostaloalueella piilee huumeita ja niiden käyttöön liittyvää rekvisiittaa.
– Nuoret tietävät varmasti enemmän kuin uskommekaan, Ylinen toteaa paikoista, joissa päihteitä liikkuu.

Pienet merkit kielivät

Jälkikasvun huumeidenkäyttöä ei ole useinkaan helppoa havaita. Ylisellekin tieto oman pojan kannabiksen poltosta tuli aivan puskista. Hän hämmästeli pojan punaisia silmiä ja luuli tämän potevan silmätulehdusta, mutta poika täräyttikin tiedon sauhuttelustaan.
Huumeidenkäyttö näkyy pieninä muutoksina nuoren olemuksessa ja käytöksessä. Usein koulunkäynti jää rempalleen, hygieniasta huolehtiminen vähenee, vaatteisiin ilmestyy imelä kannabiksen haju ja rahantarve kasvaa. Myös tunnuskuvat, kuten kannabiksen lehdet, voivat vihjata uusista touhuista.
Lempisen mukaan kannabis on selvästi yleisin huume, kun käyttäjinä ovat nuoret. Kova kama on varsin harvojen valinta.
Jonkin verran nuoret kokeilijat tutustuvat myös kannabiksesta jalostettuun hasikseen sekä lääkkeisiin, kuten rauhoittaviin tabletteihin. Lempinen huomauttaa, että useat ADHD-lääkkeet ovat amfetamiinipohjaisia, ja niitä voidaan käyttää myös väärin. Jos reseptin saanut luovuttaa lääkkeitään kaverille, on astuttu sallitun rajan yli.
Lempinen ja Ylinen varoittivat porttiefektistä. Kiistelyäkin aiheuttaneen teorian mukaan esimerkiksi tupakan poltto avaa helposti tien kannabiksen kokeiluun.

Miten puuttua lapsen puuhiin?

Tunne lapsesi kaverit, Tuula Ylinen neuvoo. Näin pysyy ainakin jonkinlainen vainu siitä, mitä nuori puuhaa ja millaisessa seurassa hän viettää aikaansa.
Jos kuitenkin selviää, että huumeet ovat tulleet kuvioihin, on kaitsijoiden syytä pysyä napakoina.
Ylinen toteaa, että rahaa ei päihteistä kärähtäneelle pidä antaa. Mukavia hetkiä, kuten herkuttelutuokioita kannattaa järjestää, kunhan lasta ei lähetä matkaan setelit kourassa vaan vanhempi huolehtii maksumiehen roolista.
Myös sukulaisille ja tutuille kannattaa kertoa tilanteesta, senkin uhalla, että nuori suuttuu maineensa tahraamisesta. Tällöin nimittäin lähipiirikin osaa välttää rahan antamista nuorelle ja olla päästämättä päihtynyttä rattiin.
Nuoren kanssa kannattaa harrastaa. Syytä on myös puhua vaikeistakin asioista.
Ulkopuolista apua saa esimerkiksi kouluterveydenhuollosta, koulukuraattorilta, terveyskeskuksista, sairaaloista, nuorisoasemilta tai järjestöistä. Irti huumeista ry on ensisijaisesti vanhempien ja muiden läheisten tukipilari.
Lähialueilla on myös muutama vieroituspaikka, kuten nuorille suunnattu Villa Hockey Länsi-Aureessa ja raskaana oleville tarkoitettu Päiväperho Tampereella. Tästä huolimatta Ylinen harmittelee vieroituspaikkojen vähyyttä.