Nyt on aika hakea päivähoitopaikkaa syksylle

Vaikka kevät tekee tuloaan, pienten lasten vanhempien kannattaa jo miettiä syksyn arjen kuvioita.
Nimittäin nyt on aika hakea syyskaudella vapautuviin päivähoitopaikkoihin ja avoimen varhaiskasvatuksen kerhoihin.

sunnuntaihin 17. maaliskuuta mennessä, varhaiskasvatuksen johtaja Irma Autio Ylöjärven kaupungista selvittää.
– Päivähoitohakemuksen täyttäminen ja lähettäminen hoituu netissä osoitteessa ylojarvi.fi/varhaiskasvatus, hän sanoo.
– Myös esiopetukseen tulevien hakemuksen voi täyttää samassa osoitteessa. Tämä ei kuitenkaan koske lapsia, jotka ovat jo nyt kunnallisessa päivähoidossa, Autio mainitsee.
Ylöjärven kaupungissa sääntönä on, että alle kouluikäisten päivähoitohakemus täytyy jättää viimeistään neljä kuukautta ennen hoitopaikan tarvetta.

Siivikkalan koululla on meneillään mittava laajennus- ja saneeraustyö. Vanhassa koulurakennuksessa vasemmalla sijaitseva Kissankellon päiväkoti saa uudet tilat uudisrakennuksesta oikealta. Myös Siwan rakennuksessa ja seurakuntakodin kellarissa sijaitsevat päiväkotiryhmät siirtyvät aikanaan koulun laajennusosaan. Nyt syksylle paikkaa hakevat eivät vielä pääse testaamaan uusia tiloja, jotka valmistuvat marraskuun tietämillä.
Siivikkalan koululla on meneillään mittava laajennus- ja saneeraustyö. Vanhassa koulurakennuksessa vasemmalla sijaitseva Kissankellon päiväkoti saa uudet tilat uudisrakennuksesta oikealta. Myös Siwan rakennuksessa ja seurakuntakodin kellarissa sijaitsevat päiväkotiryhmät siirtyvät aikanaan koulun laajennusosaan. Nyt syksylle paikkaa hakevat eivät vielä pääse testaamaan uusia tiloja, jotka valmistuvat marraskuun tietämillä.

Jos hoidon tarve tulee ennakoimatta vanhempien työllistymisen, opintojen tai koulutuksen takia, silloin riittää, kun hakemuksen jättää viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan.
Jos lapsi on siirtynyt kokopäivähoidosta kotiin tai avoimeen varhaiskasvatukseen, on hänellä hoitotarpeen muuttuessa mahdollisuus palata aikaisempaan hoitopaikkaan päiväkodissa.
Kaikki vanhemmat eivät työskentele kahdeksasta neljään. Myös vuorotyötä tekevien lapsille löytyy paikkoja.
– Ylöjärven keskustan tuntumassa sijaitseva Rinteen päiväkoti  on auki jatkuvasti 24 tuntia vuorokaudessa sekä Kurun päiväkoti ja Viljakkalan Onnimannin päiväkoti tarvittaessa, Autio selostaa.
– Lisäksi Rinteen päiväkoti tarjoaa päivähoitoa vaikeasti allergisille lapsille.
Kotona olevien vanhempien lapsille tarjotaan paikkaa ensisijaisesti avoimen varhaiskasvatuksen kerhoista eli leikkitoiminnan piiristä.
Osapäiväryhmät toimivat S-marketin ja paloaseman tuntumassa sijaitsevassa Tiikon päiväkodissa sekä alueittain isommissa päiväkodeissa, jos hakijoita on riittävästi.

Esikoululaiset lähipäiväkoteihin

Moni vanhempi toivoo saavansa lapselleen päivähoitopaikan kodin läheisyydestä tai kätevästi työmatkan varrelta. Käykö tämä näin kätevästi Ylöjärvellä?
– Tässä on alueellisia eroja. Ruuhkaisimmilla tienoilla tämä ei valitettavasti onnistu, Irma Autio vastaa.
– Käsittelemme myös vanhempien esittämät hoitopaikan vaihtotoiveet nyt meneillään olevan hakuprosessin yhteydessä. Toisin sanoen perhe, joka on joutunut kuljettamaan lastaan kauemmas tai on muuttanut kaupunginosasta toiseen, voi hakea siirtoa lähemmäs. Nämä siirrot käsitellään ennen uusia hakemuksia, hän vakuuttaa.
Aution mukaan erityisesti esiopetusikäiset pyritään sijoittamaan lähipäiväkoteihin.
– Jos ensisijainen hoitopaikkatoive ei toteudu, yritämme perheen kanssa keskustellen löytää paikan esimerkiksi työmatkan varrelta, hän kertoo.
– Nyt elokuussa aloittavilla on tietysti suuremmat mahdollisuudet saada ensisijaisesti toivottu paikka, kun kouluun lähteviltä vapautuu noin 500 paikkaa.

Siivikkalassa tapahtuu

Väkilukuaan kasvattavassa, nuorten perheiden suosimassa kaupungissa myös päivähoitopaikkojen kysyntä on suurta.
– Tarvitsemme vuosittain noin sata uutta paikkaa, Irma Autio valottaa.
– Painetta lisärakentamiselle on Metsäkylän ja Kangasniemen sekä Vahannan ja Mutalan alueilla.
Siivikkalassa on jo ryhdytty toimiin. Siellä tavoitteena on koota tällä hetkellä koulukiinteistössä, seurakuntatalon kellarissa ja Siwan rakennuksessa toimivat neljä päivähoitoryhmää yhteen saman katon alle.
– Saamme tilat parhaillaan rakennettavasta Siivikkalan koulun laajennusosasta. Siellä lääniä on kuuden ryhmän tarpeisiin eli kasvunvaraa löytyy hieman, Autio tähdentää.
– Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, uudisosa valmistuu marraskuussa. Kissankellon päiväkoti muuttaa sinne vuoden vaihteessa koulun vanhan osan remontin alta. Muut ryhmät pääsevät muuttamaan sitten, kun evakkoon joutuvat oppilaat eivät enää käytä uusia tilojamme.
Siivikkalan Serlatiellä sijaitsevan päiväkodin remontti alkaa elokuussa.
– Siellä lapset ja henkilökunta saavat uudistetut tilat, mutta lisää ryhmiä ja paikkoja ei ole tulossa.
Uutta puutarhakaupungin päivähoitorintamalla on myös Touhula-nimisen päiväkodin valmistuminen keskusta-alueelle Kortteentien ja Rimpitien kulmaukseen.
Kyseessä on yksityinen päiväkoti, jonne kaupunki myöntää palvelusetelin hakemuksesta paikan saaneille.
Päiväkotipalvelut tuottaa Coronaria Päivähoito Oy.
– Tavoitteena on, että Touhulassa avautuu kolme ryhmää elokuun puolivälissä ja loput kolme syyskuun alussa, Autio sanoo.

Comments are closed.