Mutalassa sykkii yhteisöllisyyden henki

Viime sunnuntainen Mutalan talvitapahtuma osoitti jälleen toteen, että yhteistyöllä saadaan aikaiseksi parhaat tulokset. Ylöjärveläiseksi perinteeksi muodostuneessa talviriehassa nautittiin yhteisöllisyydestä ja iloisesta touhusta niin kaukalossa, pulkkamäessä, myyntipöytien äärellä kuin liikuntasalin lattialla. Entisaikojen kylähenki oli vahvasti läsnä.
12-vuotias Oona Pätäri nautti talvitapahtumassa auringonpaisteesta ja kavereidensa seurasta. Pätäri on onnellinen siitä, että Mutalan koulussa kaikki oppilaat ovat keskenään kavereita eikä kenenkään tarvitse olla yksin.
12-vuotias Oona Pätäri nautti talvitapahtumassa auringonpaisteesta ja kavereidensa seurasta. Pätäri on onnellinen siitä, että Mutalan koulussa kaikki oppilaat ovat keskenään kavereita eikä kenenkään tarvitse olla yksin.

Kun Mutalan talvitapahtuman järjestäjät heräilivät viime sunnuntaina odotettuun päivään, lämpömittarit näyttivät ankaria lukemia: peräti 26 astetta pakkasta. Joku ehti jo pelästyä, että kylmä ilma pitää ihmiset sisätiloissa ja kaukana talviriehasta.
Mutta pelko oli turha. Kun pilvettömältä taivaalta päivää valaissut aurinko alkoi lämmittää kohmeista maaseutumaisemaa, kymmenet ja taas kymmenet ihmiset suuntasivat Mutalan koululle.
– Ihanaa nähdä, että tapahtuma houkutteli paikalle taas näin runsaan ihmispaljouden, tilaisuuden järjestäjätiimiin kuuluva Katri Tulokas iloitsee.
Napakka tuuli piti koulun lähellä sijaitsevan, perinteisesti suositun pulkkamäen ruuhkattomana, mutta koulun pihasta löytyneet poniratsastus, moottorikelkka-ajelu, poliisiauto, paloauto, keppihevosten esterata ja moni muu aktiviteetti pitivät perheen pienimmät kiireisinä. Viluisimmat saivat siirtyä koulun sisälle, jossa oli vähintään yhtä paljon puuhaamista kuin ulkona.
– Ideana on tarjota tekemistä sekä ulkona että sisällä, jotta ainakaan sää ei asetu kenenkään hauskanpidon esteeksi.

Yhdessä tekeminen hitsaa tiiviiksi

Tänä vuonna perinteisen talvitapahtuman järjestivät Mutalan koulun kakkos- ja kolmosluokkalaisten lasten vanhemmat. Asialla ei siis ollut vanhempain- tai kyläyhdistys vaan ihan rehellisesti talkooporukka.
– Viime vuonna emme saaneet tarpeeksi ihmisiä yhteen järjestämään tapahtumaa, minkä takia se jäi väliin. Tänä vuonna halusimme nostaa riehan taas jaloilleen, joten keräsimme järjestäjäporukkaan ison joukon innokkaita aktiiveja ilman sen suurempaa yhdistysorganisointia. Tapahtuman kaikki tuotto käytetään leirikoulun tukemiseen, Katri Tulokas selittää.
Mutalan talvitapahtuma tunnetaan Ylöjärvellä hienona ja iloisena tapahtumana, mitä se oli jälleen kerran. Ihmisten kesken vallitsi yhteishenki, ja paikalle oli tultu viettämään sunnuntaita oman kylän väen kanssa.

Tomi Kekäläinen, (vas.), Santeri Koski, Valto Vaajalahti ja Samu Siuruainen pitivät välillä vahtia myyntipöydässä.
Tomi Kekäläinen, (vas.), Santeri Koski, Valto Vaajalahti ja Samu Siuruainen pitivät välillä vahtia myyntipöydässä.

– Kyse ei ole vain lasten tuomisesta tapahtumaan. Alueen asukkaat tulevat tänne näkemään toisiaan, vaihtamaan kuulumisia ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Talvirieha on koko kylälle tärkeä sosiaalinen tapahtuma, kyläaktiivi tähdentää.
Sana syrjäisen Ylöjärven tapahtumasta on levinnyt myös kuntarajojen ulkopuolelle. Tänäkin vuonna paikalle saapui ihmisiä esimerkiksi Tampereelta.
– Joka vuosi tänne saapuu iloisia talvipäivän viettäjiä naapurikunnista sukulaisten tai tuttujen luokse.
Katri Tulokas on iloinen siitä, miten talvitapahtuman järjestäminen on tuonut koululaisten vanhempia yhteen.
– Pyyteetön yhdessä tekeminen hitsaa ihmisiä tiiviiksi porukaksi, mikä on arvokasta tulevaisuuden kannalta. Kun tunnen lasteni luokkakavereiden vanhempia näin hyvin jo nyt, on jälkikasvun yhteisöllinen kasvattaminen helppoa esimerkiksi siinä vaiheessa, kun lapset siirtyvät tutusta kouluympäristöstä yläasteelle, perheenäiti miettii.

Hallituksen sihteeri nauttii luonnosta

Talvitapahtuman anneista nautiskeli myös 12-vuotias Oona Pätäri. Kuudesluokkalainen tyttö on koulunsa oppilaskunnan hallituksen sihteeri ja vahvasti kotiseutuhenkinen juniori.
– Talvitapahtuma on huippujuttu, koska täällä on pelkästään iloisia ja kivoja ihmisiä. Ihan kuten Mutalassa ja meidän koulussa muutenkin, Pätäri tiivistää.
Nuori neiti löysi tapahtumasta paljon mieluista tekemistä, mutta kaikkein mukavinta koululla oli hyvien kavereiden kanssa touhuaminen. Pienen opinahjon kaikki oppilaat ovat kuulemma kavereita.
– Kaikki tuntevat toisensa. Kiusaamista ei ole, ja jos jotakuta aletaan kiusata, asia selvitetään ja ratkaistaan heti, hän kertoo.

Lapset pääsivät purkamaan energiaansa Fressin vetämien touhutuntien tiimellyksessä.
Lapset pääsivät purkamaan energiaansa Fressin vetämien touhutuntien tiimellyksessä.

Sanavalmis kuudesluokkalainen kehuu kotikyläänsä muutenkin vuolaasti.
– Mutalassa on parasta se, että luonto on lähellä ja tekemistä on helppo keksiä. Ainoa asia, mitä tänne toivon, on kauppa lähemmäs. Olisi kivaa, jos kesäisin voisi käydä polkupyörällä kaupassa vaikka hakemassa jäätelöä, Pätäri pohtii.

Kohteliaisuuksia kiekkokaukalossa

Kuulaasta sunnuntaista Mutalassa nautiskeli myös ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu, mutalalainen Tomi Saaristo. Vaikka hän oli paikalla vapaa-ajanvietossa ja perheenisänä, olivat kanssakyläläisten ajatukset ja kysymykset tietysti tervetulleita.
– Tällaiset tapahtumat ovat hyviä keskustelupaikkoja. Ihmisten on helppo lähestyä toisiaan, kun tilanne on valmiiksi rento ja leppoisa, Saaristo toteaa.
Kolmisen vuotta sitten Tampereelta Mutalaan perheineen muuttanut Saaristo iloitsee siitä, että kotikylällä vallitsee yhteistapahtumat mahdollistava henki.
– Meininki täällä on tosi positiivista. Tampereen keskustan elämään on suuri kontrasti.  Esimerkiksi kiekkokaukalossa voi hyvin pelailla viisivuotiaan muksun kanssa muista huolimatta, koska paikalliset nuoret ovat kohteliaita ja huomaavaisia. Ei tarvitse pelätä kiekkoa tai kielenkäyttöä. Mutala on ihmiselle hyvä paikka asua, Saaristo ynnää.

 

Hikipallon MM-kilpailujen pronssiottelu ratkaistiin ankaralla väännöllä koulun kaukalossa.
Hikipallon MM-kilpailujen pronssiottelu ratkaistiin ankaralla väännöllä koulun kaukalossa.