Paula Koivuniemi ja Eläkeläiset tähdittävät Pöheikön Pölläystä

Rantajätkien vuodesta 1991 järjestämä Pöheikön Pölläys käynnistää tänäkin vuonna ylöjärveläisten kesän. Musiikkikauttaus on valloittava, värikäs ja monipuolinen. Suomen reipashenkisin ja kaunein takapihafestivaali ei siis jätä tälläkään kertaa ketään kylmäksi.
Rantajätkien puheenjohtaja Jussi Kamunen anoo perheeltä viikonloppuvapaan toukokuussa.
Rantajätkien puheenjohtaja Jussi Kamunen anoo perheeltä viikonloppuvapaan toukokuussa.

Pöheikössä eli Yhtenäiskoulun kentällä pölähtää perjantaina
24. sekä lauantaina 25. toukokuuta.
Perjantaina ensimmäisenä lavalle nousee jo neljättätoista kertaa Pöheikössä yleisöä lämmittävä Aimo Pamaus & Luodinkestävät liivit. 20-vuotista taivaltaan juhliva bändi täräyttää ilmoille jälleen hurjan määrän mahtavia cover-kappaleita.
Kuten yhtye nettisivuillaan sanoo, Aimo Pamaus & Luodinkestävät liivit -showsta ei lukemalla ymmärrä sen enempää kuin sika posliinista, vaan se on koettava paikan päällä itse ja henkilökohtaisesti hikoillen.
Kun yleisö on lämmitetty, lauteille kipuaa legendaarinen humppabändi Eläkeläiset, joka juhlii niin ikään 20 vuotta kestänyttä uraansa. Luvassa on melkoinen setti tunnetuista rock- ja pop-kappaleista sovitettuja humppa- ja jenkkaversioita.
– Eläkeläiset tulee Ylöjärvelle lähes suoraan Saksasta, jossa se on Farewell to Humppa -juhlakiertueella. Täytyy toivoa, että bändin kaikki jäsenet ovat vielä toukokuussa hengissä, Rantajätkät ry:n puheenjohtaja Jussi Kamunen nauraa.
Riemukkaiden perjantaikeikkojen jälkeen rokkikansa herätellään lauantaihin Olutviestillä, joka palautetaan Pöheikön Pölläyksen ohjelmistoon muutaman vuoden tauon jälkeen.
– Tuomme Olutviesti-konseptin takaisin, koska se oli niin järjettömän hauska tapahtuma. Luvassa on jälleen juoksu- ja kenties myös hiihtoetappeja kuppiloiden ja juomatehtävien välillä. Samalla joku meidän nuorisobändeistä soittaa rokkia tai sitten kuulemme musiikkia levyltä, Kamunen selvittää.
Olutviestin, raikastavan suihkun ja päiväunien jälkeen on aika palata festivaalialueelle kuuntelemaan ja ihastelemaan lauantai-illan musiikkitarjontaa.
Ensimmäisenä yleisölle tarjotaan tuhtia punkrokkia, kun esiintymislavan valloittaa Pertti Kurikan Nimipäivät.
Alkukeväästä Jussi-pysteillä Kovasikajuttu-dokumentista palkittu yhtye on alun perin perustettu kehitysvammaisille suunnatulla kulttuurityöpajalla.
– Olen nähnyt Pertti Kurikan Nimipäivät pariin otteeseen livenä ja täytyy sanoa, että bändissä on asennetta. Herrat soittavat todella räväkästi ja raikkaasti, Kamunen vinkkaa.

Paula Koivuniemen 23. pitkäsoitto Matka julkaistiin viime vuoden toukokuussa. Ylöjärvellä kuullaan kappaleita tuoreimmalta levyltä sekä vanhoja tuttuja hittejä. (Kuva: Rantajätkät)
Paula Koivuniemen 23. pitkäsoitto Matka julkaistiin viime vuoden toukokuussa. Ylöjärvellä kuullaan kappaleita tuoreimmalta levyltä sekä vanhoja tuttuja hittejä. (Kuva: Rantajätkät)

Lauantai-iltana festivaalin huipentaa kolmatta kertaa Pöheikön Pölläyksessä esiintyvä suomalaisten kestosuosikki Paula Koivuniemi.
– Paula tarjoaa niin takuuvarmaa kamaa, että se uppoaa yleisöön aina. Paulan musiikkigenreä on tänä päivänä vaikea määritellä. Toki se on iskelmää, mutta toisaalta Paula itsessään on niin rock, Jussi Kamunen kuvailee.
Rantajätkien puheenjohtaja on tyytyväinen Pöheikön Pölläyksen tämänkertaiseen kattaukseen.
– Aika pitkään jouduimme hieromaan ennen kuin esiintyjät loksahtivat kohdalleen. Olemme kuitenkin erittäin tyytyväisiä tähän kokoonpanoon. Esimerkiksi lauantaina on tarjolla todella hyvä kontrasti, kun yleisö saa nauttia ensin punkista ja sitten Paulasta.

Paljon ahkeraa talkooväkeä

Toukokuisen Pöheikön Pölläyksen järjestelyt ovat olleet käynnissä jo pitkään. Vielä tällä hetkellä järjestelyjä valmistelee pienehkö vakiporukka, mutta tapahtuman lähetessä talkoolaisia tarvitaan hurjasti lisää.
– Loppurutistus on todella kova. Tarvitsemme kymmeniä henkilöitä pystytystöihin ja tapahtuman eteenpäin viemiseen. Festivaali ei mitenkään onnistuisi, jos meillä ei olisi näin paljon huippuporukkaa tekemässä hommia, Kamunen kiittelee.
Esimerkiksi tekniikan ja valojen kasaaminen lavaympäristöön on melkoinen urakka. Tampere-talossa työkseen valosuunnittelua ja -järjestelyjä tekevä Kamunen ei kuitenkaan enää itse kiipeä kiinnittelemään spotteja.
– Ennen hoidin valopuolen Pöheikössäkin, mutta nyt olen enemmän vain kummisedän roolissa. Meillä on yhdistyksessä monta ääni- ja valotekniikan parissa ammatikseen työskentelevää kaveria, joihin on helppo luottaa, sanoo Kamunen, joka aloitti oman uransa Rantajätkien valoilla 1990-luvun alussa.

Kannattavuus riippuu yleisöstä

Pöheikön Pölläys keräsi viime vuonna teltan täyteen väkeä. Liput myytiin loppuun hyvissä ajoin ja tunnelma aurinkoisella tapahtumapaikalla oli katossa. (Kuva: Rantajätkät)
Pöheikön Pölläys keräsi viime vuonna teltan täyteen väkeä. Liput myytiin loppuun hyvissä ajoin ja tunnelma aurinkoisella tapahtumapaikalla oli katossa. (Kuva: Rantajätkät)

Tänäkin vuona Pöheikön Pölläyksen lippujen hinnat pysyvät maltillisina. Perjantain lippu on ennakkomyynnissä 17 euroa ja lauantain lippu 20 euroa.
Lippuja saa molempina päivinä myös ovelta 20 euron hintaan, jos niitä sattuu olemaan jäljellä.
Viime vuonna Pöheikön Pölläyksen liput myytiin loppuun. Jussi Kamunen tietysti toivoo, että myös tällä kertaa koetaan vastaava yleisöryntäys.
– Vaikka viime vuonna liput menivät hyvin kaupaksi, se ei takaa tälle vuodelle mitään. Tapahtumajärjestäjänä tiedämme, että mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma.
Vaikka Pöheikön Pölläys onkin telttatapahtuma, sää vaikuttaa erittäin paljon siihen, lähtevätkö ihmiset liikkeelle vai eivät.
– Toivomme, että väkeä tulee sen verran, että tapahtuma muuttuu kannattavaksi. Porttien aukeamiseen saakka tapahtuma aiheuttaa ainoastaan kuluja. Periaatteessa festarin aikaiset 48 tuntia ratkaisevat aika pitkälti sen, minkälainen on meidän loppuvuoden tunnelma, Kamunen toteaa.
Pitää muistaa, että 99 prosenttia Rantajätkien varainhankinnasta toteutetaan erilaisilla tapahtumilla.

Mitä tapahtuu syksyllä?

Pöheikön Pölläys on tällä hetkellä Rantajätkien suurin yksittäinen projekti, kun Räikkärock soi viime heinäkuussa ainakin toistaiseksi viimeisen kerran.
– Kesä on niin kilpailtua aikaa tällä alalla, että se nielaisi Räikkärockin. Toisaalta 30. Räikkärock todisti, että sekin olisi vielä mahdollista järjestää. Räikkärock ja Rantajätkät piti kuitenkin päästää hetkeksi lepäämään, Kamunen sanoo.
Yhä monimutkaistuvassa lupa- ja byrokratiaviidakossa on vaikea toteuttaa vuodesta toiseen tapahtumaa, jonka tekemisen pitäisi olla ennen kaikkea hauskaa.
– Räikkärockin järjestäminen alkoi viime vuosina muistuttaa uskomattoman paljon työntekoa, eikä se ollut alkuperäinen tarkoitus, Kamunen toteaa.
Nyt Rantajätkät on keskittynyt tekemään yhdistyksen ydinajatuksen mukaista toimintaa. Lähtökohtana on vaalia ja edistää paikallista nuoriso- ja populaarikulttuuria.
Kamunen kuitenkin virnistää, kun häneltä kysyy, onko Rantajätkillä jotakin tapahtumasuunnitelmia Räikkärockin tilalle?
– Toki olemme spekuloineet monella eri vaihtoehdolla. Voi siis olla, että syksyllä tai alkutalvella rysähtää, Kamunen sanoo salaperäisesti.
Sitä ennen ohjelmassa on kuitenkin historian 23. Pöheikön Pölläys.
Pöheikössä on aina erityinen tunnelma, joka syntyy ennen kaikkea paikalle saapuvista ihmisistä.
– Pöheikössä ei olla ympäristössä, jossa on kaakelivessat ja pehmeät istuimet. Tapahtumapaikka mahdollistaa sen, että siellä voi pitää hauskaa vapautuneesti, eikä tarvitse varoa, loiskahtaako kashmir-matolle jotakin. Pölläys on välitön tapahtuma, jonka iskukyky on siinä, ettei siellä tarvitse teeskennellä, Kamunen sivaltaa.